Splošno > Kr neki
Shranjevnje stvari na visoki vlagi 85%

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Shranjevnje stvari na visoki vlagi 85%
#1
Zdravo,

v neizolirani mansardi veliko vlage, npr. ko je bila megla se je gibala tam okoli 85%, temperatura pa recimo par stopinj višja kot zunaj oz. cca. enaka. Dostop je preko stropnih stopnic.

Pa me zanima, kako je s shranjevanjem stvari na takšni vlagi? Ali se bo karton omehčal? Kako je s pohištvom? Obleke? Knjige? Elektronika...?

lp
#2
moje mnenje je, da bo večji problem vročina poleti, drugače pa imam takšno podstrešje in ni problema z vlago...
#3
Vlaga in temperatura v tej mansardi se bo prilagajala zunanji temp. in vlagi. Zadeve, ki jih boš tam shranjeval se bodo nvlažile in šušile, segrele in ohladile, tako da za kaj občutljivega shranjevat ne bo.
Karton se bo navlažil in posušil ter z leti propadal/zgubil obliko/se razlepil, . . .
#4
Pa je bolje, da so zadeve samo postavljene na tla, da se "zračijo" ali jih dam v plastične škatle?
#5
V plastičnih škatlah lahko zadevo še poslabšaš, razen če neprodušno zapakiraš v suhem zraku (npr. ko je zunaj -10 in burja, ter v škatlo zraven vržeš vrečico silike za absorbcijo vlage. Sicer so moje izkušnje, da ni problemov s shranjevanjem zadev na podstrešju (imam pohodno ter nad špirovci le sekundarno kritino. Tudi kartonaste škatle z otroškimi oblačili se normalno držijo, ni kondenza, seveda tudi ne plesni.
Sicer pa jaz večje zadeve zavijem kar v Vrteks ali pokrivalo za jagode, da je zaščiteno pred prahom in zračno.
#6
Dokler je podstrežje prezračevano, ne skrbi za vlago. Pač ne shranjuješ tam stvri občutljivih na vlago, spremembo temperature, . . .
#7
Ja, pomembno je prezračevanje. Tega lahko zagotoviš po naravni poti s povezavo med vstopom hladnega zraka spodaj in izstopom zgoraj, če pa je podstrešje večje kvadrature pa samo z ventilatorjem, ki zrak vpihuje ali izpihuje, se pravi, da je vgrajen v zunanji steni.


Skok na forum:
Zadnje novice