Gradnja in obnova > Energijski viri
Ogrevanje drugih prostorov s kaminsko pečjo na pelete

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ogrevanje drugih prostorov s kaminsko pečjo na pelete
#1
Na kratko: starejša hiša, ogrevanje ene etaže s kaminsko pečjo na pelete 8kW. Stropi so visoki 2,60m, odprtine vrat pa 1,90m. Toplota se v prostoru 24m2, kjer je peč, dviga proti stropu, kjer je lahko 35°C na 2,40m ob tem, da je pri sedenju pri glavi okoli 24°C. Sosednji prostor, 16m2, se po precej urah segreje do 20°C in se do jutra ohladi na 17°C. Ali menite, da bi s prebojem stene med prostoroma blizu stropa in vgraditvijo kopalniškega ventilatorja ogrel ta drugi prostor? Vsa vrata v etaži so stalno odprta in bi zrak s pomočjo ventilatorja krožil po vseh prostorih.
#2
načeloma če bi tik pod stropom naredil recimo iz prostora s kaminsko pečjo v vse ostale prostore luknjo za nek ventilator, bi načeloma moralo delovati... vendar bi moral v vseh ostalih prostorih nekako usmerit topel oz. vroči zrak čim bolj proti tlom, da se nebi tudi tam nabijal vroči zrak samo pod stropom...
#3
Tudi pri odprtih vratih se zna toplota sprehajati.
#4
Z ventilatorjem se bo drugi prostor sigurno ogrel, poskrbi še, da bo omogočen tok hladnega zraka pri tleh nazaj v prostor s kaminom. Je pa to recept za prašno veselico in nabiranje raznoraznih muckastih umazanij na prepišnih legah?
#5
Lahko pa raskiraš 15 cm višine (kanali, poknaufano) in narediš razvod toplega zraka po celi etaži.
#6
Hvala vsem.
Stropa ne bom nižal, ker imam lep lesen strop in vidne stare, odlično ohranjene trame.
Kar se tiče prahu, smo že letos, prvo leto ogrevanja s pečjo na pelete, opazili več prahu/mačk. Upam, da si žena ne bo zaželela kakšnega sesalnega robota za tisočaka Smile .
Upam, da bom našel nekoga, da mi naredi izvrtino fi 100, ne da bi mi porušil pol stene.
#7
Pobaraj možakarje, ki vgrajujejo rekuperatorje, vsi imajo take krone ... Mogoče lahko celo še kaj več daš (mislim, da je 160 standard za rekuperatorje) in po potrebi noter še ventilator počiš.

LP, g
#8
Mislim, da s kopalniškim ventilatorčkom in luknjico fi 100 mm ne boš naredil dovolj oz. skoraj nič. Treba je izračunati, kolikšen pretok zraka je potreben, šele nato iskati ventilator z dovolj nizkimi obrati, da ne bo tulil, za tisto luknjo pa pripravi od 130 do 150 čukov, če je ne boš sam počasi in z andohtjo poštemal.
#9
Kopalniški 10cm vent. ima nekje 80m3/h. To pomeni cca. 250W prenosa toplote, če je pri stropu npr. 10° topleje kot na tleh.
#10
Torej bo treba izmeriti dejansko razliko temperatur, vedeti volumen neogrevanega prostora, pa še kaj... a že na podlagi Energetikovih podatkov 10 centimeterski mlinček v eni uri razen hrupa ne bo naredil kaj omembe vrednega.
#11
Odvisno od bajte, v izolirani bajti je 250 W dovolj za ogrevanje 10m2 prostora tudi v hudem mrazu. Pa tudi omenja, da je pri stropu 35°, verjetno je pri tleh, kjer bi se zrak vračal, bolj proti 15°C, torej je potem prenešena moč že 500W.

Je pa res, da noben ne bo poslušal kopalniškega ventilatorja. Morda je ideja narediti pravokotno luknjo in montirati enega zraven drugega npr. 2-3 komade računalniških 14cm ventov, ki so skoraj neslišni.

Ampak če se že gre delanje lukenj, je eden že omenil se montira ploščate cevi za zračenje in razpelje povsod in to nekam k tlom.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »