Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
pogodba o preužitku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
pogodba o preužitku
#1
pozdravljeni,

leta 2016 mi je umrl oče,dobil sem polovico hiše po očetu,nato je mama zbolela za depresijo,ko je bila v psihiatrični bolnici so ji ugotovili tudi demenco,,,do tukaj je vse bilo v redu,,zdravnikov zarad demence ni obiskovala ker se je počutila zdravo,leta 2020 sva z mamo naredila pogodbo u preužitku,notarsko narejena,tako da je vse premoženje moje oz, s to pogodbo mi je dala še njeno polovico hiše,s tem da  do smrti skrbim zanjo ,,sedaj pa me zanima,,a lahko sestra zahteva njeno polovico hiše oz,delež pri hiši,,ali lahko izpodbija pogodbo sklicujoč se na demenco,,za v vednost naj še povem,da sestra ne živi v istem kraju kot mama in jaz,je čist na drugem koncu Slovenije,pride 1x do 2x na leto na obisk in to samo za kako uro,nič več,,sedaj ni bila že par let na obisku,,,,,ima mogoče kdo kakšne izkušnje na to temo

hvala za odgovore in lep pozdrav
#2
Zahteva lahko marsikaj, kaj bo dobila je pa odvisno od sodišča. Marsikdaj je v boljši poziciji tisti, ki ima več denarja za odvetnike.

L.p., Kloko
#3
Na zapuščinski obravnavi: "Gospod sodnik, moj brat je dementno mamo prepričal v podpis pogodbe o preužitku, čeprav ni vedela, kaj podpisuje in s tem mene namerno oškodoval pri dediščini"
Zraven pa privleče zdravstveni karton od mame in še malo pojokca, kako je brez sredstev za preživljanje, ker jo je ravno mož zapustil.

Kaj misliš, kakšna bo odločitev sodišča?

L.p., Kloko
#4
oprosti,ampak moja mama je vedela kaj podpisuje,ker če bi notarka zaslutila da nekaj ni v redu, pogodbe ne bi naredila,v bolnici zarad demence ni bila,,se danes ve in mi tud pravi,da ju čisto prav,da je svojo polovico dala meni,ker sestra je sploh ne šmirgla,,v zdravstvenem kartonu nikjer ne piše da je dementna,,razen na enem izvidu,staremu 6 let,in to samo ,da so odkrili da je mal dementa ,,tisto kar si ti napisal,da je vedel kaj dela,je pa drugo,,tisto je namerno narejeno,,to je drugo,,meni je mama sama svetovala da naj to naredim in mi je tud vse podpisala pa brez zamere
#5
Glej, ne se jeziti name, nisem jaz tvoja sestra... Jaz ti samo hipotetično predstavljam, kaj se LAHKO zgodi.

L.p., Kloko
#6
v redu,se nisem jezil,,samo sem ti objasnil vseeno najlepša hvala za odgovorelp
#7
Tudi nesorazmernost lahko uveljavlja, skratka, 2 leti si recimo skrbel in profitiral 150 k eur, če bi 15 let ne bi bilo sporno, trako, da vse je možno.
#8
po smrti lahko zahteva nujni delež, kako se bo pa dejansko delilo, je pa stvar dogovora ali če pride na sodišče, stvar odločitve sodišča.

Vsekakor pa je pogodba o preužitku tebi v prid. Je pa tudi res, da jo sestra lahko na sodišču izpodbija, tudi z argumentom demence.
#9
Če jo sestra šmirgla ali ne, to ne vpliva na dedovanje.
Pogooglaj malo, dobil boš veliko pravnih odgovorov, glede dedovanja in pogodbe o preužitku.
#10
Citat:po smrti lahko zahteva nujni delež, kako se bo pa dejansko delilo, je pa stvar dogovora ali če pride na sodišče, stvar odločitve sodišča.
Žal ne more saj v tem je poanta pogodbe o priužitku,da ti skrbiš za osebo.
Ti samo imej čim več prič,da je res tako,da za njo skrbiš pa je rešeno.Drugače takšnih pogodb ne bi bilo.Moraš samo pazit,da se ne ugotovi,da si jo naprimer stradal,z njo grdo ravnal....


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »