Opremljanje doma > Talne in stenske obloge
Dilatacija in Ditra

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dilatacija in Ditra
#1
Bolj ko berem in iščem rešitev, bolj sem zmeden. Estrih je narejen. Prostor je velik 50 m2. Mere dolžina 12 m, širina 4,2 m. Prostor bo enoten, kuhinja in dnevna. Dolžino bom edino zmanjšal za hodnik širok 1,8m. Naredili so mi dve dilataciji čez širino 4,2 m. Polagal bom keramiko 60x120, po dolžini eno poleg druge, brez zamikov. Na eni dilataciji bi se še nekako ujemala fuga keramike z dilatacijo. Na drugi pa bi rad položil čez, saj mi dilatacija pride prav na sredini ploščice (60 cm).
Kar sem prebral je govora o manjši dolžini dilatacije, recimo med vrati. Jaz pa imam dilatacijo dolgo 4,2 m.
 
Vprašanja:
1.   Za Ditro je nujno pobrusiti estrih v globino, da se poravna z estrihom. Je lahko položena  povrhu in potem se ostale ploščice poravna z lepilom?
2.   Ditra je široka 1m. Se položi cela 1m x 4,2m ali lahko ožji trak in kolikšen? Če cela potem je ogromno brušenja estriha. Če je Ditra cela 1m potem položimo del ploščice 60 cm na Ditro, ostalih 20 cm pa je na estrihu?
3.   Govori se o poliuretanskem kitu. Je treba dilatacijo najprej napolnit s tem? Prav tako tisto na kateri bo fuga? Ali je govora, da se napolni fuga med ploščicami nad dilatacijo  s tem kitom?
4.   Kaj pa če bi po celi površini 50 m2položil Ditro in čez ploščice?
Lepo vas prosim za nasvete. Danes sem planiral it v Ljubljano po Ditro, pa ne vem kako in kaj.
LP
#2
primo7 ,
obe ploščici morat biti na ditri.
Dilatacija se mora zašiti; kakšen primer sem tudi že nalimal; nekaj pa tudi kolegi forumaši.
Fuga med ploščicami na ditri in na estrihu je fleksibilna.( silikonska masa )
Imaš načrt polaganja?? Nariši , da še dodamo komntar.
Kaj ti pravi projektant?
Keramičar?
Lep pozdrav
#3
[attachment=35571][attachment=35572]Hvala za odgovor. Projektanta nimam. Gre se za obnovo hiše. Na novo smo naredili vse inštalacije, položili izolacijo, talno gretje in estrih. Keramičar je pedanten, dobro naredi delo, vendar b mojem primeru ne pozna rešitve. Namreč na eni dilataciji bi se fuga ploščic še ujela z dilatacijo. Na drugi pa pride dilatacija prav na sredini ploščice. Danes sem bil v Ljubljani in na Topdomu so mi rekli, da Ditra ni za te namene,, da bi preko dilatacijehko položil keramiko v enem kosu, brez da bo jo rezal. Da bi pa po celi sobi 50m2 položil Ditro pa he grozno drago. Prilagam sliki mojega primera. Na prvi je, kako bi si želel, na drugi pa je manj želena varianta. Vsak  nasvet bo dobrodošel.
LP
Slike:
https://i.postimg.cc/gkghcQtN/dilatacija1.jpg

https://i.postimg.cc/jSC7DcGK/dilatacija2.jpg


#4
Jaz sem kar dosti prebral in se pozanimal o ditri, preden sem z njo izvedel recimo podobno kar ti zelis.
Rešitev z ditro mora biti izvedena tako da nimas ditre med ploscico ampak je en del ploscice v celoti na ditri. Se pravi ne smeta biti oba konca ploscice brez ditre. Upam da je to razumljivo.

In v tvojem primeru ne vidim nic spornega. Kakor vidim iz skice bi moral dati ditre cca 70-80 cm in to mero po dolzini diletacije. 4,2m.
Zbrusis estrih v debelini ditre in jo nalimas z mapei elastik, hidroizolacija za kopalnice. Tako sem jaz naredil. Masino za brusit sem si sposodil za 30€ in zbrusil. Zdrzalo je zaenkrat vsaj eno leto (talno gretje) in mislim da je ta rešitev ustrezna.

Diletacije jaz nisem nic sival, ali pa polnil z drugim kot mapelastic.
#5
primo7 ,
tako kot je forumaš " gradnja_menges " predlagal naredi.
Lep pozdrav
#6
Gradnja_menges, najlepša hvala za odgovor in nasvet. Torej naredim, kot je na priloženi skici? 80 cm Ditre in 80 cm ploščice na Ditri,40 pa na estrihu?
Če je prav tako, sem še vedno v dilemi, če bo to trajno, da ne popokajo ploščice, ali ploščice rezat na dilataciji in imet pač estetsko manj lepo.
Kaj pa na drugih dilatacijah, na katerih se fuge ujemajo. Se dilatacijo pusti prazno, ali napolni z Akrilnim kitom? Kaj pa fuge na ploščicah tako na Ditri, kot na ujemajočih se spojih, se napolnijo z akrilnim kitom ali kot vse ostalo s fugirno maso?
LP
Slika: https://i.postimg.cc/TYDFqv8T/dilatacija3.jpg
#7
Jaz bi naredil tako kot na skici, podobno sem naredil tudi sam. Nima kaj pokat zato imaš ditro spodaj da prenese te raztezke, lepljena na estrih z fleksibilno maso, jaz sem uporabil mapelastic.

Na fuge ditra nima vpliva, daš povsod fugirno maso razen prostor, če je velik mora imeti izvedeno silikonsko diletacijo. Kupiš silikon v enaki barvi kot fugirna masa (tudi enaka firma) in keramičar izvede to diletacijo kjer je potrebna, to mora on vedeti in izvesti.

Glede prostorov tam kjer se ujema fuga in diletacija, jaz sem imel samo en tak primer in tam sem dal alu profil nad diletacijo. Tako sem naredil jaz. V diletacijo pa mislim da nisem dal nič in sem jo kar napolnil z lepilom med lepljenjem ploščic. Saj je izjemno fleksibilno, ne šparaj na lepilu in izberi primernega za veliki format keramike. Ampak glede tega, to za keramičarja ne sme biti posebnost, naj naredi tako kot on ve da bo prav in da bo zdržalo.
Jaz nisem strokovnjak, vendar sem se posvetoval s strokovnjaki preden sem naredil na opisane načine in sam prevzel odgovornost da bo zadeva zdržala.
Tole temo poglej kar se ditre tiče, če še nisi verjetno je bolje razloženo. Drugače te rešitve z ditro niso najbol znane keramičarjem, gredo rajši po liniji najmanjšega odpora
https://www.podsvojostreho.net/forum/pri...?tid=49744
#8
gradnja_menges, zelo sem hvaležen za pomoč. V ponedeljek skočim v LJ po 4m Ditre in potem bom moral keramičarja prepričat v to. Si že predstavljam kako bo, ko bom rekel, da je treba pobrusit estrih 5mm globoko x 4m x 80 cm. Bi mi lahko prosim razložil, kaj to pomeni: »…..povsod fugirno maso razen prostor, če je velik mora imeti izvedeno silikonsko diletacijo.«
Pa še glede alu profila za mesta, kjer se dilatacija in fuge ujemajo. Takšna dilatacija je ena tudi dolga 4,2 m in 3 kratke med vrati. Kako izgleda ta profil? Se ga da namesto fugirne mase in potem je tam drugačen izgled, kot ostale fuge?
Še enkrat hvala in lep pozdrav!
#9
Vse fuge so zapolnjene s fugirno maso. Pravilo naj bi bilo da v kolikor je prostor večji kot 25m2 se mora diletirati s silokonsko fugo, kar pomeni da je tam kjer je ta diletacija določena ni zapolnjeno s fugirno maso ampak s silikonom. Nobene znanosti. Pa naj bi bila ta diletacija recimo 4mm glede na ostale fuge, ki pa so recimo 3mm.

Glede alu profila. Ti se boš z uporabo ditre temu izognil na diletaciji 4,2m. Ker če bi alu profil tam uporabil, bi moral rezati ploščice. 
Ostale manjše diletacije, med vrati, ti bo pa keramičar najverjetneje na tak način to uredil. Plošcica, 3mm fuga, alu profil, 3mm fuga in spet plošcica. Zapolnjeno s fugirno maso. 

Tako sem jaz naredil. Morda naredijo keramičarji brez 3mm fuge med alu profilom ali kako drugače, ne vidim toliko smisla da o tem razmišljaš, bo že keramičar poskrbel in dal garancijo, strokovno vgradnjo. Kot pravim nisem iz foha in tako sem sam naredil sem se pa sigurno nekje zgledoval po temu, ker nerad izumljam toplo vodo ampak uporabim izkušene metode. 
Jaz sem uporabil tak profil samo da je bil alu in kromiran. 

https://www.merkur.si/kvadratna-letev-jm...10mm-siva/
#10
Najlepša hvala za nasvete. Kot sem pričakoval se komplicira pri keramičarju. Pravzaprav sta dva. Sta v redu, pedantna in v nadstropju sta naredila zelo v redu. Ko sta slišala za to varianto z Ditro in da bi bilo treba brusit, sta rekla, da bi to morali narediti tisti, ki so naredili estrih, ali pa naj si sam pobrusim, ali koga dobim, d apobrusi. Da to je brez veze, da dajo mrežico in, da se nima kaj zgodit. Da imajo dolgoletne izkušnje in so vedno dali mrežico in nikoli ni bilo nič narobe.
Ob brskanju na netu, pa sem našel to zadevo, ki je v bistvu slična kot Ditra. To je membrana Imo Progress – KRISTAL sistem, ki je tudi veliko cenejši od Ditre.
https://imo.si/nasveti/lepila-za-keramik...e-estriha/
#11
primo7,
še vedno je potrebno pobrusiti-poglobiti estrih.
Sem opazil, da se veliko keramičarjev raje odloči za tole varijanto kot za Ditro. Morda ima pri tem IMO kaj besede-reklame med keramičarji.
Je pa primenro.
Lep pozdrav


Skok na forum:
Zadnje novice

Si želite na svoje, a potrebujete kredit?
17.11.2023 ob 08:46:47
Si želite na svoje, a potrebujete kredit?
Tu smo za vas in vaše želje. Lepo vabljeni v NLB Poslovalnico, kjer vam bodo naši kreditni strokovnjaki pripravili ponudbo... Beri dalje »
Porotherm Profi opeka: do trikrat hitrejša gradnja in še prijetnejše bivanje
10.11.2023 ob 09:27:46
Porotherm Profi opeka: do trikrat hitrejša gradnja in še prijetnejše bivanje
V kolikor bi želeli, da bi bil vaš dom zgrajen pravočasno in tudi po vseh kriterijih kakovosti in trajnosti, vam bodo v pomoč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »