Kar naredi dom > Vrt in okolica
Sanacija nove škarpe - prosim za nasvet/idejo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sanacija nove škarpe - prosim za nasvet/idejo
#1
Doma imamo 20m betonsko škarpo, izdelano sredi poletja 2018. Zgornja ploskev je bila pobrušena, pobrani robovi, škarpa pa nato premazana z namenskim vodoodbojnim premazom za beton (če se prav spomnim neka dokaj draga zadeva od Sike), nazadnje ravno pred začetkom lanskega poletja. Dež betonu ni prišel do živega, saj so kapljice kar polzele po betonu.
Leto in pol nazaj sem nanjo postavil še ograjo (alu panele) in lansko zimo (prva zima z nameščeno ograjo) ni bilo nobenih težav. Letos pa šok. Zima ni nič hladnejša kot lanska, tudi lani je zmrzovalo, morda je bilo letos le obdobje minusa nekoliko daljše kot lani. Slika prikazuje dokaj realno trenutno stanje - več ali manj je takšen celoten zgornji rob - po celotni dolžini in to na obeh straneh škarpe (nekoliko slabše je na strani atrija kjer je severna stran in sonce pozimi niti ne pride zraven).

Kaj bi to lahko povzročilo lahko samo ugibam. Lahko je bila sol, saj gre za škarpo ob občinski cesti (sicer je frekvenca pluženja/soljenja minimalna ker gre za stransko slepo ulico v majhi vasi), poleg tega je škarpa 1m odmaknjena od ceste, saj je pred njo še privat pločnik, ki ga ne plužijo in solijo. Lahko tudi kombinacija slabše marke betona na samem vrhu ploskve, kjer običajno gradbinci poskušajo čimbolj zagladiti, s tem pa potem voda razredči cement. Ampak prav s tem namenom smo potem zgornjo ploskev še pobrusili, da se odstrani vso to "mleko".

Skratka, škoda je narejena, povprašal pa bi za nasvet oz. idejo kako zadevo sanirati, da bo tudi estetsko nekako izgledalo. To, da odkrušene dele odstranim, vse skupaj saniram s sanacijsko malto oz. namenskim materialom za popravilo betona, pobrusim in na koncu premažem s premazom za zaščito betona proti soli (kot uporabljajo na viaduktih itd.), mi je jasno, vendar kaj če se zadeva ponovi? Odstranjevanje 20m ograje in ponovna postavitev vzame kar nekaj časa, tako da razmišljam tudi v smeri, da bi zgornjo ploskev fizično zaščitil s pločevinasto obrobo v barvi ograje - ampak kako bi to izgledalo, si pa ne predstavljam. Sem že videl razne "strehce", ampak ne pa v kombinaciji, da bi bila na tem še ograja.


Priložene datoteke Predogledne slike
           
#2
Izgleda, da je zaradi ograje. Kako ste jo montirali?
#3
Glede na teksturo bi rekel da je slabo vibriran beton v zgornjem delu. Nato zmrzal naredi svoje... sol v eni sezoni tega po moje ne naredi. Sam sem dal zmrzlinsko odporen beton za tlake na dvorišču in na podobnih temeljih za ograjo, pa po petih letih ni nobene razpoke nikjer... nikoli ga nisem niti premazal...
Prej ali slej boš moral po moje narediti "strehico" bolj zaradi izgleda, kot zaradi funkcije.
Kdor ne vpraša ne izve.
#4
@wolfram: Ograja je definitivno pripomogla k temu, saj vsako dan ko paneli zamrznejo in se nato tekom dopoldneva odtajajo, kaplja po škarpi. Če ograje ne bi bilo, bi bila kljub zmrzali škarpa suha. Ker imamo pri nas dokaj močan veter kadar zapiha, nisem upal vijačiti stebrov, tako da smo v škarpo kar naredili izvrtine in zabetonirali debelostenske inox cevi kot nosilce, čez katere pride nato alu steber.

@butale: Se strinjam, tudi pri nas imamo tlake okoli hiše narejene iz betona in so za ta namen uporabili čisto drugo mešanico betona (avtocestni) + zaščiten z neko impregnacijo ki naj bi bila odporna tudi na sol, tako da temu betonu res težko kaj do živega pride.
#5
Če mene vprašaš bi odkrušene dele pometel v smeti....
...pol si bi pa počil na en ležalnik pa pivo zraven pa bo čisto ok.


Skok na forum:
Zadnje novice

Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »