Ali mogoče kdo ve, zakaj se mi pojavljajo te mokre lise na fasadi. Na eni strani imam dejansko že uničen cokl saj je zaključni sloj že napihnjen. Pločnik okoli tega cokla je tlakovan vendar po mojem mnenju ni to talna vlaga, saj sem imel več kot 14 dni to odkopano in ni bilo nobene spremebe. Del, ki je v zemlji (tamponu) je premazan z hidrostopom.
miran1983 ,
naj ti bodo veseli in prijetni prazniki.
Kot smo že nekajkrat napisali, kapilarni srk po fasadi. Prelistaj forum.
Izdelaj odmik talakovcev od fasade vsaj 30 cm; gumbasta folija; nasuj prodec; za mejo uporabi betonske robnike/PVC robnike/kovinski kotnik ( ALU/Inox/pocinkan).
Vprašanje še: Kako je z drenažo okoli hiše?
Drenaža je urejena. Ta del kjer se pojavljajo lise je podkleten tako da je pod tem delom cca. 3m gramoza. Hiša od znotraj je popolnoma suha brez kakršne vlage. Kot sem že prej napisal sem imel zadevo več kot 14 dni odkopano, tako da ni bilo nobenega stika z fasado vendar ni bilo nič bolje.
Ko berem navodila fasadnih sistemov, vsi poudarjajo, da mrežica nikakor ne sme segati pod nivo terena oz. pod nivo dela, ki je hidroizoliran s premazom. Mrežica je ultra higroskopična. To pišem bolj kot ne iz teorije. Je pa zanimivo, da so skoraj vse lise na isti višini..
Ja teorija je nekaj praksa pa čisto nekaj drugega. Iz lastnih izkušenj lahko povem da veliko strank med izdelavo fasade sploh ne ve kako bo imela urejeno okolico. Kako naj sedaj fasader ve do kam lahko da fasadno mrežico.... Tudi meni je zanimivo to, da je lisa skoraj v isti višini in je dvignjena cca. 20- 30 cm od tal spodaj je pa čisto suho.
25.12.2022 ob 23:34 (*Zadnja sprememba objave: 25.12.2022 ob 23:35 uporabnik Energetik81.)
Citat:Ali mogoče kdo ve, zakaj se mi pojavljajo te mokre lise na fasadi. Na eni strani imam dejansko že uničen cokl saj je zaključni sloj že napihnjen. Pločnik okoli tega cokla je tlakovan vendar po mojem mnenju ni to talna vlaga, saj sem imel več kot 14 dni to odkopano in ni bilo nobene spremebe. Del, ki je v zemlji (tamponu) je premazan z hidrostopom.
Spet isto vprašanje, pobrskaj po forumu, že vsaj 2x smo obdelali točno enako temo, mislm da nazadnje to jesen.
In je zapisana tudi rešitev. Celo poslikana in narisana.
Se opravičujem avtorju teme za vprašanje, vendar sem sam pred izdelavo fasade in bi se rad izognil tej težavi. Torej, kako pravilno izvesti cokel, če želim imeti tlakovce do fasade.
Če mene dons vprašas bi cokel armiral z posebnim lepilom, ki je namenjen prav delom, ki so v zemlji. Prav tako, bi cel cokel premazal z hidrostopom, pozabiti ne smeš tudi na spodnjo stran xps-sa, da ne bo ostal neobdelan, če imaš to možnost. Kljub temu bi pa na zaključeno fasado, ki bo zasuta dal še samolepilno hidroizolacija..
Potem pa mislim da bi moralo biti ok... sicer pa nikoli ne veš kje bo vlaga našla kaķšno.našo napako
miran1983 ,
od kod ideja/nagovarjanje, da se XPS premaže z hidrostopom?
Kakšno samolepilno hidroizolacijo na fasado?? Od kod te ideje.
Potrebno ugotoviti od kje vleče vlago, če si imel steno odkopano.
Imaš sliko odkopane stene? Malimaj jo.
Energetik81 je napisal , kje se najdejo odgovori tu na PSS-u.
Ne na žalost nimam nobene slike odkopanega dela. Je pa stirodur debeline 16 cm, ki je obdelan z lepilom in zaključnim akrilnim slojem naslonjen na stirodur debeline 5 cm z katerim je izoliran podkleteni del hiše.
Zgornji stirodur (16 cm ) je cca. 20 cm po nivojem tlakovcev.
Odkod mi ideja o hidroizolaciji cokla... svetoval mi je tehnik na fragmatu
Tu imam sedaj slike odkopanega dela. Na prvi sliki je popolnoma ločen stik fasade z nasutjem, tako je že skoraj en mesec in ni nobene sprembe. Na drugi sliki pa sem dodatno izoliral del v nasutju in vse skupaj premazal z hidrostopom in tudi ni nobene spremembe. Jaz mislim da tukaj ne gre za dvig kapilarne vlage ampak za nekaj drugega, kar si ne znam razložiti.