Kar naredi dom > Vrt in okolica
Bioklimatska pergola priporočila

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bioklimatska pergola priporočila
#1
Zanimajo me izkušnje z bioklimatskimi pergolami, kako ste zadovoljni s svojo (od katerega proizvajalca), kako imate obrnjene lamele (vzporedno, pravokotno), koliko to zatemni notranjost ipd. Hvala za vsak nasvet!
#2
Mi smo zelo zadovoljni s pergolo. Malce edino nagaja eno od treh senčil (zatikanje pri spuščanju, kar lahko povzroči tudi iztirjenje), to moram še preveriti pri ponudniku, kako se da to rešiti. Drugače pa vsekakor priporočam lamele pravokotno na objekt, to pa iz treh razlogov:
1. so krajše in posledično imajo večjo nosilnost
2. odprt pogled iz notranjosti na nebo, kadar so lamele pod kotom 90°
3. neopazen/integriran padec v sami konstrukciji, tako da voda (tudi jutranji kondenz) lažje in hitreje odteče vzdolž lamel proti žlebu

Ima pa pravokotna usmerjenost v primeru postavitve pergole na južno stran objekta eno pomankljivost - za optimalno senčenje je nekaj več igranja z naklonom lamel. Sam sem ta problem rešil tako, da sem popolnoma avtomatiziral obračanje lamel glede na trenutni položaj sonca, zato daljinca sploh ne uporabljam več. Dodal sem še doma narejeni dežni senzor, tako da se lamele tudi samodejno zaprejo ob dežju, sončnem zahodu ter odprejo nazaj na izračunan optimalni kot pol ure po dežju in ob sončnem vzhodu.

Skratka, bioklimatska pergola je idealna rešitev za teraso, ki se drži objekta. Skrbi, da bo preveč zatemnilo notranjost, pa ni.
#3
Koliko ponudnikov je v Sloveniji ki ponujajo tak tip pergole? Gledam sem stran dekor-sencila in se mi zdijo cene kar pošteno zasoljene.
#4
Ponudnikov je veliko, vem za vsaj 20, treba je gledati in primerjati predvsem proizvajalce. Cene imajo pa načeloma vsi visoke, čeprav je razpon med najdražjimi in najcenejšimi zelo velik. Podobno kot pri avtih.
#5
Kaj pa sploh pomeni bioklimatska ?? Samo to, da lahko obračaš lamele na stropu?
#6
S podobnimi vprašanji se lahko obrnete tudi na ChatGPT (v starih časih smo rekli, da "pogooglaš"). Ja, dejansko si klimo pod pergolo uravnavaš na naravni način z vrtenjem lamel (regulacija sonca, temperature, vetra).

[Slika: Capture.png]


Skok na forum:
Zadnje novice

Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
17.03.2023 ob 14:13:43
Pomladni ZERO EMISSION® dnevi Lumar
Inovativna gradnja LUMAR - V ŽIVO na edini slovenski certificirani aktivni hiši in izjemno priljubljeni hiši Lumar Primus-D... Beri dalje »
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
17.03.2023 ob 10:07:26
1. Marlesov sejem inovativnih bivalnih rešitev
V Marlesu verjamemo v zdravo in tehnološko napredno okolje. Verjamemo, da z uporabo sodobnih zelenih tehnologij pri snovanju... Beri dalje »