Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Obnova stanovanja ob prodaji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Obnova stanovanja ob prodaji
#1
Pozdravljeni,

rabim malce vašega mnenja, na kaj bi bili pozorni kot kupec (blokovskega) stanovanja.

Gre se namreč, da je stanovanje v dokaj solidnem stanju (adaptirano 10 let nazaj), ne ravno glanz novo, pa tudi ne zastarelo/propadlo. Zdaj je pa vprašanje, koliko časa/sredstev bi vložil, da bi izboljšal izgled, da bo vsaj na pogled bolj všečno in da se lažje/bolje proda.

Recimo ne zdi se mi smiselno vlagat v menjavo stavbnega pohištva (vrata) in talnih oblog, ker ne vem kakšen okus bo imel kupec. Definitivno bom prebelil in počistil ter pokital kakšen odkrušen rob na vogalu (pač froci, ne moreš jih glih privezat), kaj več pa nisem ziher če se mi splača, ker ne vem a prihodnji kupec misli vse skup podret in naredit na novo, al mu bo všeč v stanju kot je..

Kaj bi pri vas bilo tisto, kar bi bistveno vplivalo na odločitev o nakupu? Je to zgolj lokacija in splošno stanje nepremičnine, ali bi bili pozorni na detajle (recimo kakšen flek na steni, odkrušen rob..)?

Hvala za vaša mnenja!
#2
Pri ceni, ki jo lahko iztržiš za stanovanje so bistvene le tri stvari.
1. Lokacija
2. Lokacija
3. Lokacija
in čisto nič drugega,. V saj v Ljubljani za stanovanje staro 40 let v prvotnem stanju dobiš enako, kot za enako stanovanje, ki je bilo obnovljeno oziroma to kar sprašuješ ti - pošminkano.
#3
Moja izkušnja
- infrastruktura
- mir v naselju
- parkirišče
- protipotresna gradnja
- skupni prostori in zaklonišče ipd.

Ne pozabi na dobre obdelane slike in privlačen oglas.. Prodano v treh urah od objave oglasa..

uredil le sledeče
- odstrajane talne obloge in obrušen eatrih
- barvanje radiatorjev
- odstranjena vsa dotrajana notranja vrata
- zamenjane vtičnice in stikala
- očiščeno zunanje stavbno pohištvo
- odstranjena vsa keramika
- obdelane/poravnane stene in vogali ter prebarvano
#4
Ni treba vlagat noter nevem kaj. Po vsej verjetnosti, bo novi lastnik urejal po svoje. Pri vsej stvari bodi karseda fer od začetka do konca.

Stanovanjeje mora pa biti očiščeno, izpravno in važno je, da je prvi vtis dober. Recimo črn silikon po kopalnici (ne stane veliko zrihtaj) , mastna kuhinjska napa (menjaj) , vtičnica, ki štrli iz stene (popravi), razmajan usran kavč.... Ni ravno privlačno za videt. Če je kakšna stvar očitno hin, jo pelji sam na deponijo. V stanovanju naj ne ostanejo osebne stvari. Škatle polne stare krame... Stanovanje je bolj privlačno na slikah, če je opremljeno. Veliko folka nima prostorske predstave in ne vidijo potenciala v praznih prostorih. Nič ni narobe, če so stvari stare. Mora pa biti vse izpravno in predvsem čisto... 

V oglas napiši vse tako kot je v resnici  na takšen način se izogneš, da ti folk krade čas in da ti ne kradeš njihovega časa. Pri oglasu začni z krajem, potem z stavbo in nato stanovanjem. Recimo...

Prodam 2 sobno stanovanje v Celju. Stanovanje se nahaja v soseski... Zraven trgovina, šola... 

Potem opišeš stavbo. Blok je letnik 1982. Streha zamenjana 2011, okna 2016. Fasada planirana za 2023. Stanovanje je v 3 nadstropju od skupno 6ih. Blok nima dvigala. Mesečni stroški poleti/pozimi...

Stanovanje je za svoja leta lepo ohranjeno. V celoti obnovljena  kuhinja 2020. Kopalnica še ni bila obnovljena, smo pa pred kratkim menjavali bojler in armature. V stanovanju sta še dve sobe. Parket prebrušen 2021. V stanovanju so nova notranja vrata, potrebno, pa bi bilo počasi zamenjat vhodna vrata....

Cena... Hja... Jaz sem jo napisal. In to fer ceno. Ker mi je šlo vedno na jetra, ko je bilo treba klicarit kaj in kako... Če daš fer ceno že v štartu, se izogneš cenkanju in nepotrebni telefonijadi/ogledom. Kupcu povej zakaj takšna cena... Ponavadi kupci začnejo z ceno... Vprašajo, če se da še kaj zmenit... Potem lepo argumentiraš. Rečeš, da so se v zadnje pol leta prodala 3 stanovanja... Da je bila povprečna cena prodanih stanovanj 2K po kvadratu. To znese 150K €. Oglas je 145 K€, ker je stanovanje v bloku brez dvigala in ker se bo delala fasada v  2023. Ozirima kontra. Hočeš 158K ker je bilo stanovanje v celoti obnovljeno pred pol leta. Potem stojiš ta ceni in ne spuščaš. Moraš pa vedet... Sentimentalnih spominov ne moreš prodajat. Ko je kuhinja ali kakšen drug kos pohištva staro več kot 5 let, tržno gledano je vseeno če ga pustiš noter ali ne. Ni vredno praktično nič. Velikokrat pa kupcu tudi stara kuhinja, če je le izpravna in predvsem čista veliko pomeni, saj mnogim zmanjka po nakupu za popolno obnovo. 

Pri ogledu... Prednost ima tisti, ki se prvi javi za ogled. Pokaži vse. Tudi vse felerje... Pripravlje imej vse papirje in položnice za par mesecev nazaj. Od potencialnega kupca vzami aro. Urejaj stvari po ustaljenih praksah. Papirji, notar... Postavi se v kupčevo kožo. Daj jim čas da si ogledajo. Nekateri si stanovanje hočejo ogledat večkrat. Pridejo sami in potem drugič pripeljejo sabo še žlahto oz mojstra. Z tem sicer ni nič narobe, konec koncev se gre za vse prihranke in po vsej verjnosti še malo čez. Moraš, pa vsakem dat vedet v štartu, da boš stanovanje šparal za njih samo če dajo aro. Lahko pridejo še pogledat, vendar ne moreš garantirat, da bo še na voljo. Ko ti dajo aro, bodi fer in takoj odstrani oglas. Ara naj bo neka razumna številka. 

Mi smo ga prodal v manj kot uri. Ne pozabi na ostale potencialne kupce. Bodi fer in po prodaji pokliči vse, ki so se najavili za ogled in jim povej, da je prodano. Da se slučajno ne bo kdo vozil po nepotrebnem čez pol Slovenije...
#5
@ciciban.miha

Zelo lepo napisano. +1
#6
Super, hvala vam za komentarje.

Glavni razlog ni da bi ne vem kaj prenavljal, ampak zgolj "olepšal" stanovanje, da bi bilo na prvi vtis bolj všečno in ne izgledalo zanemarjeno. Ali ti je takoj všeč ali ne, je tanka linija. Ponavadi ko vstopiš v prostor, si v treh sekundah ustvariš tisti prvi vtis in če ga tle userješ, ga potem težko popraviš, tudi če je objektivno vse super&OK. Še vedno velja, da večina ljudi kupuje s čustvi in fiilingom.
#7
Še nekaj.. Sam sem v stanovanje namestil dišavo, saj je tudi vonj eno od čutil..

Pa, srečno!
#8
Kramo odstrani, stanovanje počisti, redno prezračuj in tudi kakšna nevsiljiva dišava je ok.
#9
Z dišavam ne pretiravat, ker je lahko učinek ravno kontra. Jaz bi takoj pomislil, da hoče prodajalec prikrit smrad iz odtokov/jaškov.

Imam boljši predlog... Stanovanje pred prodajo redno zrači... To moraš tak in tak delat, ker bo drugače kmalu notri zatohlo. Potem pa... Če hočeš... Kupi pečjakove navihančke/rogljičke in jih vrži v pečico pol ure preden ti pride na ogled. Medtem ko si bo še enkrat hotu pogledat stanovanje, ga pusti naj to naredi sam (fajn je da jim ne dihaš celi čas za ovratnik) in skuhaj še kavo... Medtem ko ti kuhaš kufe in stranka gleda, objektivno oceni situacijo. Preden boš prodajal stanovanje si naredi še izhodno strategijo...

Primer... Bivši sodelavec je imel na ogledu rahlo ekscentrično starejšo gospo, ki je v pogovoru omenila, da se seli zaradi "grdih" sosedov. Med ogledom je seveda komplicirala tudi njemu. Stranke namreč pozabljajo da kupujejo rabljeno in ne novo. Če si fer in pokažeš vse dobro in hkrati tudi vse slabo in prodajaš po principu "vse karte na mizo" in stojiš za neko ceno, ki jo lahko zagovarjaš, potem se takšnih raje losaj. Sliši se grdo, ampak na dolgi rok je tako boljše zate in za tvoje bivše sosede. Bivši sodelavec je stanovanje prodal njej in mu je naslednje 3 leta pila kri. Že prvi mesec po selitvi ga je klicala, da so stroški elektrike 3€ višji kot ji je on predstavil. Ni mu ratal raz Tri leta po prodaji pa, da je crknil ventil na radiatorju in naj ga pride zamenjat.

Če se ti zdi, da bodo težave ne vzami are. Reči, da si sestrični in njegovi družini obljubil, da si še oni pridejo pogledat stanovanje...


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »