Nepremičnine > Finančna plat
Uporabno in stanovanjski kredit

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uporabno in stanovanjski kredit
#1
Trenutno imam aranega dvojčka letnik 2010, ki pa ima uporabno dovoljenje v pridobivanju. Uradno se gre za dvostanovanjski objekt. Pravkar smo bili iz UE obveščeni, da je vloga zavrnjena, saj sta v GD vpisana skupna plinska in kanalizacijska priključka, dejansko pa sta dva ločena priključka tako za plinovod, kot tudi kanalizacijo (kar je za nas dejansko bolje). S prodajalcem smo se dogovorili, da bomo v pogodbo dodali klavzulo, po kateri se on obvezuje, da bo pridobil uporabno dovoljenje, drugače se zadrži določen del kupnine. Imam pa na tej točki problem, da bom šel v kredit nekje konec meseca junija, da bi se pa do takrat kaj rešilo glede uporabnega, pa niti ne računam, saj je UE že samo zato, da so nam sporočili, kaj ne štima, potreboval en mesec, gradbenik, ki je pa pripravil vlogo, pa trenutno še premleva, kaj lahko naredimo (legalizacija?). Zaradi tega prebiram GD-1, ki začne veljati jutri (1.6.2022). Kot vidim so spremenili 93. člen, ki ga jaz razumem tako, da se bankam ne prepoveduje več sklepanje kreditnih poslov za nelegalne objekte (brez UE). Ali kdo kaj več ve o tem, oziroma me lahko popravi? Še bolje, ali ima mogoče kdo kakšno informacije od bančnikov iz prve roke? 

GD (2018-2022), glej 93. člen: http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO7108
GD-1 (1.6.2022-), glej 107. člen: https://www.uradni-list.si/glasilo-uradn...0%C4%8Dlen
#2
Mislim da banka nima težav s tem, saj ti garantiraš za vračilo kredita.
Drugače pa: en del kupnine banka nakaže k notarju, ki ta del sprosti, ko dobi UD. Če pa ga do določenega datuma ne dobi, ta del nakaže tebi in se ti potem ubadaš s tem.
#3
Res je @fizikalec15, banke ne vidijo nobene težave v tem, sem bil na parih. V bistvu zahtevajo pravnomočno GD in to je to, ker je bil objekt zgrajen pred 2018. Pa cenitev mora seveda normalno it skozi. Mogoče bo še za koga koristno, na koncu bomo pri notarju overili ločeno listino, po kateri bo pogodbenga kazen v primeru da prodajalec ne dostavi UE v enem letu, 10.000 EUR. Ne bomo se pa šli deponacije gotovine, ker to pomeni dodatne notarske stroške in spremembe na kupoprodajni pogodbi.
#4
In kaksen bo strosek tozarjenja za teh 10.000 eur, ce do tega slucajno pride??
#5
Če verjameš da je overjena listina zadosti, potem je OK. Boš pa to dodatno plačal pri notarju.
Meni osebno je polog bolj varen.


Skok na forum:
Zadnje novice

Ujemite priložnost za dober kredit
09.06.2022 ob 13:14:06
Ujemite priložnost za dober kredit
Izjemna priložnost za stranke vseh bank Ujemite ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega... Beri dalje »
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »