Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Stopnice v podstrešje in zrakotesnost

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stopnice v podstrešje in zrakotesnost
#16
Moj pokrov je izdelan iz starega penastega jogija debeline 24 cm, rezal sem po 2 cm nadmere tako po dolžini, kot širini in zabasal v okvir, narejen iz iverala. Lahko bi dal dvojno debelino, a ni potrebe.
#17
Imam problem s stopnicami. Vgradil sem Minka 70x120. Med spodnjim pokrovom in zgornjim je cca. 35cm. Spodnji je neizoliran. Zgornji pokrov sem naredil iz neke limane plošče debeline 14 mm. Zgornjo stran pokrova sem izoliral 5cm nekega stiroporja. In nato zgoraj preko stiropor nalimal PVC folijo 10cm večje površine od pokrova. Namen je bil, da ko zapreš zgornji pokrov, da se le ta lepo poleže po izolaciji, da bi dodatno malo zatesnilo. Izolacija od 25-35cm.
Sedaj po nekaj mesecih, ko se hiša ogreva, se je pojavil kondenz in to na veliko. In sicer na stiku med ogrodjem in zgornjim pokrovom. Na ogrodje z zgornje strani sem nalimal tesnilno peno, da bo ja čim bolje tesnilo. Spodnji pokrov ima ravno tako tesnilo.
Kje sem tukaj zafrknil??
hvala za predloge
#18
Pvc na vrhu. Big big fail...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#19
Odprtina za stopnice je poleg vhoda v kopalnico. Ali se preveč vlage od kopalnice ujame pod zgornji pokrov? Bi moral narediti bol paropropustno...
#20
Ma tam ne sme biti folije. Sploh. Tudi 5 cm izolacije je malo malo. Kako je urejeno tesnenje spodnjega pokrova?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#21
Spodnji pokrov ima neko tesnilo po obodu. Moram pa še zmontirati neke zaključne letvice pri spodnjem pokrovu in bojo še malo tesnile. Zgoraj sem pa polivinil nadomestil s sekundarno kritino. Dodal bom paše nekaj stiroporja.
#22
Jaz sicer nimam stopnic ampak le odprtino, v katero lahko dam zunanjo lestev. Vmesni prostor sem zapolnil s spužvo (poliuretanska pena) debeline 15cm, ki je odrezana v kvadrat na mero, da se popolnoma prilega. V bistvu ima 1cm nadmere, ki idealno zatesni do sten.
Spužva zato, ker jo lahko ravno odrežeš in malce stisneš, ko jo vstavljaš in potem se sama raztegne ter zatesni. Pa čista je, se ne drobi kot volna npr.
Na podstrešje pa hodim mogoče 2x na leto.

Spodnji prokrov ima tudi pri nas neka tesnilca, ampak tisto je bolj za okras. Folije ni in ni potrebna, kondenza ni. Tako debela spužva je verjetno parna ovira.
#23
Imam čipšit stopnice + odprtino, nobenega kondenza. V pokrovu je nekih 4cm izolacije, temperatura pokrova merjena z IR pa je kljub temu nad 20st. Zgoraj imam povsem odprto, se pa parna zapora iz mansarde spusti do spodnjega roba stropa, kjer je lepljena na obod, tako para ne more do hladnih delov pokrova. Seveda sem to delal sam, dvomim da bi katerikoli "majstr" tako pedantno speljal folijo.

Kot omenjeno zgoraj pokrivanje je fejl, tam mora biti zračno in odprto ter čimbolj zatesniti spodnji pokrov.


Skok na forum:
Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »