Opremljanje doma > Bela tehnika
Hladilnk - dimenzije v omari

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Hladilnk - dimenzije v omari
#1
Po 24 letih nam Gorenjev hladilnik (kombinirani z zamrzovalnim delom) počasi odpoveduje. Menim, da je svoje res že odslužil in pogledujem po novem.
Dosedanji je imel dimenzijo 122 x 54 x 54 in je zasedal praktično celotno omaro kuhinje Svea. Primerno dimenzijo je sedaj težko dobiti, ampak recimo, da se bo kaj našlo (spet iščem takšnega z zamrzovalnim delom).

Vprašanji:
1. Po neki kmečki logiki bi rekel, da bi bilo dobro, da ima hladilnik spodaj, zgoraj in zadaj nekaj prostora. Ali se vseeno hladilniki porinejo "do konca"? Sedanji je torej zdržal 24 let, za nameček pa je omara še čisto v kotu in pod stropom.
2. Ali še vedno drži, da lahko pri vseh hladilnikih zamenjaš stran odpiranja vrat? Včasih je to držalo.

Vnaprej hvala.
#2
Omara bi v sprednji maski morala imeti izrez za prezračevalno rešetko(v širini hladilnika). Prav tako mora biti zgoraj ali rešetka ali samo odprto nad hladilnikom. Ponavadi so te omare za hladilnike narejene tako, da pod, strop (in vezna polica, če je) niso čez celo globino omare. Ene 5 cm manj so globoke ravno zaradi kroženja zraka.
Smer odpiranja vrat na hladilnikih se da obrniti, na vseh.
#3
Naša omara nima posebnih rež, prav tako pa je hladilnik na vseh koncih postavljen do roba. Očitno so pred leti prodajalci pri Svea Zagorje preprosto želeli zadevo prodati skupaj s hladilnikom, brez razmišljanja o tem, da bi hladilniku pustili nekaj zraka. Vseeno pa je Gorenjev hladilnik zdržal skoraj četrt stoletja.
Torej bo sedaj bolje, da iščem vsaj za nekaj centimetrov manjši hladilnik.
#4
Lahko narediš dodatne odprtine za prezračevanje.
Spodaj talna letev, izrežeš in namestiš okrasno rešetko, dno omare na zadnji strani prevrtaš, luknje fi 20-50 mm, za zgoraj pa kupiš hladilnik s kakšnim cm manjšo višino.
Če se to pa ne da ali ne moreš rezati, vrtati omare, kiupiš hladilnik nižji za 6-8 cm, spodaj podložiš 2-3 cm les in zgoiraj tudi ostane odprtina za kroženje zraka.
Štos tega kroženja zraka je, da ima hladilnik zadaj manj topel zrak in zato manj dela s hlajenjem.
#5
Če bom kupoval, bom poskusil najti nekaj cm nižji hladilnik.
#6
Zdravo,
vgradni hladilniki so po širini in višini niše vsi prilagojeni standardnim kuhinjskim elementom. Glede na vgradne niše so višine:
- 88cm
- 102cm
- 122cm
- 140 cm
- 178 cm
Na tvojem mestu, bi kupil 122cm hladilnik, v nasprotnem primeru boš moral kupiti 20cm manjšega, ki pa ga ne boš moral pravilno fiksirati v element. Zaradi načina vgradnje prav tako zrak nad in pod hladilnikom ne kroži - kroži po zadnji strani elementa, zaradi česar je v coklu ponavadi zračnik, skozi katerega zrak potegne notri in potem se po hrbtu dviguje mimo kondenzatorja hladilnika. Če je pravilno vgrajen, ni nikoli stisnjen čisto do hrbta elementa. Hladilnik bo delal tudi v primeru, če zračnika ni, in je slabše kroženje, bo hladilnik deloval ampak s slabšim izkoristkom, ker bo odvod toplote s kondenzatorja slabši...

LP
#7
No, tole pa je bilo tudi moje razmišljanje. Zakaj je omarica velika 122 (in mislim, da je bilo vsaj takrat več takšnih, verjetno pa še sedaj), če pa so potem hladilniki spet visoki 122 cm. To gre čisto na tesno.
Me bo razjezilo in bom vzel žago :-)
#8
Hladilnik je dimenzioniran tako, da se izkoristi čim večji del standardnega elementa (če ga znižaš/zožaš, zmanjšaš uporabni volumen). Sem bil udeležen v razvoju ene generacije vgradnih hladilnikov in je od prodaje vedno pritisk, da čim več volumna za čimnižjo ceno. Big Grin
Tudi pravilna vgradnja je takšna, da je hladilnik fiksiran v tla in strop (ima priložen profil za vgradnjo), če ima škarjaste tečaje, pa še v stranico elementa. Kot sem že omenil, je kroženje zraka za hladilnikom, kjer je kondenzator.
#9
Hvala, konkreten odgovor.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »