Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Estrih brez "dilatacije" v odprtini za vrata

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Estrih brez "dilatacije" v odprtini za vrata
#1
V četrtek so mi delali estrihe. Opazil sem, da pri dveh odprtinah za vrata estrihar ni napravil zareze za kontrolirano pokanje - "dilatacije". Mogoče pri enih vratih to ni tako sporno, pri prehodu v kopalnico pa bi morala biti. Tlak v kopalnici je nižji. Najprej sem mislil, da je s višjim estrihom prekril zarezo ko je s helikopterjem gladil, vendar sem odstranil nekaj zoba s fleksarco in ni videti zareze.

Je treba pri obeh odprtinah zarezati?

Kako sanirati? Bo dobro če se s tamalo fleksarco zareže v estrih. Prav globoko se ne bo dalo zaradi talnega gretja.

Najbrž je to treba čimprej narediti, da ne poči po svoje?

Izvajalec je najprej rekel, da pride mimo pogledati v pol ure, po poslani sliki pa se je premislil. Plačal še nisem. Je dolžan to popraviti? 

Lp


Priložene datoteke Predogledne slike
           
#2
Po mojem mnenju bi že počilo. Zdaj je kar je. Dilatacije se dela zaradi krčenja materiala, pri čemer bi ploskve nekontrolirano počile. Z zarezo se ustvari umetna razpoka, ki pa je lepo ravna. Ploskve se razdeli na čim bolj pravilne kvadratne dele. Jaz ne bi kompliciral.
#3
Cveto11,
naj pride in popravi.
Ali ste na dilatacija vgradili zaščitne cevi na cevi talnega?
Lep pozdrav
#4
Ne. Ni se mi zdelo potrebno, glede na to, da se je toliko let delalo brez in ni prihajalo do zlomov cevi. Evo sem se motil, že zdaj bi prišlo prav...
#5
Cveto11 ,
ne vem od kje podatek, da se tako ne dela??
Komentar leti verjetno na vgradnjo zaščitnih cevi. Vsaj 25 let , če ne še kaj zraven, se tako premostijo dilatacije estriha z talnim. Wink
Lep pozdrav
#6
Razpoke se pojavijo po temperaturnem šoku estriha. Ne po 2h dneh...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#7
som16, vem da se tako ponekod dela, vendar je ravno toliko ali še več primerov, kjer tega niso delali in ni težav. Težko si predstavljam, da bi tiste zaščitne rebraste cevi kakorkoli pomagale cevem talnega. Natezne sile v cevi so enake par 10 cm stran, kjer je oblita z estrihom. Vertikalne deformacije in posledično strižne sile bi se pojavile na dilataciji le v primeru, da je tam izredno slabo izdelana podlaga iz izolacije. V čem je razlog zaščite cevi na dilataciji? Sam jih nisem dal in bom lahko kmalu sam ugotovil rezultat Smile

Firefly, hidratacija cementa je kar konkreten temperaturni šok.
#8
@Wolfram, to je skoraj identičen argument tistemu, zakaj bi dajal toliko armature notri, marsikje so jo dali precej manj pa še vedno stoji Smile

Daš za to, da zmanjšaš možnosti pizdarije, ker če gre tu kaj narobe ne mečeš samo enega koščka ven ampak celo zanko estriha plus še kakšen hodnik. Košta te pa recimo 8 pvc cevk cca 10 cm dolgih. torej 1m plastične cevi. 100x bo šlo skozi pri 101 pa se bo kaj zjebalo. In strošek menjave cevi in estriha je 10000x strošek tiste cevi Smile Pač malenkost za lažji spanec.

Glede odpiralca teme, če bo v zaključnem tlaku dilatacija potem bo verjetno povsem ok. Če pa bi se to premoščalo s kontinuiranim tlakom pa bi bilo bolje popraviti.
#9
Cveto, če imaš talno, se jaz ne bi upal rezat diletacij, tako da pusti.
Tam pri prehodu v kopalnico bo pa verjetna samo počilo ob robu.
#10
KeCko, pri armaturi vem, zakaj je tam  Smile Za te cevke pa bog ga vedi. Ali obstajajo kakšni standardi ali smernice za to? Karkoli v pisni obliki, kar ni samo ustno izročilo... V načrtu strojnih inštalacij ni nič napisanega.
#11
Dva cm sem si upal zarezati pri kopalnici. Se mi zdi, da je tu večja potreba, saj bo tu keramika. Pri drugih vratih bo vinil ali parket, tako da ni take panike.

Je estrih se segreje tudi pri sušenju, vendar se mi zdi, da je pri protokolu talnega gretja večji šok. Vsaj na otip mi je bil pri izvajanju protokola v prvem nadstropju estrih toplejši, kot je bil sedaj ob sušenju. Bomo videli če bo pri izvajanju protokola kaj popokalo. Javim takrat, če se spomnim.

Lp
#12
Cveto11,
teh 2 cm zareze bo počilo ob temperaturnem šoku. Pazi, da imaš tudi ob nepravilnih oblikah dilatacije.
wolfram ,
uponor ima to zapisano; rehau sem dobil v navodilih zraven; Harreither imajo izvajalci takšna tehnična navodila; .. Nekateri projektanti Strojnih imajo to zapisano v teh. poročilu, nekateri ne. Ko se ga pokliče in vpraša se spomnijo, da je to res nekje zapisano, a da so pozabili oni zapisat v T. poročilo - seveda izdelajte tako , je njihov odgovor.
Smo pe že zelo veliko o tem detajlu pisalo/komentirali.
Lep pozdrav


Skok na forum:
Zadnje novice

⏱ Akcijska ponudba NLB Osebnih kreditov
22.11.2022 ob 09:16:18
⏱ Akcijska ponudba NLB Osebnih kreditov
Potrebujete denar takoj?Z NLB Osebnim kreditom lahko stranke vseh bank hitro in preprosto pridobite do 35.000 EUR – s fiksno... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »