Gradnja in obnova > Stavbno pohištvo
Izbira novih oken - zvočna izolacija

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izbira novih oken - zvočna izolacija
#1
Pozdravljeni,

lepo bi prosil za nasvet pri izbiri novih oken. Sem sicer dodobra prečesal splet, vključno s tem forumom, pa se nekako ne morem dokončno odločiti, ker se pak ne spoznam tako podrobno na te reči.

Na kratko, pred kratkim sva kupila stanovanje tik ob avtocesti, ki je čedalje bolj moteča, zato sva se odločila za menjavo oken, ki gledajo nanjo. Povpraševanje sem poslal več ponudnikom, pri čemer sem specifično prosil za čim bolj zvočno izolativna okna.

Veliko sem jih kar takoj izločil zaradi slabih mnenj na spletu in/ali neustrezne ponudbe glede na specifikacije, na koncu sta ostali predvsem tile ponudbi:


  1. Roletarstvo Bayer: Profil Trocal 88, 88 mm, 7-komorni, 4 tesnila (je to samo marketinška fora?), okovje WinkHaus ActivPilot. Zasteklitev 6-14-4-14-44.2 SI, TGI, Ug 0,6, 42 dB. Cena ~4000 € s plačilom 50-% avansa.
  2. Vranešič: Profil Rehau Synego, 80 mm, 7-komorni, 3 EPDM tesnila, okovje WinkHaus. Zasteklitev 8/16Ar/4/14Ar/6, brez TGI, Ug 0,6, dB niso navedli, ampak sva se pogovarjala o 42 dB. Cena ~2800 € s plačilom 70-% avansa.
Obe ponudbi vključujeta premontažo obstoječih rolet, odvoz in menda zaključna dela do pleskanja (za Vranešiča sicer nisem čisto prepričan, ampak bi verjetno v vsakem primeru cena bila največ 3000 €). Bayerjev komercialist mi je ob ogledu in meritvi rekel tudi, da bi mi zaradi zvočne izolacije gratis dodali še boljšo montažno peno, ki se uporablja pri RAL montaži.

V dilemi sem predvsem, ker mi je bil pri obeh ponudnikih zelo všeč odnos zaposlenih, tudi ocene imata oba dobre (Bayer jih ima sicer več in so vse odlične), okna pa so po specifikacijah bolj ali manj enaka (čeprav je Rehau, kolikor vem, bolj priznan). Zdi se mi sicer, da z Bayerjevo ponudbo ne morem zgrešiti, pa vendarle je razlika v ceni precejšnja in se ne morem odločiti.

Pri Vranešiču me je malce zbegalo edino, da so rekli, da TGI pri troslojnem steklu ni smiseln, medtem ko je pri vseh drugih ponudnikih privzeto vključen in po tem, kar sem uspel razbrati, precej boljši od klasičnih alu distančnikov. Pa tudi glede dodatne zasteklitve za zvočno izolativnost so mi svetovali, da niti ni potrebna, ker so ta okna že v osnovi dovolj izolativna (34 dB), ampak res ne bi želel, da bi se na koncu izkazalo, da ne izolirajo dovolj, zato sem vztrajal in so mi pripravili prilagojeno ponudbo.

Skratka, če ima kdo znanje in voljo, bom zelo vesel nasveta.
#2
Kot se spomnim, v takem primeru precej pomeni debelina zunanjega stekla, ki se v takem primeru (AC, zeleznica) daje debelejse. Ampak it's been a while, ko sem to gledal ...
#3
A si ziher da je rekel da tgi (oz topli distancnik) pri troslojnem ni smiselen? In ga sploh nimajo? Ker ce je to res... potem ta firma v sloveniji nima kaj iskati... in samo proc od njih!

Sam bi se raje odlocil za 8/4/6 kombinacijo stekla...

Pa rolete... na motor rabis, pa predokenske. Drugace bo vse prek rolete slo in das lahko tudi navadno steklo...

Btw zelo pomembno je tudi KAKA okna bodo! Brez dvokrilnih prosim! Ce pa ze, pa s sredinjsko precko!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#4
Ja, tako mi je rekla svetovalka, češ da njihov direktor pravi, da je nepotreben, lahko pa mi ga vseeno dajo, če želim. Tudi meni je bilo čudno, sploh ker sem med googlanjem videl, da so prej prodajali druga okna, kjer so že v osnovi navajali, da imajo TGI. Sem pa to podjetje sicer našel ravno na tem forumu in ima na Google Maps ipd. v redu ocene.

8/4/6 je v bistvu pri obeh, samo da je pri Bayerju lepljeno 4+4 z vmesno akustično folijo, kar naj bi po mojem razumevanju bila najboljša varianta.

Obstoječe rolete so predokenske, o motorju sem pa res razmišljal, ja, čeprav ne vem točno, kako bi tista mini odprtina za trak lahko prepustila toliko hrupa. Če se res izkaže za problem, se najbrž vseeno ahko naknadno zapolni in vgradi motor, kajne?

Zakaj pa ne dvokrilnih? Tri okna so žal precej široka, tako da enokrilna ravno ne morejo biti, bodo pa res s pokončnikom, ker je razlika v ceni itak minimalna.

Sama profila se ti sicer zdita primerljiva oz. sta oba v redu? Za Trocal menda nisem našel nobenih ocen, ampak glede na to, da Bayer menda že ves čas uporablja te profile in ima podjetje res same dobre ocene, sklepam, da že morajo biti v redu.
#5
Ja ce pa to misli direktor... potem pa dalec proc od njih... ves kako je s ocenami na netu... hja... ce vidis slabe je ene 50% da je res. Ce vidis samo dobre... je pa prav tako lol

Ja, ampak pri bajerju je 8ka na notranji strani. Ni vseeno kje je.

Lahko je enokrilno okno. En del fix, drug krilo. "Pokoncnik" ima vsak svojo predstavo kaj je Smile mora biti del okvirja. Tako da imas v bistvu 2 enokrilna okna v istem okvirju. Ko jih odpres, srednji del ostane na okvirju. Ce se gres anti zvok je to must have!

Ja, mala luknica lahko veliko stalo naredi... se pa tako kot si rekel, da predelati naknadno. Samo fasade ne delaj se Smile

Btw zunanje spalete delaj tako kot novogradnjo! Torej roleto 2cm ozja od okna, ce so dvokrilna pozabi na gurtno! Ker potem rabis plasticne razsiritve na straneh! Zvok pa te heci... ce se gres ze hardcore... ce je en fix pa se da.

Torej zunanje spalete 1cm na okno do rolete zameces s malto, lepilom, karkoli masivnega. Ne letvice ali silikon ali rolete na knap v staro spaleto.

Profili so vec ali manj vsi tam tam za zvok...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
Okna, kot vidim, boš dobro izbral, vztrajaj pri svojih zahtevah in decibelih.
Vztrajaj tudi pri kvalitetni RAL montazi, torej tronivojsko tesnenje.
Vztrajaj pri leplenju vetrne folije, predkomprimiranem traku in montazni vrvici. Vrvice in trakove izvajalci navadno vgrajujejo, pogosto izpustijo leplenje vetrne folije, le-ta folija skrbi za elastično in stalno zrakotesno rego, tako pri +40 ali pri -20 st. Celzijusa.
#7
Če okna niso dobro ugrajena,adio zvočna izolacija
#8
Hvala vsem za input, sem se odločil za Bayer Smile Konec marca ali začetek aprila naj bi montirali, tako da se takrat oglasim, kako so zrihtali.
#9
ZDravo, zakaj pa si se odločil za Bayer, glede na to da je cena orenk več?
Sam imam tudi najugodnejšo ponudbo od Vraneššičča (za PVC).
Dreber (ali kdo drug)...zakaj bi dajal RAL montažo na PVC okna? Kolikor sem slišal je to pač nujno za les in alu/les zaradi subvencije, pri PVC oknah pa narediš klasično montažo in z notranje lepo izoliraš špalete. Ali ni tako?
Še to...sam imam cca šxv (1800x1400) dimenzij okna, ali so okovja res močna in ni potrebe po vmesnem stebričku? So pa dvokrilna.

Sam se tudi odločam med PVC in ALu/Les (z subvencijo me pride cca 1700€ več kot za PVC) ...
Hvala
#10
Ma, nekako so me bolj prepričali, ker so mi iz prve ponudili več variant z različno zvočno izolativnostjo in mi vse lepo razložili, na koncu pa so še malo spustili ceno na 3800 € s 50-% avansom. Pri Vranešiču so sicer bili prijazni, ampak so mi bili odgovori v smislu, da močnejša zvočna izolacija in TGI nista smiselna, res malo hecni.

Vzemi v račun, da imam malo posebno situacijo zaradi zvočne izolacije, drugače se verjetno niti ne bi toliko ukvarjal s tem in bi pač vzel cenejšo ponudbo Smile

Sem pa pozabil dodati, da sem preveril pri Bayerju in bo debelejše steklo na zunanji strani. Ne vem, zakaj je v ponudbi na notranji, ampak mi je zagotovil, da bo narejeno prav.
#11
Plastična okna so prav tako kvalitetna, kot lesena, zato je vsekakor tudi tukaj potrebna RAL vgradnja. 
Temperaturno raztezanje in krčenje materialov je pri plastiki (z vgrajenimi jeklenimi oz. kovinskimi ojačitvami) v nekaterih primerih v primerjavi z lesenimi, še bolj prisotno. 
Poleg tega Gradbeni zakon predpisuje RAL vgradnjo vseh oken, vendar se v praksi le-to vedno ne izvaja.
#12
Da ne bom iskal: kje v gradbenem zakonu je predpisana RAL vgradnja?
#13
Mogoče so ti zato rekli, da bo debelejše - lepljeno steklo znotraj, ker tako mora biti?
Razlika je decibel ali dva, če je optiphon zunaj. V škodo zvočne izolacije.

Torej ne bo ravno tako prav, kot ti trdiš. Kar naj ga dajo znotraj, če se že tega gredo.

Tole, 8/16Ar/4/14Ar/6, je 39 dB. Če ti niso povedali.

Je pa definitivno boljša prva izbira. Synego so izrazit špar program oken, manj masivna od Trocala, zato je definitivno boljši Trocal. Ker ni vseeno, v kaj je steklo vpeto.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#14
Dreber.
RAL montaža je samo to, da imaš zunaj parapropustne trakove, znotraj pa paranepropustne - torej mora biti špaleta primerno obdelana, da se trakove ustrezno prilima.
vendar če je klasična montaža narejena kot mora biti in zunaj zatesnjeno, znotraj pa izolirano in ustrezno obdelano, ne vem kaj ima pol veze ral montaža na to?
U bistvu ne vem nič glede oken, še zbiram informacije, ker jih bom tudi sam počasi vgrajeval, zato bom vesel, če me kdo popravi?
Hvala
#15
Ja, RAL montaža naj bi bila narejena na gladke površine, se pravi obdelane špalete. Na gol cegu ali rebrast stirodur je brez veze karkoli limati ali dajati ekspanzijsko peno in se delati, da imate RAL montažo. V primeru RAL montaže imate vsaj podvojen strošek montaže in hkrati obdelavo špalet.

V bistvu je RAL montaža nepotrebna, v kolikor vam kvalitetno, s kvalitetnimi materiali, naredijo omete in fasado.
Ker pa boste zelo težko našli ometarja ali fasaderja, ki se mu vsaj od daleč sanja, kaj je to paropropustno ali parozaporno, je v primeru, da ste paničarji in želite imeti kvaliteto, lažje od oknaša zahtevati da izvede RAL in se vam naprej jebe. Če ostali limajo na okna najcenejše kitajske letvice. Čeprav v primeru teh, pride še do drugih problemov, ne samo s tesnenjem.

Mogoče še to. Nobenega dvoma ni, da je RAL montaža kvalitetnejša od klasične, ampak denarja, ki ga boste vložili v to, ne boste nikoli dobili nazaj. Tudi samo tesnenje, podhlajevanje špalet, izogib plesni in podobne nebuloze, so v modernih novogradnjah dovolj dobro rešene, da vam zaradi tega ni treba v RAL montažo.

Jaz osebno sem pristaš klasike, ostanek denarja iz tega naslova, pa se porabi za kvalitetne okenske letvice, ki v tem primeru ustrezajo tudi smernicam RAL.
In imaš v bistvu RAL montažo.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!


Skok na forum:
Zadnje novice