Nepremičnine > Finančna plat
Kako mora pravilno potekati zahteva za povečanje cene pri pogodbi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kako mora pravilno potekati zahteva za povečanje cene pri pogodbi
#1
Pozdravljeni,

Zanima me kako mora praktično v realnem življenju izvajalec hiše po pogodbi "ključ v roke" zahtevati povečanje cene in plačilo razliko (nad 10%) (kakšen je pravilen proces)? Mora investitorja obvestiti pisno, da so se ti in ti materiali in/ali cene teh in teh storitev podražile pred začetkom del na katere vpliva cena in kolikšen bo vpliv tega povečanja na končno ceno? Ali nemara lahko to povečanje izvajalec naprti šele v končnem obračunu za kar investitor ne sluti da se bo zgodilo? Mislim, kako so tule investitorji zavarovani, da jih nenormalna podražitev ne zapelje v nemogočo finančno situacijo?

Naš primer je naslednji: oktobra 2021 podpisana gradbena pogodba po sistemu "kljč v roke" za dokončanje dvojčka, ki je bil kupljen v 3. PGF. Ob podpisu pogodbe je bil plačan "avans" v višini 1/3 celotne pogodbene vrednosti gradbene pogodbe. Pogodbeni rok za dokončanje 5 mesecev, kazen za zamudo začne teči po 6 mesecih od začetka del. Hiša še ni dokončana in nič ne kaže da bo pred koncem septembra. Torej so krepko v zamudi. Pogodba predvideva standardno pogodbeno kazen za vsak dan zamude vendar ne več kot 5% pogodbene vrednosti. Pred nekaj tedni je bil plačen še zajeten delež za že končana dela in spet malo avansa nekako skupaj s prvim avansom je sedaj plačanih 75% del po gradbeni pogodbi. Do sedaj, razen jamranja izvajalca med klepetom kako se mu gradnja "na ključ" ne izplača ni bilo nobenega pisnega obvestila o povečanju cen in zahtev za povečanje cen. Lahko to še vedno zahtevajo? Zgolj za še ne plačanih in neizvedenih 25% del iz pogodbe ali kar za vse že zdavnaj plačane zadeve? Kako mora to izvajalec pravilno izvesti/napovedati/obvestiti investitorja?

Nekako namreč pričakujem, da ko bom zahteval uveljavitev pogodbene kazni, da bo izvajalec začel kontrirati s poveačnjem cene zaradi podražitev nad 10%...

Sem prebral kar sem našel na temo podražitve gradnje, pa tega kar sprašujem ne najdem.

Hvala.

Lep dan,
SamH
#2
Saj menda veš, kako gre.
Obvesti te, ti potrdiš, on izvede.
Ali pa mu rečeš hvala lepa, potegneta črto, poračunata izvedeno, si stisneta roke in rečeta zbogom za vedno.

Nekako tako.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#3
Poenostavljeno nekako tako, kot ti je pojasnil Fery. V realnosti pa gre nekoliko teže in verjetno, če bo prišlo do spora boš potreboval odvetnika (ki pa bo seveda, sicer povrnljiv pa vendar dodaten strošek). Izvajalec seveda lahko upravičeno zahteva povečanje cene, če so nastale razmere, za katere ni kriv in nanje ni imel vpliva. Ne more pa ti dvigniti cene, če se je recimo podražila salama. Je pa pri vsaki pogodbi na ključ tudi nekaj rezerve ravno zaradi nepredvidljivosti v času gradnje. Seveda igra tudi zamuda svojo vlogo. Če z deli ne bi zamujal, potem mogoče podražitev ne bi bila potrebna.
Predlagam ti, da se vsedeta, pregledata izvedena dela ter kateri so tisti elementi, ki zahtevajo podražitev. Zavedati se moraš, da bi v primeru, da za dokončanje najdeš drugega izvajalca, lahko bila končna cena še višja. Če pa izvajalec ne bo pokazal volje za "čisto vino", potem ti dejansko ne preostane drugega, kot prekinitev pogodbe, seveda s pomočjo odvetnika.
#4
Hvala za pojasnila.

Še vedno pa ne razumem kako to v praksi poteka in da pije vodo ob morebitnem sporu na sodišču.

Torej, kdaj mora izvajalec obvestiti in zahtevati zvišanje cene: preden opravi dela ali (kadarkoli) potem, ko dela že opravi? Torej, je izvajalec dolžan pred deli katerih cena bo/je višja obvestiti investitorja in zahtevati da ta pokrije višje cene? OZ potem vidim določa, da investitor/naročnik lahko od pogodbe tudi odstopi (kar je logično, saj bi to lahko pomenilo, da ga povečanje cene lahko pahne v (osebni) stečaj)...

Kaj pa za že izvedena in plačana dela za katera ni bilo nebenga (pisnega) obvestila o zvišanju cen: se lahko izvajalec spomni in kasneje zahteva zvišanje cen? Če, v kolikem času po plačilu računa (za situacijo)?
#5
Za nazaj ti ne more povečati cene. Vedno se podpisuje dodatne anekse k pogodbi pred izvedbo. Meni se zdi, da ti hoče jamrati za to, da mu odpišeš pogodbene kazni. Za ostala dela ti lahko podraži, vendar mora tudi navesti za katera in koliko. Normalno je nekje do 10-15%. Vse kar je več pa tudi če so cene narasle za 70% ima investitor možnost prekinitve pogodbe.
#6
Načeloma povišanje cen ni nikoli upravičeno. Ker se vse materiale naroči, ali naj bi se jih naročilo, ob sklenitvi posla, zato so tudi cene take, kot so bile na dan sklenitve.
Če bo dobavitelj to dobavil mesece kasneje, nima veze s ceno.

V gradbeništvu velja tako pravilo in naj bi se ga vsi držali.
Res mora imeti dober razlog za podražitve v času izvajanja del. Mogoče gorivo, energija, ampak to ni tak strošek, da bi upravičil dvig za 10 procentov. Mogoče za procent.

Neredko se dogaja, da dobiš material za 100 evrov, čeprav je šel vmes že 3x gor, na 110, 120, 130 evrov... Ampak če si ga potrdil za 100, bo ta dobavljen za 100. Naslednji potrjen pa že dražji. Pa četudi prideta z isto dobavo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#7
Fery, se strinjam s tabo. Sploh ko OP govori o zamudah izvajalca in dodatnem avansu. Izvajalec je upravičen, če gre za pogodbo na ključ, za podražitve, če med gradnjo ali izvajanjem katerih koli del, investitor želi spremebe.
Sploh pa se pri gradnji objekta izplača imeti gradbeni nadzor (samo ne s strani izvajalca), še sam ne obvladaš razmer. Ker pri tem ne gre za tehnične preglede, tudi nadzor ne bo nevem kako drag, izvajalci pa tudi ne bodo upali kar tako na lepe oči dvigovati cen ali celo groziti s prekinitvijo pogodbe.
#8
Po gradbenih uzancah je izvajalec dolžan pokriti razlike v ceni do 10%. Če je povišanje večje od tega mora o tem obvestiti naročnika in ta lahko od dogovora takrat tudi odstopi. Samovoljno višanje cene pač ni dovoljeno. Torej višanje je možno samo ob obojestranskem vnaprejšnjem dogovoru.


Skok na forum:
Zadnje novice

⏱ Akcijska ponudba NLB Osebnih kreditov
22.11.2022 ob 09:16:18
⏱ Akcijska ponudba NLB Osebnih kreditov
Potrebujete denar takoj?Z NLB Osebnim kreditom lahko stranke vseh bank hitro in preprosto pridobite do 35.000 EUR – s fiksno... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »