Kar naredi dom > Vrt in okolica
Kdaj pošljete robota kosit?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kdaj pošljete robota kosit?
#1
Opažam, da se mi pri košnji preko dneva na nožih nabira zelena snov (baje klorofil), posledično so noži zaradi zelene obloge po dveh, treh košnjah čisto topi. Pomaga samo čiščenje nožev.
Nasprotno sem opazil, če robota pošljem kosit zgodaj zjutraj, ko je še rosa, ali po dežju, noži ostajajo čisti, normalne ostrine in tudi efekt košnje je boljši.
vaše izkušnje????

LP Zlati
#2
Hm... voda čisti nože? Ne morem verjet.
#3
Na robotu še nisem videl tega pojava. Nikoli pa ne kosi po mokri travi. Predvsem zato, ker mu drsi ali pa se vkoplje tam, kjer se obrača na mestu. Ima tudi dežni senzor, ki ga pošlje domov v primeru dežja.
#4
Takole izgledajo moji noži po dveh košnjah, podnevi v suhi travi
[Slika: IMG-20220417-17122.jpg]
Seveda ne reže, nože je potrebno očistit ali zamenjat.
Ko pa kosi po rosi ali po sežju, pa noži čisti???
#5
Jaz ga pošljem za mojih 1000 kvadratov dopoldan ob 9 za 2,5h na eno cono ter ob 13 za 2,5h na drugo cono. Ne kosi, ko dežuje. S zapacanim nožem nimam problema je pa res, da je nož v mojem primeru kar konkreten in ne samo cm ali 2.
#6
Tako pa izgledajo noži po dveh košnjah, pozno zvečer in zgodaj zjutraj:
[Slika: IMG-20220418-07274.jpg]
Pravijo, da bi se na nožih naj nabiral klorofil (vzrok, gnojenje trave, čeprav sploh ni pognojena).
Ne vem, ali pomaga vlaga na travi (rosa) ali pa je razlog, da se v temi ne tvori klorofil????
Res imam štiri, pet lukanj v travi, ki jih je izkopal robot (imam za robota kar precej zahtevno  travno površino, ogromno ovir, ovinkov, otokov,.....), ampak raje požrem teh par lukenj, kot pa vsakodnevno menjavo ali čiščenje noža.
A se res to dogaja samo meni????

Pa še to:
[Slika: IMG-20210803-194925-1.jpg]
Kolesa sem obtežil z odpadnimi utežmi za centriranje gum, bistveno boljši oprijem, dosti manj manj vkopavanja,...... Ob naletu na oviro ne kopa in brezglavo hoče naprej, ampak hitro zazna, da ne more več naprej in ustavi pogonska motorja.
#7
Big Grin Tale o klorofilu je pa bosa - verjetno si presprical vso biologijo od 3r OS naprej Smile Smile Smile

Jaz obcasno spucam rezila in jih nabrusim, to je pa to. Ja, niso cista, ampak se vedno opravljajo svoje delo.

Lp, G
#8
Kolk nisem prešprical biologije, se spomnim, da se klorofil tvori samo v procesu fotosinteze, ki pa potrebuje svetlobo  Huh Huh Huh
Spodaj navajam odgovor proizvajalca (za vse tiste, ko ste končali več kot 3 razrede OŠ ne bom prevajal, ostali pa uporabite google translate) Idea :
"Good Morning,
Thank you for contacting us.
From what I see in the photo, that is a problem that can happen, but unfortunately it is not up to us.
What you see in the blades is an overproduction of chlorophyll in the grass due to fertilizers.
If you try to remove or touch that "dirt", you will realize that it is very sticky and quite impossible to remove. It is not just dirt, but chlorophyll.
If you have fertilized your lawn, or if your neighbor has done it, or even worse if you have cultivated fields near you where fertilizer has recently been put, this is the result.
Unfortunately there is nothing that can be done but change the blades. This effect will diminish over time.
We are sorry about the inconvenience.
I am at your disposal at any time for further information.
Kind Regards,....!"
#9
Si sprical, si! Wink Klorofil se na soncu ne tvori, pac pa je pogoj (aktivni medij), zaradi katerega se fotosinteza dogaja.

Ampak, glede na pripet tekst, bi lahko bil vzrok povecana koncentracija le-tega zaradi gnojenja, ceprav iskreno povedano za kaj takega prvic slisim. Sam sem letos travo gnojil 2x, pa nimam teh tezav. Ok, kline niso ciste, ampak tako zasvinjane pa tudi ne, kot na tvoji sliki.

Lp, G
#10
Očitno imam samo jaz takšne težave  Huh Res nimam vzorčne trave, precej plevela, ampak.... Angry Tudi pri motorni kosilnici sem imel vedno zapacane nože. Verjetno res edina rešitev čiščenje ali košnja mokre trave Cool


Skok na forum:
Zadnje novice

Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »