Gradnja in obnova > Energijski viri
Manjava ogrevanja, nakup toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manjava ogrevanja, nakup toplotne črpalke
#1
Pozdravljeni. V Ljubljani - Brod, menjam ogrevalni sistem. Želja montaže letos, pred kurilno sezono. Obstoječe stanje so radiatorji, peč stara"štadlerica", z 2000l zalogovnikom, poraba okvirno slabih 20m3 drv. Ko ne kurimo, ogrevamo vodo z 120l el. bojlerjem. Hiša je iz 80-ih, ogrevano 200m2, PVC, 2 slojna okna so stara dobrih 10let, fasada je nova, na starih 5cm stiroporja, dodano še 10cm svetlo sive izolacije. Streha nova, podeskana, tolpotni most, etc, podstrejšje je bivalno in izolirano z min 20cm volne.  Ker smo imeli brezplačna drva, je delovalo vse b.p. in seveda poceni. Ker pa je sedaj treba drva kupavati, bi šel na udobje toplotne črpalke.Po moji oceni bi drva in elektika na koncu stali "tam/tam". Vprašanja za mojstre, Ssapo se mi zdi zelo podkovan, zaradi prostora za zunanjo enoto, ki je od kurilnice oddaljen več kot 10m, razmišljam o mono bloku. Recimo 12-14kw LG ali pa TČ Cooper&Hunter 12kw , lahko tudi druga znamka, npr. SAMSUNG, HITACHI, DAIKIN etc, seveda NIBE in podobni tudi, ampak za neko normalno ceno, ne 15.000 eur. Prestiž in estetika nista pomembna, prostor je, če je tišja je bolje, ni pa to neki faktor. Cena, uporabnost in zanesljivost so najpomembnejši kriteriji. Ali je smiselno uporabiti tako velik zalogovnik za toplotno in tudi to, ali bi lahko za ogrevanje sanitarne s toplotno, uporabil kar obsoječi bojler, ki ima dodan izmenjevalnik (GORENJE GBK120LN 580157). Hvala za morebitne odgovore, lahko tudi samo zasebno.
#2
Ne bom preveč pameten, odločitev je tvoja ampak če bi štadlerco zamenjal za uplinjaka bi poraba drv tudi padla za skoraj polovico. Torej tudi strošek ogrevanja. Nevem v teh časih si jaz nebi upal iti na ogrevanje na štrom.

Res je da tudi uplinjak potrebuje štrom, vendar zanj elektriko, lahko zagotavljaš tudi z malim agregatom, za toplotno pa rabiš kar konkretno mrcino od agregata.
#3
Hvala za odgovor, sem pa pozabil napisati, da se montira tudi sončna elektrarna dobrih 13kw, ki naj bi pokrila ves "štrom" Smile . Ne bi se rad več ubadal z drvmi, je pa bila tudi peč na uplinjanje v igri. V zadnjih 15 letih ni bilo pri nas praktično več kot 1/2 dneva brez elektrike, vsaj da bi vedel ne.
#4
Kar ti je Sabek želel povedati je, da ga je strah morebitnih redukcij v prehodnosti zaradi pomanjkanja energentov, v tem primeru nam tudi sončnice na strehah ne pomagajo, ker le te ne delajo če ni elektrike v omrežju pa tudi sicer pozimi bolj spijo kot ne. V tem smislu je seveda zelo dobrodošlo imeti backup možnega ogrevanja.
Kar se tiče izbire naprave sam sicer še nimam dolgo NIBE monobloka, zanj se je po navdihu pri meni odločil tudi sosed. Oba imama stare hiše radiatorsko ogrevane in zaenkrat je bilo vse OK.
Brat se je odločil za LG monoblok. Čas obratovanja črpalke od montaže je 1 ura. Trenutno v stanju da notranja enota (krmilnik-displejček) ne najde zunanje,... in čaka na servis še preden je začela delat. Ker sem tudi sam razmišljal o tem cenejšem monobloku sem sedaj srečen, da se zanj nisem odločil, žal na račun svojega brata.
#5
Točno to sem želel povedati. Ko bodo izklopili posamezne daljnovode, ti nobena sončna elektrarna, ki je priklopljena na omrežje nebo delala, pa čeprav je zunaj lepo sončno vreme.
#6
Razumem pomisleke glede energentov, mislim pa da v Lj ne sodijo drva Big Grin. Po moji "na prst" oceni, je poraba drv in elektrike cenovno podobna, seveda ob obstoječi peči.Peč na uplinjanje ni ravno poceni,  je pa toplotna bolj udobna, ker ni potrebe po kurjenju, zlaganju drv itd. "Sončnica" gre na streho, seveda če bo dovoljenje od elektra šlo čez, ker je v dvo stanovanjski hiši praktično vse "na elektriko" podvojeno. Poraba je sicer še kar normalna - novi varčni aparati ipd. , predvidevam pa da se bomo v prihodnosti vozili na elektriko, vsaj okoli Lj., kaj pa bo pa ne vem. Če se odločim za toplotno, bi po prebranem moral v vsakem primeru, zaradi dolge povezave med zunanjo enoto in kurilnico, vzeti monoblok? V tem primeru, je smiselno zadevo vezati na obstoječi 2.000l zalogovnik ali kar direktno na radiatorje? Verjamem da je NIBE boljši od LG, ki je na tem forumu  oglaševan kot nizkocenovni "price/performance". Kakšna pa je potem cena nekega primernega NIBEA zame? Nekako računam, da bi LG dobil za manj kot 8.000,00 eur z montažo. Ravno pri LG me zanima ali se pri meni splača gledati 16kw, ki je zanemarljivo dražja od 12kw? Seveda bi vzel kaj drugega, vendar ne za 2x cene.
Jprednik, nisem  razumel, kaj si mislil s tem, da pri tebi dela NIBE ok, pri bratu pa LG ne. Je težava pri bratu v delovanju, montaži..?Čas obratovanja črpalke od montaže je 1 ura. stavek berem, kot da je bil a montaža LG zunanje enote narejena v 1 uri in potem zagon, ki sicer ni bil uspešen? Resnično mi ni do neke specifične znamke, tudicena ni zadnji pogoj, ne bi pa plačal 2 x cene za 10% boljši izdelek. Pa še vaše mišljenje o SAMSUNG ali pa PANASONIC monoblokih? Na netu je vse živo, se nepoučen človek popolnoma izgubi, hvala bogu za tale forum, kjer se da vsaj malo usmeriti.
#7
Katero TČ boš imel je popolnoma tvoja odločitev. Moraš se zavedati, da cenenih Azijskih firm ne moreš primerjati z eno izmed Evropskih naprav srednjega razreda.
Ja, cena je skoraj krat dva, je pa tudi vse ostalo krat dva.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#8
Sassapo, hvala. Ok, če ne LG, potem kaj priporočaš, da pridem čez z recimo 10.000 eur? Je moj obstoječi bojler in tudi zalogovnik smiselno obdržati ali narediti vse na novo?

Sasspo, pa še to, pri mojem primeru, več kod 10m od zunanje enote do priklopa na centralno ogrevanje, je res monoblok najboljša rešitev? Katere znamke pa so mišljene z Evropskih naprav srednjega razreda?
#9
Fujitsu Waterstage 15kw; starejša hiša, radiatorji. Zaenkrat funkcionira.
#10
Hm, za 10k€ z nobeno napravo srednjega razreda ne boš prišel skozi. V tem cenovnem razredu lahko razmišljaš zgolj o daljnovzhodni ponudbi, pa še tam si kar omejen.
Če tvoja nova konfiguracija zahteva bojler, zalogovnik, celotno vezavo in več kot 10m instalacijo do zunanje enote, je pod 12k€ za solidno (ne dobro) napravo, opremo in izvedbo že kar utopično.
Cene so od lanskega leta v povprečju višje vsaj za 35%, če bi šel natančno računat, verjetno več.
Določen instalacijski material, se je dvignil tudi za več kot 200%, bojlerji in zalogovniki skoraj 100% same TČ sicer precej manj.
Pri cenejših napravah in zahtevnejših instalacijah je lahko že vsega ostalega stroška več kot je cena same TČ.
2000L zalogovnik je načeloma za TČ pre-več. Če bo omenjena kotlovnica ostala za rezervo, oz. občasno kurjenje, bo pa bolje izbrati klasično on off TČ, katera se ob tako velikem zalogovniku izkaže za boljšo izbiro.
Tudi nisi napisal, kam želiš postavit zunanjo enoto? Če bo ta na prostem, je izbira same naprave precej bolj omejena.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#11
Meni je moja dosedaj v takem primeru ze dvakrat delala Wink Res pa, da imam hibridni sistem in 15 kWh akujev ... Wink
#12
Meni moja dela vsaki dan sploh pa sedaj ko je sonce,sedaj se je že navadila da tudi daje energijo za kuho ....Mucek dve fazi sta že v delovanju !
Se opravičujem to je sicer za drugo temo.. Wink
#13
Photo 
Sassapo, če pomaga, evo skico za približno idejo, kje naj bi bila zunanja enota, je lahko ob zidu pri terasi. Bi porabil obsoječe zadeve, zalogovnik, bojler itd, če se da, če pa ni smiselno, pa pače ne. Katere pa so ON/OFF črpalke, so tudi monoblok ali kako?[img]file:///C:/Users/Uporabnik/Desktop/IMG_20220723_213322.jpg[/img]

    Še enkrat skica
#14
Nisi odgovoril, ali bo obstoječ sistem ostal in bo TČ služila bivalentnemu ogrevanju?
Ravno tako je neznanka tvoj bojler? Močno dvomim, da je primeren za ogrevanje s TČ.
Računaj tudi, da te bo 10m namenske predizolirane zemeljske cevi z vso potrebno opremo za vodotesno izvedbo stalo skoraj tisočaka.
Kakorkoli, vse preveč neznank za kakršen koli uporaben odgovor ali nasvet.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#15
Sassapo, stara peč naj bi šla zaradi subvencije ven, je tudi stara okoli 40let in "zmatrana". Bivalentno ogrevane me ne zanima, ker nimamo več brezplačnih drv. Drva so bila razni ostanki od žlahte, ki so se ukvarjali z lesno predelavo in so bila bolj tako/tako, sedaj pa je treba zadevo kupovati. Bojler in zalogovnik lahko ostaneta ali pa tudi ne, iščem neko rešitev, ki bi bila kar najbolj smiselna, glede da je "sončnica" naročena. Če bo elektro rekel, da "sončnica" ne gre na streho, potem ostanejo verjetno drva z ogrevanje, pa seveda posodobitev peči. Cevi od zunanje enote naj bi šle po kletnih prostorih do obstoječe kurilnice, ne zunaj, tak je plan. Po prebranem naj bi za daljše povezave bil bolj monoblok, nimam pa nekega znanja, razen kar preberem na netu. Opcija je tudi, da je zunanja enota na istem mestu, notranja v podkleteni terasi, ki je sedaj kolesarnica in se na obstoječo inštalacijo vse poveže "vodovodarsko". Sem že povprašal nekaj okoliških mojstrov, pa so vsi samo "prodajali" svoje toplotne, nihče pa se ni poglobil. Jih sicer razumem, ampak sem tak, da če nekaj vprašam, želim imeti odgovor. Denar resnično ni edini faktor, ker smo ga do sedaj  v bajto kar solidno zmetali in če ne gre za 10.000 pač ne gre,  me pa zanima zakaj. Če mi dela npr, LG z 10% večjo porabo in recimo 10-15 let za 7.000eur, ali bi me neka zadeva za recimo 15.000eur delovala vsaj 20let in več z nižjo porabo kot LG. Po prebranem mi je recimo všeč Dimplex, ker naj bi bile tihe, nimam pa pojma koliko to stane. Za ADAPT 0416, ki je po moje monoblok, sem preko GENI, ob naročanju "sončnice", dobil ponudbo, brez dodatnih del za slabe 15.000 eur. Še to, ON/OFF in naš zalogovnik praviš da so dobra "kompanija". Katera ON/OFF pa okvirno paše zraven in ali je poraba večja kot pri inverterskih, seveda v našem primeru? Ogovore vzamem kot oceno "na prst", ker vem da ni dovolj vhodnih podatkov, za točne izračune.


Skok na forum:
Zadnje novice

Bivalni navdih v garsonjeri
19.04.2024 ob 11:21:48
Bivalni navdih v garsonjeri
Majhen prostor ne pomeni nujno kompromisa pri udobju in stilu. Z domiselnim pristopom in pohištvom po meri lahko tudi garsonjera... Beri dalje »
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
21.03.2024 ob 14:30:40
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
Ko gre za energijo v domu, je vsak korak k večji energetski učinkovitosti in zmanjšanju porabe energije ključnega pomena. V... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »