Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Zvočna izolacija pod talnim gretjem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zvočna izolacija pod talnim gretjem
#1
Pozdrav vsem!
Forum spremljam dlje časa, glede pisanja pa sem zelenec. Če ga bom biksal, me opomniteWink
 
Obnavljamo vrstno hišo, zgrajeno v 70. letih. Zidaki so navadni opečni (polni), 1. plošča je AB, 2. in 3. pa monta. Približno polovica kleti je vkopana v zemljo.
 
Imamo težavo z zelo motečim prenosa zvoka iz pritličja v prvo nadstropje (govor, radio…) in iz prvega v mansardo, bolj se sliši nadstropje višje kot v sosednjem prostoru istega nadstropja.
Estrihe smo vrgli ven (mešani s pluto, niso pa bili plavajoči). Naknadno smo se odločili za talno gretje.
Višino končnega tlaka računano nekje 12,5cm (izračun vodovodarja, ki bo položil talno), na to višino imamo tudi računane inštalacije in izmerjeno stavbno pohištvo. V to višino naj bi prišlo 5cm izolacije. Sistemskih plošč zaradi višine ne bo.
 
Po prebitih urah in urah na forumu sem že misli, da se mi kaj sanja, sedaj pa še manj vem kot na začetku, zato prosim za pomoč.
 
Za izolacijo pod estrihom si torej želimo čim boljšega dušenja zvoka, ki se prenaša po zraku. Tudi udarni zvok je do neke mere moteč, vendar bistveno manj, ker so spodaj bivalni prostori.
Stropov ne moremo (in nočemo izolirati), v poštev pride le izolacija od zgoraj.
 
Prva ideja je bila kamena volna 3 + 2 cm (npr. NaturBoard TPS). Vodovodar (ki sedaj ne dela pri nas) je rekel, da lahko talno napelje s Tacker sistemom, o čemer pa je estrihar močno dvomil. Verjetno bi bilo najbolje na mrežo?
Kako je z obremenitvijo in posedanjem? Ne razumem namreč, kako je največja obremenitev pri volni manjša kot pri EPS (in je to dovolj?), ko pa na forumih najdem debate glede izbire EPS – ali je 70 oz. 100 dovolj za stanovanje. Pri volni me moti tudi »občutljivost« na vodo in kaj iz nje nastane, če se namoči. Kako je s kondenzom okrog spojev vodovodnih cevi, ki niso izolirani (nekatere sicer še mislim izolirati s črnim penastim trakom), je to tudi lahko problematično? Kondenz proti neogrevani kleti?
Mislil sem tudi kombinirati s folijo (Geficell, Termosilent), vendar sem dobil odgovor od prodajalca (ki bi mi folijo lahko prodal), da je volna v mojem primeru čisto zadosti in da ne potrebno kombiniranje. Od drugega trgovca pa sem dobil odgovor, da naj volno kombiniram z neko precej drago mikrogranulirano gumo. Ceno bi (morda) še požrl, če bi vedel, da prinese razliko noč/dan, pa ne vem, ali jo…
Tretja varianta, ki se mi pojavlja, pa je EPS Silent. Je volna dosti boljši zvočni izolator? In spet, a je T650 dovolj ali mora biti T1000? Tudi tukaj bi delal 3+2cm.
Kombinacija volne in stiropora?
Kombinacija stiropora in folije? Če vzamem folijo 10mm, bi moral verjetno vzeti stiropor 2+2cm?
Ali pri 5cm res ni razlike, karkoli vzamem, bo itak (pre)malo?
 
Pa še glede vgradnje. AB lošča ni povsem ravna, gor so npr. sledi stopal zidarjev pa nekje jim je ležala deska itd.. Ali so te neravnine oz. zračni žepi, ki bi nastali spodaj po polaganju izolacije, res problematični? Verjetno bi volna v tem primeru pobrala več neravnin? Ali pa folija (čeprav Vincent pravi, da bi jo dal v tem primeru zgoraj)? Ko smo metali ven stari estrih, smo v enem prostoru našli, da so te neravnine izravnali kar z nasutjem mivke, čez pa je bila tanka iverka. Izravnalna masa? Mivka/Termovermit? Zrak?
 
Na vrhu izolacije pride folija. Ker pritličje meji na klet, ki ne bo v celoti ogrevana, ali je potrebno, da je folija parozaporna? Ali navadna siva gradbena folija ni dovolj zaporna? Kako pa se imenuje oz. kje dobim parozaporno folijo za pod estrih, ker je nikakor ne najdem… Dal bi jo tudi pod estrih v kleti, kjer bo sicer Stirodur.
 
Je okrog cevi res najboljše/najbolj enosotavno s purpenom? Zaradi že omenjene kondenzacije… Enako v kopalnici? Kaj pa 2K pena?
 
Vprašanj je res ogromno, ampak sem raje "vse" napisal na začetku.
Hvala vsem, ki ste se prebili do konca in še bolj vsem, ki boste dali kakšen predlog ali mnenje.
#2
Govor se čez betonsko ploščo precej težko prebije... daj preveri da niso kje kake odprtine med nadstropji. Inštalacije, zračniki, kanali za karkoli...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
Zračniki so res. Enega smo spodaj zazidali, z vrha pa napolnili s Termovermitom, da ga ne bi celega kopali ven, upam, da bo to pomagalo. Druga dva sta v sklopu dimnika in bi bila še v uporabi - napa in zračenje pralnice. Da bi bil to glavni problem? Potem sem pečen...
Od inštalacij so bile le še vertikalne cevi centralne kurjave, ki jih sedaj ne bo več.
#4
Za prenos zvoka govora so krivi razni preboji med ploščami.
Za talno izolacijo (preprečitev širjenja udatnega zvoka) daj po tleh EPS (za manjše obremenitve dajejo 70). O trdoti EPS se posvetuj še z drugimi.
Estrih obvezno loči od sten, se dobijo trakovi.
#5
Hvala obema za odgovor. Razmišljam pa tudi, ali ima kakšno vlogo to, da je monta in ne klasična AB plošča?
Če se še enkrat dotaknem izolacije (tudi glede udarnega zvoka) - ali ima smisel kombinirati Termosilent z EPS Silent?
In kot drugo, katero folija je ustrezna parna zapora za pod estrih (v kleti oz. proti hladnemu prostoru), ker tisto, kar je za v mansardo verjetno ni za v tla...?
#6
Kot pri predhodnikih omenjeno - govor in hrup se po kanalih odlično, dobesedno pretakata.
Brez večjih del lahko sam preveriš, - zamaši vstop v zračnik v spodbjih etažah, v kopalnici, wc oz. kuhinjski napi. Enako zamaši vstope v zračnik v zg. etažah. Tudi preboji za el. kabel v božirkah je velik dejavnik.
Za preprečitev udarnega zvoka uporabi večslojno tanjšo izolacijo, na betonsko ploščo položi namenski protizvočni filc, plast tanke trde kamene volne, plast stiroporja in, če višina znese, še zopet plast volne. Preverjeno, dovolj dobro deluje.

Za večje izravnave neravnin uporabi zopet prilagojene debeline volnene izolacije, za izravnavo cm se ne splača sekirati.

Pod estrihom ne rabiš nobene parne zapore, če te skrbi izliv vode pod izolacijo, v spodnji betonski plošči zvrtaj nekaj izvrtin, katere zopet z mavcem zatesniš. Te izvrtine bodo služile za indikacijo, da je prišlo do izliva in voda bo hitreje  odkapljala...

Za protihrupni ukrep se obnese tudi dodatna izolacija ali mavčna obloga (z cm ali dva zračnega prostora) na vertikalnih kanalih zračnikov ali dimnikov.
#7
Da si sposodim temo, ki je po naslovu točno to, kar me zanima.

Imam dve izvedbi in bi potreboval vaše mnenje oz. pomoč pri izbiri.

Opcija A:
- spodnje nadstropje: EPS100 (10cm+8cm), sistemske plošče brez izolacije (2cm), estrih (5cm)
- zgornje nadstropje: EPS100 (8cm), termosilent folija (5mm), sistemske plošče z izolacijo (3,5cm), estrih (5cm)

Opcija B:
- spodnje nadstropje: EPS100 (8cm+8cm), sistemske plošče z izolacijo (2cm), estrih (5cm)
- zgornje nadstropje: EPS100 (10cm), termosilent folija (5mm), sistemske plošče brez izolacije (2cm), estrih (5cm)

EPS100 in sistemske so že na zalogi, zato tu nimam fleksibilnosti. Obe izvedbi sta dimenzijsko OK.
V zgornjem nadstropju je še razvod centralne rekuperacije, kjer bodo razmaki zapolnjeni z mešanico cement/EPS kroglic.
Zanima me predvsem ali vidite razliko v zvočni izolaciji ene in druge izvedbe?
#8
Ni hitr pogledano ni razlike. Tudi termosilent vprašanje če bo imel kakšen učinek tistih 5mm. Za učinek bi moral menjati EPS za elastični EPS (poguglaj, ne vem kako se mi danes reče) ali pa kameno volno za tlake. Meni so zgoraj dali 3cm navadnega in 3cm elastičnega EPS, pa plate brez izolacije.

V pritličju pa itak nima veze. Ti samo pazi, da se estrih nikjer ne bo dotikal ne cevi, ne sten, to bo še največji faktor. Sicer pa 10cm+ izolacije zgoraj je overkill, razen če hočeš povsem toplotno izolirati spodaj/zgoraj. 5 cm trde kamene volne bi bilo vse kar rabiš za dobro zvočno izolacijo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »