Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Darilna/izročitvena pogodba ali kupoprodajna pogodba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Darilna/izročitvena pogodba ali kupoprodajna pogodba
#1
Pozdravljeni,

Zanimamo se za zidanje dvostanovanjske hiše na parceli ki je trenutno v lasti tasta, vendar bi jo on prepisal na svoji dve hčeri. Sedaj nas pa zanima kako to narediti da bo za vse najbolje.
Tast ima sicer dve hčeri in še dva sinova, ampak se vsi strinjajo da se ta prosta parcela podari dvema hčerama, sinova bosta pa dedovala obstoječo parcelo na kateri je tudi hiša.

Če prav razumem se lahko tako darilno kot izročitveno pogodbo kadarkoli prekliče oziroma je možnost da gre kasneje tudi v dedovanje.

Če se ne motim, pri kupoprodajni pogodbi tega problema ni in zadeva ne mora biti preklicana. V tem primeru bi se lahko v register za to parcelo vpisala tudi oba partnerja od omenjenih hčera.
Glede na izračun GURS-a, naj bi bila parcela vredna zgolj 16'000€. Se v tem primeru upošteva 80% cene kar je 12'800€ in moramo plačati 2% vrednosti ... torej 256€ davka zaradi "prodaje" nepremičnine?
Rad bi še povdaril da je ne bi dejansko odkupili, ampak bi samo napisali pogodbo kot da je bilo plačano, samo da je "uradno".

Bi to šlo, ali je morda kakšna druga boljša opcija?
#2
Ker gre za prvi dedni red se lahko naredi darilna pogodba in je zadeva neobdavčena. Imaš samo strošek notarja.

To bo potem ena parcela, ki jo dobita 2 hčeri, ali se bo razparceliralo in dobi vsaka hčera svojo - potem še potrebuješ geodeta.

Kar se tiče kasnejšega dedovanja se darilna lahko izpodbija če se ne motim, to bo kdo drugi povedal kako in kaj.
#3
Darilna pogodba se lahko izpodbija do te mere, da se darila vrne v dediščino.
Razen, če je sklenjena pogodba o dosmrtnem preživljanju, potem pa je izpodbijanje nemogoče.
Glede na vrednost davka, bi bila resnično najbolj smiselna kupoprodajna pogodba.
#4
Kupoprodajna pogodba brez denarnega toka je tudi neveljavna.
#5
Ja kdo bo pa preverjal, če je dobil denar ali ne. Saj lahko plačaš na roko. Torej naredijo kupo-prodajno pogodbo, vsaka plača tisti davek od prodaje in zadeva rešena in maš mir.
#6
Preverjel bo tisti, ki bo imel interes, torej kakšen oškodovan dedič. Saj tu ne gre, da se skriva pred kakšnim "organom", za "organ" zadostuje plačan davek.
#7
Pozdravljeni,

si bom sposodil tole temo, saj imam podobno dilemo, kot avtor.

V mojem primeru gre za prepis zazidljive parcele (z zelo majhnim dodatkom kmetijske površine in gozda) s strica na mene.
V praksi bo šlo za darilo, zato bi denarni tok težko prikazal. Vseeno me zanima, če je darilna pogodba smiselna ali je mogoče bolje narediti kupoprodajno?
Ali velja podatek, da izpodbijanje darilne pogodbe v mojem primeru ni mogoče, saj ne gre za prenos v 1. dednem razredu?
Kakšen je % davka v primeru ene ali druge pogodbe?

Druga stvar, ki me pa še zanima je, kako oceniti vrednost te parcele, da ne bo osnova za davek po nepotrebnem previsoka, po drugi strani pa, da ne bo sumljivo nizka in bo kdo poslal uradnega cenilca?

Hvala za pomoč!
#8
Nihče ne pozna odgovora?  Huh


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »