Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Nakup stanovanja brez vpisa v Zemljiško knjigo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Nakup stanovanja brez vpisa v Zemljiško knjigo
#1
Lep pozdrav.

Zanimam se za stanovanje, ki se prodaja pod ceno, ampak je "catch" da lastništva ni mogoče vpisati v ZK. 

Stanovanje je v večstanovanjski zgradbi iz leta 1955, ki je bila zgrajena za potrebe prebivališč za vojsko. V stavbi so 4 stanovanja. 
Po besedah nepremičninarke baje "vse štima, vse je črno na belem, samo ni še v ZK". Baje postopek traja že nekaj časa, ampak se nikamor ne premakne zaradi tega ker je "lastnik" enega izmed drugih treh stanovanj (ne tega, ki se prodaja) umrl in je prišlo do spora pri dedovanju. Pravi da je sicer etažno vse urejeno (ne vem kako sicer) in da ko se spor pri dedovanju reši, se lahko lastništvo vseh v stavbi vpiše v ZK.

V neposredni bližini te stavbe so še tri skoraj identične stavbe, vse zgrajene leta 1955-1957. In ko gledam v portalu eProstor, je so stanovanja v ostalih treh stavbah vpisana v ZK: 
[Slika: LNoqRj.png]

Ampak v tej zgradbi je pa prih vseh stanovanjih takole vpisano:
[Slika: LNoVgn.png]

Nepremičninarka pravi, da kot potencialni kupec dobim tri pogodbe. Prvotno pogodbo med državo in prvim "lastnikom", potem pogodbo med prvim "lastnikom" in sedajšnjim "lastnikom" in sedaj tretja pogodba bi bila med sedajšnjim "lastnikom" in mano. In ko/če bi prišlo do vpisa v ZK, lahko s temi tremi pogodbami dokazujem da se mene vpiše kot lastnika. 

Glede na to da je lastnik država, je nekako manj rizika, kot pa če bi bila to neka privat firma ali kaj podobnega. Ampak še vedno nisem siguren ali so kake druge implikacije pri nakupu stanovanja na ta način. Ampak nekako tako "čez palec" razmišljam: Če je pri ostalih stavbah ZK urejeno, potem se tudi pri tej da to uredit. In tisti spor pri dedovanju lahk traja par let, ampak eventuelno bo spor rešen in se tudi to lahko potem vpiše v ZK. In če vmes lahko noter normalno bivam in je načeloma stanovanje "moje", potem bi jaz bil pripravljen to stanovanje kupit za 30% "popust".
Zanima me ali ima kdo izkušnje s kako podobno situacijo? Bi vi kupili tako stanovanje, če je cena namesto 150k € postavljena na 100k €?

Hvala že vnaprej za vsako menenje in informacijo!  Smile
#2
Prilika je lepa, jaz nikakor ne bi zaupal nepremicninarjem (nesposobnost ali prevarantstvo) ampak poiskal mnenje podkovanega odvetnika.
#3
Ne vem kaj ni jasno. Ti imas lahko 10 pogodb pa ga bos še zmeraj najebal. Pojdi do notarja in ti bo razložil vse skupaj. Bolje vržt 100 eurov stran kot 100.000
#4
Kakšno vezo pa ima spor pri dedovanju drugega stanovanja, s tvojim stanovanjem?
Videti je, da je pri tvojem stanovanju lastnik Republika Slovenija 1/1 in hkrati fizična oseba 1/1, kar je nemogoče.
Ne pogovarjaj se z nepremičninarji, stopi do notarja.
#5
Tole smrdi, do neba. Prvo se vpiše v ZK etažno in če bi bilo to RES urejeno, bi bila na oni nepremičnini z skreganimi dediči plomba, tako, pa ja, plomba je lahko na enem izvodu originalne pogodbe in, ko se boste vi želeli vpisati, boste izvedeli, da je treba še hipoteko poplačati.

Sami brez odličnega strokovnjaka, ne delajte NIČ, res stane tak strokovnjak, vendar 100 X več stane potem pravdanje in reševanje sodnega zapleta.
#6
Nameraval sem od nepremičninarke dobiti osnutek pogodbe, da bi se posvetoval z odvetnikom. Ampak se je zgodilo to, da so začeli sprejemat ponudbe za stanovanje v prejšnji ponedeljek ob 8:00. Klical sem ob 8:30 in je bilo stanovanje že prodano. Da je ena gospa čakala pred pisarno nepremičninarke že pred osmo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
08.12.2023 ob 11:29:54
Marlesov dan odprtih vrat v Sežani
V Sežani bo v soboto, 16. decembra, med 10. in 14. uro potekal zadnji letošnji Marlesov dan odprtih vrat, na katerem bo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »