Gradnja in obnova > Energijski viri
Visoki računi za ogrevanje z UNP plinom in alternative v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Visoki računi za ogrevanje z UNP plinom in alternative v bloku
#1
Kateri način ogrevanja bi bil najbolj smiselen za nadomestitev UNP plinske kondenzacijske peči?

Sem lastnik 90m2 trosobnega stanovanja v 2/2 nadstopju bloka, ogrevanje stanovanja in sanitarne vode pa imamo urejeno s kondenzacijsko peč na UNP, katerega zalogovnik je deljen za celoten blok. Priklop na mestni plinovod ni mogoč. UNP je bil že včasih drag, sedaj pa je nevzdržno in moram razmisliti o spremembi. Od 1.10.2021 - 1.5.2022 sem plačal 2000€, pri čemer zelo varčujemo z ogrevanjem in nas večino časa čez dan ni doma. To je okoli 285€ na mesec samo za ogrevanje.

Možnosti ki se jih spomnim so:

  • klima - ker je tudi elektrika draga, ne vem koliko smiselno je to, poleg tega da bi rabil vsaj 6KW klimo za ogrevanje celotnega stanovanja, pa še to vprašanje če bo ogrevalo vse prostore enakomerno. Predračun je bil 1100€ za Mitsubishi inverter klimo 5KW z vgradnjo. Sanitarna voda bi ostala na plin.

  • kaminska peč na pelete - dimniški priklop za kamin sicer imam, ampak ne vem kako bo to funkcioniralo s pepelom, saj posebne kante za pepel ni pri smeteh. Smo v mestu tako da trošenje okoli ne pride v poštev. Cena okoli 3k€ za peč ki lahko ogreva tudi vodo, ampak potem bi moral vgraditi še bojler, sicer pa 2k€ če bi voda ostala na plinu.

  • IR paneli - spet problem z ceno elektrike in pa da je treba vrtati in namestiti kar nekaj teh panelov, pa tudi začetna investicija ni nizka. Voda bi ostala na plinu.


Je še kak boljši način za ogrevanje - npr lastna toplotna črpalka na strehi bloka (ki je takoj nad našim stropom), ali kaj drugega?
#2
V drugi temi sem že nalimal link do Nibe "klime", ki je prvenstveno namenjena gretju, set je ranga 400 EUR (na ceno v priponki dobiš še 20% rabata), edino na firmo moraš vzet ... Pa še GSM vmesnik dobiš gratis zraven.

Minus je, da ne omogoča (ja, vem da piše, da omogoča - vem pa tudi, da s temi to ne gre Sad ) split sistema, se pravi bi moral dati po mojem 2 zunanji enoti, ampak tako boš še vedno imel konkretno hajcanje - če se ti le izide s postavitvijo.

LP, g


Priložene datoteke
.pdf   NIBE Aria Katalog.pdf (Velikost: 438,38 KB / Prenosi: 65)
.pdf   Cenik Nibe Aria-SLO_10.6.2021_OK-NB226442-2.pdf (Velikost: 285,67 KB / Prenosi: 55)
#3
Glede na to, da je centralno ogrevanje že urejeno s plinom in je možno na streho postavit TČ, jaz ne vidim druge bivalno ugodne opcije.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#4
Torej toplotno črpalko zrak-voda na streho, z priklopom na obstoječ sistem? Ali v tem primeru potrebujem "monoblok" TČ na strehi? Gledam tole za 5500 €: https://www.emundia.si/lg-ogrevalna-topl...r-u34-12kw
#5
Preveri najprej kako je z dovoljenji. Sem bil pred podobnim ( par mesecev nazaj) v stanovnju, ki ga oddajam (pokvarila etazna plinska pec na UPN), kjer je isto skupni zalogovnik za UPN za blok oz. par blokov v naselju.
Upravnik je rekel, da ne mores kar tako prekiniti uporabljati obstojece ogrevanje, ker bi se potencialno dvignil strosek ogrevanja ostalim stanovalcev. Posledicno potrebujes dovoljenja sostanovalcev.
Mi smo potem samo elektroniko menjali, zato se dalje nisem ukvarjal s tem.
#6
Tako je. najprej preveri, a mislim da za odklop s skupne cisterne potrebuješ 100% soglasje solastnikov, kot je zgoraj napisal @damci - pač odvisno od pogodbe za najem cisterne. Če boš to ignoriral boš plačeval dvojno.
In pa seveda, ali misliš, da boš na streho lahko nekaj postavil brez soglasja ostalih? Ne boš.
#7
Poglej če lahko kaj pridobiš z izolacijo, predvsem navzgor.


Skok na forum:
Zadnje novice

Ujemite priložnost za dober kredit
09.06.2022 ob 13:14:06
Ujemite priložnost za dober kredit
Izjemna priložnost za stranke vseh bank Ujemite ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega... Beri dalje »
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »