Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Velikost oken

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Velikost oken
#1
Ko sem se zanimal za montažno hišo sem povprašal kakšne dimenzije oken imajo na razpolago, saj sem hotel npr. namesto francoskega balkona imeti klasično okno. Rekli so mi, da standardov ni in da se vse naredi po naročilu znotraj nekih max dimenzij.

Kako je kaj s temi okni, kaj se pri novogradnjah res dela vse po naročilu oz. po bilokaterih dimenzijah? Malo sem brskal po netu in res nisem dobil nekih standardov, kar me čudi saj se mi zdi da ko gledaš malo različne hiše in stanovanske bloke se dimenzije na prvi pogled ponavljajo oz. izgleda kot da so po nekem standardu ali se motim?

Se pravi, da če ni standarda moram jaz sam določit koliko široko in visoko okno želim imeti ? ... kaj pa le se čez leta to okno uniči in ga moram zaenjati ter proizvajalex ne obstaja več? .. moram delati nekemu tretjemo po naročilu?
#2
Dimenzije prilagodi željam in prostoru ter legi/orientaciji.
Okna ne boš več menjal, zato kupi kvalitetna. Menjal boš morda le stekla. Pozoren bodi le na dolžino profila kjer je mislim da je standardna dolžina cca. 220 cm. Večje dimenzije znajo biti cenovno višje.

Cena je odvisna od prodajalca/ponudnika/proizvajalca.
#3
Okno ti naredijo tako kot hočeš. Če misliš da bos prišparal, ker bos dal 3 cm manjsa okna, ne bos, v življenju rabis cim več svetlobe. So pa zmeraj kompromisi med ceno in koristjo. Izolacija današnjih okn je svetlobna leta pred tem kar je bilo. Seveda če ne kupis nekega krša
#4
Ne, vecje dolzine niso drazje. Samo max je omejitev za vsak profil drugace. Tako visina, kot sirina.

Ce zelis prihraniti, racunaj na FIX okna. Vec svetlobe, nizja cena.

Btw tudi senčila so vsa na mero narejena...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
Pri FIX oknih preveri, da imaš enostaven dostop iz zunanje strani za čiščenje.
#6
Pri kombinaciji fiksnih oken in oken s krili za odpiranje, zna zgledati čudno, ker je pri enakih zunanjih merah svetla površina fiksnih večja.
#7
Nenapisano pravilo za velikost steklenih površin je sedmina površine tlorisa prostora, ob upoštevanju lege stavbe/prostora ter namembnosti, se ta faktor poveča oz. zmanjša. V vsaki projektni dokumentaciji so dimenzije podane, če še projekt ne obstaja, bo velikost oken določil projektant, vsekakor se bo pa prej posvetoval z naročnikom.


Skok na forum:
Zadnje novice