Gradnja in obnova > Energijski viri
Menjava ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Menjava ogrevanja
#1
Ker trenutno dobava in cena peletov vemo kakšna je, razmišljam o menjavi ogrevanja. Naj prvo povem, na kurilno sezono smo skurili 4t peletov, ogrevamo cca 120m2 prtlične hiše, izolacija 8cm, zidan objekt. Sanitarno vodo ogrevam na bojler. Razmišljam da bi šel na TČ zrak-voda videl sem pa tudi električno peč vailant eloblock. Imamo radiatorsko ogrevanje, 9 radiatorjev.  Ima kdo kak predlog kaj je boljše, niti nimam občutka koliko je kaj investicije, so še sploh kakšne subvencije .... Hvala. L.p
#2
Boš moral biti pa zelo hiter, da boš do zime imel vse urejeno. Sosed že tri mesece čaka na monterja, da mu priklopi TČ, na kateri se napira prah v garaži.
#3
Ko govorimo o energentih in ceni le teh, ali ima kdo kakšen podatek, kakšna bo po 1. septembru končna regulirana cena elektrike in zemeljskega plina. Povsod je samo omenjena cena energenta brez trosarin in omrežnin in davkov. Torej zanima me, končna cena z ddv za 1 kWh uro elektrike (MT, ET, VT) in kWh plina, torej z vsemi dsjatvami in ddv.
#4
Za štrom pri geni (Sonce za TČ), novi cenik pride končna cena z DDV in vsemi variabilnimi dajatvami:
VT: 15,7 c/kWh
NT: 11,2 c/kWh
55% v NT: 13,2 c/kWh (toliko imam jaz razmerje), torej toplota iz TČ me bo prišla 4,1c/kWh.

Nisem pa upošteval napovedanih olajšav, trošarine ne bo al kako že?


Plin, redni cenik GENI:
cca. 8,7 c/kWh z DDV-jem, odvisno tudi od letne porabe. Torej ogrevanje na plin bo 2x dražje kot ogrevanje s TČ.
#5
kot sem že nazaj rekel. Tč bo najcenejša varianta ogrevanja (poleg svojih drv seveda). Slovenski trenutni standard pač ne dopušča ne vem kakih podražitev, ker se drugače začne sesuvat use. Tudi DDV bodo skinl iz elektrike, če bo treba.

dejansko sem bil mnenja, da ko bo elektrika se podražila bodo lesni energenti nekaj časa še celo cenejši kot ogrevanje na elektriko. Pa je zadeva zblaznela ravno kontra. Nenormalno kaj tile peleti delajo. Mam občutek, da so že dražji od kurilca.
#6
Evo še za pelete, drva in KO:
Peleti 600€/tono z upoštevanjem 80% izkoristka peleti-voda = 15 c/kWh

Drva ~120€/m3 bukev 20% vlage, 80% izkoristek drva-voda = 5 c/kWh

KO, 90% izkoristek olje-voda ~16 c/kW

Torej ja, razen če nimaš svojega gozda in ne šteješ porabe nafte za traktor, motorko, prevoz in svojega časa, je še vedno TČ najcenejši vir toplote. Peleti so se izenačili s kurilcem, plin pa 2x cenejši od peletov in KO, ter 2x dražji od TČ.
#7
120 eur za kubik drv?
To pa spet ne vrjamem, to je potem klaftra 480. Jaz sem konec aprila dal 280 za klaftro. Sosed v zacetku maja 300. To je s prevozom domov in nazagane na pol metra.

Na hitro mal po bolhi pogledal, okrog 90 eur meter prodajajo. Tak da ne nabijat na 120, zato da zgleda tc bog i batina.
#8
@mišek2014 vsi so dvignili cene gor.....
Za tasta sm nabavu aprila za 65 ojrov meter.... ampak samo zato ker smo imeli že dogovorjeno ceno lani!!!!
Drugače je ta isti možakar že žel po 85-90 po metru..... Aprila.... kolk je zdaj...
#9
Ja ce zdaj gledas po bolhi se prodajajo po 90 eur meter s prevozom. Ce pa vprasas kakega lokalnega kmeta ko niti na bolho ne daje pa je mogoc se kaj cenej.
Jaz sem narocil v zacetku februarja mi je rekel 280 klaftra, pol konc aprila ko je pripeljal je jamral da je sla cena gor, sam ce sma se tako zmenla potem je tako ostalo. Potem je pa maja sosed istega klical ce se ima kaj, pa mu je zmanjkalo, mu je pa dal stevilko od drugega, tist mu je pa pripeljal po 300. Spodnja savinjska.
Drugo leto bomo pa vidli po cem bojo.
#10
Na bolhi tudi poglej, kdaj je bil dan kakšen oglas, v 1 mesecu so se že podražili ali pa verjetno ni več dobavljivo. Pišem o tem, kaj je verjetno dobavljivo večini, jasno da si bo kdo še vedno zrihtal po 60 od znancev, kolegov itd.
Če vzameš po 90€, je potem ista cena na kWh toplote kot TČ. Ampak še enkrat, tukaj je vračunano, da se to kuri na optimalno nastavljenem uplinjaku z idealno temp. dima in na zalogovniku.
#11
No meni se pa prav zdi, da se za ogrevanje uporabljajo drva, ce jih imamo povsod okrog sebe. Elektrika se bo preklemano nucala za kaj druga.
Saj mogoce se bo trend spet obrnil. Tule okrog nas po Polzeli sem ze opazil, da bajte ki se zdaj delajo, dobivajo raufnke poleg. Zdaj nekaj let je bilo moderno, da bajte sploh raufnkov nimajo. In zdaj tisti ki imajo na plin, so ze bili fejst na trnih kaj bo. Tisti ki imajo raufnk se kaj posebej ne sekirajo, ce imajo se kak kamin noter. Tisto je najbolj sigurno, dela brez elektrike, kakih par sajterg drv bo pa ze nekje dobil. Uplinjaki pa tudi mrknejo ce ni elektrike za ventilator gonit in pumpe. Ta tehnika zdaj v kriznih trenutkih vse skupaj mrkne. Kaka odrocna bajta v hribih pa sploh vedeli ne bojo ce je cesa zmankalo. Kurijo na sporhert, vodo majo svojo, hrano majo svojo...se je zauprasat, kje je zdaj napredek. V urbanih naseljih lahko zmrzujejo, so brez vode, lacni, en tam ko zivi po starem, pa zivi isto naprej.
#12
mišek2014, tak kot si ugotovil majn tehnike v bajto boljš prideš skozi.To je isto kot je primer imaš centralno prezračevanje pa moraš kurblat klimo da ta "friški zrak" ohlajaš....
Drugač pa so drva na paleti 1,8 od 180 evrov navzgor baje je hlodovina 100 plus DDV.
#13
"Za štrom pri geni (Sonce za TČ), novi cenik pride končna cena z DDV in vsemi variabilnimi dajatvami:
VT: 15,7 c/kWh
NT: 11,2 c/kWh
55% v NT: 13,2 c/kWh (toliko imam jaz razmerje), torej toplota iz TČ me bo prišla 4,1c/kWh.

Nisem pa upošteval napovedanih olajšav, trošarine ne bo al kako že?"

DDV si v izračunu dal 22% ali novih 9,5%?
#14
Če,je kdo pripravljen in ima podatke in lahko poda izračune končne cene za 1 kWh posameznega energenta z vsemi dajatvami in davkom, brez fiksnih stroškov. Danes berem v Delu, da je 1 MWh peek 300 eur kar je meni nemogoče. Torej če kdo pozna končne cene za posamezni energent ob upoštevanju garantiranih cen za plin in elektriko (mt, vt, et) in ddv za energente razen KO 9,5 %.

Tako od oka bi rekel da je plin cca 10 c/kWh, elektrika ET cca 14 c/kWh, KO pa cca 15 c/kWh.
In se mi dozdeva da bi bilo ogrevanje direkt na elektriko ceneje kot na KO, saj je izkoristek elektrike 99%, na Ko pa recimo 80 %.
#15
Gor imaš plin, drva, peleti, KO, Tč... kaj ti še manjka?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »