Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Izbira novih oken - zvočna izolacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbira novih oken - zvočna izolacija
#16
Točno to, glede na to da že okno samo dosti dihta, so potem tle minimalne izgube, v kolikor je narejeno kot mora biti. Tudi še noben ki ga poznam ni jamral čez klasično montažo, da bi imel kakršne koli probleme v kotih okna. Je to bolj detajl za pasivne hiše...


Kaj pa glede TGI distančnikov? Sej če celo okno (in steklo) ima nizko toplotno prevodnost,  koliko pa potem ta distančnik o vpliva na kondenz in mogoče še kaj?
Kolikor poznam ljudi, ki imajo nova okna nekaj let in ne z tgi distančniki, ni noben še bemtil da se mu nabira kondenz okoli okvirja. Oziroma če ne luftaš se ti itak naredi kondenz,  kakršna koli okna maš...
Me zanima ali je to res pomemben podatek pri PVC oknih ali ne...
Hvala
#17
Samo za predstavo okrog "toplih" distančnikov.

Okno 100 x 100 cm, z dvoslojnim steklom U=1,0 in TGI distančnikom ima toplotno prevodnost celega kosa 1,21 W/m2K.
Okno 100 x 100 cm, s troslojno zasteklitvijo U=0,7 in alu distančnikom ima toplotno prevodnost 1,23 Wm2K.

V prostem prevodu to pomeni, da si za đabe plačeval troslojno steklo, v kolikor ti vgradijo alu distančnik. Pri manjših oknih, kjer je vsebnost stekla manjša. Ko se kosi večajo, razlika raste v prid troslojnega stekla, ker se procentualno površina okrog alu distančnika manjša glede na celo površina stekla ali okna.

Če povem še drugače, v primeru alu distančnika, je na robni površini stekla toplotna prevodnost stekla tako poslabšana, da obstaja nekajkrat večja verjetnost, da bo v takem primeru kondenziralo. Če primerjamo troslojno z alu in dvoslojno s toplim distančnikom.

Alu ali rostfrej distančnik bi morala biti že davno prepovedana. Ampak nekatere stvari v teh koncih so u nulo regulirane, drugih pa nihče niti za mar nima. Čeprav bi bilo nujno potrebno.
Razlika v nabavni ceni stekla med alu/rs distančnikoma in toplimi je, za okno 100 x 100 cm in dvoslojno zasteklitev, okrog 1 evro.

Še ta dva podatka, za primerjavo.
100 x 100 cm, dvoslojno U=1,0, alu distančnik, Uw=1,42 W/m2K.
100 x 100 cm, troslojno U=0,7, TGI distančnik, Uw=1,11 W/m2K.

V vseh primerih gre za profil 70 mm, Uf=1,3 W/m2K.

Se pravi, v primeru, da vam prodajo 100 x 100 cm okno, z dvoslojno zasteklitvijo in alu distančnikom, ste dobili nekje od 15 do 20 % slabše okno (kar se toplotne prevodnosti tiče), kot če bi dali 1 evro več. Pri ceni okna okrog 140 evrov plus ddv.

Pa še to. Iz zgoraj navedenih primerov je razvidno, da so vse navedene vrednosti za toplotno prevodnost sestavljenih stekel, zgolj teoretične, računske in izhajajo iz izjav o lastnostih.
Ker drugače ni mogoča nobena logična razlaga dejstva, da ima steklo

4 - 16 - lowe 4 z alu distančnikom
enak Ug kot
4 - 16 - lowe 4 s toplim distančnikom.

Oba imata oznako Ug=1,0 W/m2K (ali 1,1 odvisno od premaza), čeprav gre za krepko drugačno končno toplotno vrednost.

Argument steklarjev je, da oznaka označuje kombinacijo dveh stekel in vmesnega argonskega polnjenja, od samih sestavljalcev stekel pa je kasneje odvisno, koliko bo dejanska vrednost. Kar je v bistvu res, ker vsak uporablja svoje materiale.

Kar pa ni ok, ko se kasneje na podlagi teh podatkov računa toplotne potrebe objekta. Sicer za klasičen enostanovanjski objekt to niti ni toliko važno, zaradi toleranc in predimenzioniranj.
Tam, kjer morajo biti zadeve bolj natančne, pa se točno določi uporabljene materiale in izračuna toplotno prevodnost za vsak kos. Glede na to, katere materiale vsebuje in kakšne oblike je.

Če pa imate objekt, recimo kakšno halo ali kaj podobnega, z dvesto, tristo in več okni iz zgornjega primera, vam lahko že izbira distančnika pomeni drugačno moč ogrevanja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#18
Fery, hvala za potrditev, da sem prav izbral. Glede stekla zanimivo, si prvi, ki tako pravi. Sicer sem v slovenskih virih našel, da mora biti debelejše steklo zunaj, na angleških pa, da sploh ni pomembno. Ampak kakorkoli, komercialist je rekel, da itak dobavitelj da navodila, v kakšnem zaporedju naj bodo stekla vgrajena, tako da bodo bržkone že prav naredili.

Za zvočno izolativnost pa so oni sicer navedli 42 dB. V ponudbi so navedli takole: 6-14-4-14-44.2 SI, 48 mm, Ug = 0,6, 42 dB. Najbrž še vmesna folija zbije par decibelov.
#19
Ok, še okrog tega, debeline.
Na predstavitvi v fabrki stekel, je bilo rečeno, da mora težje oz. debelejše steklo noter zato, ker je pri oknih vpetje krila na notranjem delu krila (se pravi, panti in vpadnice, ki držijo okovje in s tem samo krilo), zato steklo manj vibrira, kot prednje, ki je praktično v "luftu".

Koliko je na tem resnice nimam pojma, vem pa da je pri steklih, pri katerih je poudarek na zvočni izolaciji, praviloma vedno debelejše znotraj. 
Čeprav je v primeru fiksnih kosov ali dvižno drsnih sten HS, zgornji argument brezpredmeten. Za klasična okna in PSK panoramske bi pa verjel.

Vsak, ki se ima za, recimo, resnega oknaša, bi te zadeve moral imeti v glavi in jih izstreliti, v kolikor stranko zanima. To pa drži kot pribito.
Ampak danes že vsak okna prodaja. Važno je le, da so evro cenejša kot pri ostalih. Pa čeprav na račun alu distančnika.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#20
Jaz imam Lesko okna. V štirih spalnicah imam rx phone šipe in debelejše steklo je na notranji strani.
#21
Končno se oglašam z epilogom. Na koncu sem se pri vseh treh dvokrilnih oknih odločil za pokončnik, ki je del okvirja, tako da se neodvisno odpirata obe okni. Bayer je okna dobavil in montiral še pred prvotno predvidenim 3-mesečnim rokom in razlika je neprimerljiva.

Zvok z avtoceste, ki je bil prej ob odsotnosti notranjega direndaja nevzdržno, je zdaj samo še bežen šum. Tudi v dežju je hrup mimobrzečih tovornjakov popolnoma sprejemljiv.

Celo prastare rolete, ki so jih samo premontirali z menjavo kaset, se zdaj gladko spuščajo in dvigajo in bodo zdržale še par let pred menjavo.

Skratka, kljub visoki ceni sva zelo zadovoljna z naložbo in lahko Bayer samo pohvalim.
#22
Pozdravljeni , zasledil sem da komentirate tukaj o distančnikih in me zanima predvsem o tipu: ISO .. je to kot tgi ali alu distančnik ?

Lp
#23
pozdravljeni, katere notranje rolete pa bi bile najboljše za čim boljšo zvočno izolacijo ?
sedaj imamo notranje rolete, bomo pa kmalu menjali okna in ne bi radi imeli zunanjih zaradi dostopa za popravila


Skok na forum:
Zadnje novice