Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Dvigalo v bloku brez uporabnega dovoljenja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dvigalo v bloku brez uporabnega dovoljenja
#1
Pozdravljeni,
zanima me, kako je z naknadno vgrajenim dvigalom v večstanovanjski blok. Blok je imel prej uporabno dovoljenje, zdaj pa zaradi dvigala, ki ni v skladu s predpisi, ker ni bilo dovolj prostora in je bil prostor za dvigalo odvzet stopnišču, blok menda nima več uporabnega dovoljenja. Je to možno? Kako je s prodajo/nakupom stanovanja v takem bloku? 

Hvala.
#2
Kr neki....
- kako veš, da dvigalo ni v skladu s predpisi, Kdo je to povedal - ZVD, IVD,,,,,?
- blok MENDA nima več uporabnega dovoljenja. Kako veš, da ga nima. Menda ni ravno nekakšna verodostojna informacija.
Z nakupom stanovanja v takšnem bloku je preprosto.Imeti moraš dovolj denarja za nakup nepremičnine in notarsko overjeno kupoprodajno pogodbo. Po teh dveh zapletenih tehnikalijah  je stanovanje tvoje - oziroma si ga kupil. V obratni smeri si ga pa prodal.
#3
Povedala je agencija, ki je prevzela posredovanje pri prodaji. Če pa hočeš vzeti pri banki kredit, banka zahteva uporabno dovoljenje. Če pa imaš denar in kredita ne potrebuješ, kupiš, ampak potem imaš problem pri prodaji (če bi želel nekoč spet prodat). Kje lahko preverim, če ima blok uporabno dovoljenje?
#4
Tega bi morala priskrbeti agencija oziroma lastnik stanovanja.
Ali UD obstaja ali ne lahko preveriš na UE (upravni enoti)
#5
Za prodajo je potrebno uporabno dovoljenje. Vse informacije/dokumentacijo ima upravitelj bloka. Pri njemu dobiš vse, v kolikor je upravitelj seveda skrben.
#6
Iskreno jih večina nima pojma. UD je lahko pridobljeno, vprašanje je če je veljavno. OB spremembah postavk ki so določene z GD in PZI uporabno dovoljenje ni več veljavno. Se pa tega večina folka (tudi upravnikov) ne zaveda in lahko pride do nemalih pizdarij. Je pa res da trenutno tega razen inšpekcije ob prijavi nihče ne preverja ali je UD še vedno skladno.
#7
Hvala vsem za odgovore. Torej UD ni skladno in takega stanovanja ni priporočljivo kupiti. Oziroma, kaj se lahko zgodi kupcu takega stanovanja ob inšpekcijskem nadzoru ali v primeru nesreče. itd? Je sokriv? Dvigalo je namreč zavzelo preveč prostora, tega so odvzeli stopnišču, kjer sedaj ni več predpisanega prostora za primer intervencije. In če grem na UE preverit, če obstaja UD, ga tam najbrž imajo, a ni skladno.
#8
Glede na napisano, stavba verjetno niti ne more pridobiti UD, tudi če bi to želeli storiti, ali pa je prej bilo.
V tem primeru je edina rešitev sprememba GD, za celo stavbo, nato pa pridobitev UD.
Zdaj je to mogoče z ugotovitveno odločbo, če je stavba obstajala pred 1.1.2005 (objekt daljšega obstoja).
Najboljše, da se obrnete na katerega projektanta, ali pa povprašate direkt na UE.
#9
Hvala tudi vam za odgovor. Gre za večstanovanjski blok starejši kot l. 2005. Baje banke ne zahtevajo UD pri pridobivanju kredita za stanovanja v takih blokih. In takih blokov bo čedalje več, saj bi veliko ljudi želelo oziroma potrebovalo dvigala. Tu dvigalo sega v hodnik bloka in je hodni zato ožji. Tako je že več kot 5 let. Če ne pride ravno inšpekcija in se v to zapiči, kaj se še lahko zgodi? Sploh nekomu, ki kupi tako stanovanje po tolikih letih?
#10
Ko je bil blok zgrajen, je prav gotovo dobil tudi uporabno dovoljenje. Uporabno dovoljenje pa traja oz. dokler se v objektu ne spremenijo bistvene zahteve iz GD. Te pa so se z vgradnjo dvigala dejansko spremenile, saj ste zožali stopnišče. Sedaj pač imate situacijo, "dokler ni tožnika ni sodnika" in lahko mirno živite naprej. Dokler se ne zgodi na stopnišču kakšna nesreča katere posledica bo huda telesna poškodba ali celo smrt. Takrat pa pade odgovornost na vse vsakokratne etažne lastnike.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »