Gradnja in obnova > Energijski viri
Ogrevanje drugih prostorov s kaminsko pečjo na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogrevanje drugih prostorov s kaminsko pečjo na pelete
#1
Na kratko: starejša hiša, ogrevanje ene etaže s kaminsko pečjo na pelete 8kW. Stropi so visoki 2,60m, odprtine vrat pa 1,90m. Toplota se v prostoru 24m2, kjer je peč, dviga proti stropu, kjer je lahko 35°C na 2,40m ob tem, da je pri sedenju pri glavi okoli 24°C. Sosednji prostor, 16m2, se po precej urah segreje do 20°C in se do jutra ohladi na 17°C. Ali menite, da bi s prebojem stene med prostoroma blizu stropa in vgraditvijo kopalniškega ventilatorja ogrel ta drugi prostor? Vsa vrata v etaži so stalno odprta in bi zrak s pomočjo ventilatorja krožil po vseh prostorih.
#2
načeloma če bi tik pod stropom naredil recimo iz prostora s kaminsko pečjo v vse ostale prostore luknjo za nek ventilator, bi načeloma moralo delovati... vendar bi moral v vseh ostalih prostorih nekako usmerit topel oz. vroči zrak čim bolj proti tlom, da se nebi tudi tam nabijal vroči zrak samo pod stropom...
#3
Tudi pri odprtih vratih se zna toplota sprehajati.
#4
Z ventilatorjem se bo drugi prostor sigurno ogrel, poskrbi še, da bo omogočen tok hladnega zraka pri tleh nazaj v prostor s kaminom. Je pa to recept za prašno veselico in nabiranje raznoraznih muckastih umazanij na prepišnih legah?
#5
Lahko pa raskiraš 15 cm višine (kanali, poknaufano) in narediš razvod toplega zraka po celi etaži.
#6
Hvala vsem.
Stropa ne bom nižal, ker imam lep lesen strop in vidne stare, odlično ohranjene trame.
Kar se tiče prahu, smo že letos, prvo leto ogrevanja s pečjo na pelete, opazili več prahu/mačk. Upam, da si žena ne bo zaželela kakšnega sesalnega robota za tisočaka Smile .
Upam, da bom našel nekoga, da mi naredi izvrtino fi 100, ne da bi mi porušil pol stene.
#7
Pobaraj možakarje, ki vgrajujejo rekuperatorje, vsi imajo take krone ... Mogoče lahko celo še kaj več daš (mislim, da je 160 standard za rekuperatorje) in po potrebi noter še ventilator počiš.

LP, g
#8
Mislim, da s kopalniškim ventilatorčkom in luknjico fi 100 mm ne boš naredil dovolj oz. skoraj nič. Treba je izračunati, kolikšen pretok zraka je potreben, šele nato iskati ventilator z dovolj nizkimi obrati, da ne bo tulil, za tisto luknjo pa pripravi od 130 do 150 čukov, če je ne boš sam počasi in z andohtjo poštemal.
#9
Kopalniški 10cm vent. ima nekje 80m3/h. To pomeni cca. 250W prenosa toplote, če je pri stropu npr. 10° topleje kot na tleh.
#10
Torej bo treba izmeriti dejansko razliko temperatur, vedeti volumen neogrevanega prostora, pa še kaj... a že na podlagi Energetikovih podatkov 10 centimeterski mlinček v eni uri razen hrupa ne bo naredil kaj omembe vrednega.
#11
Odvisno od bajte, v izolirani bajti je 250 W dovolj za ogrevanje 10m2 prostora tudi v hudem mrazu. Pa tudi omenja, da je pri stropu 35°, verjetno je pri tleh, kjer bi se zrak vračal, bolj proti 15°C, torej je potem prenešena moč že 500W.

Je pa res, da noben ne bo poslušal kopalniškega ventilatorja. Morda je ideja narediti pravokotno luknjo in montirati enega zraven drugega npr. 2-3 komade računalniških 14cm ventov, ki so skoraj neslišni.

Ampak če se že gre delanje lukenj, je eden že omenil se montira ploščate cevi za zračenje in razpelje povsod in to nekam k tlom.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »