Gradnja in obnova > Energijski viri
TČ zrak-voda in pritisk tople vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
TČ zrak-voda in pritisk tople vode
#1
Pozdravljeni,

imam toplotno črpalko zrak-voda, dva glavna voda (eno za ogrevanje hiše - kjer je 8 vej ter drugo za ogrevanje kopalnice - 1 veja) ter 275L zalogovnik tople vode.

Imam težavo saj se pojavlja izredno slab pritisk tople vode. Vendar ne vedno, kakor kdaj. Dejansko nimam pojma kdaj bo pritisk ok in kdaj ne bo, loterija pač. Mrzla voda ima dober pritisk.

Opažam, da je pritisk tople vode ok pri zunanjih temperaturah nad 5°C, torej ko je bolj toplo. Ko npr. prezračim stanovanje in pade temperatura na cca 17°C in se vklopijo obtočne črpalke, pa da pritisk tople vode pade.

Obtočna črpalka sicer ruži ko se vklopi oziroma nekaj minut preden se bo izklopila (ko se doseže željena temperatura). Ne vem koliko je to pomembno.

Sicer konstantno kličem izvajalca toplotne črpalke pa dejansko ne vedo zakaj se pojavlja slab pritisk v topli vodi, kar naj ne bi imelo nobene veze s samo toplotno črpalko. Pa vendar se mi zdi da neka povezava je. Kakšna pa pojma nimam.
#2
Ali je mogoče da imate problem z raztezno posodo?
#3
Izvajalec trdi, da je težava umazani pipi ali v umazanem kotnem ventilu.

Kako pa je potem pretok hladne vode vedno ok? Pretok tople vode pa je, ko odprem pipo ok, pustim pipo odprto in se nato ob odprti pipi poslabša.

Pa težava je, da se pojavlja slab pretok tople vode v vseh pipah (kuhinja, wc, kopalnica oba umivalnika, tuš kad, tuš kabina). Včasih je slab, včasih pa je ok.

Pravkar sem se tuširal, imel odprto pipo ves čas, na začetku bil ok, nato pa se je poslabšal, ob odprti pipi.

A ima kdo kakršnokoli idejo? Kot je objavil cnc, je mogoče problem v raztezni posodi?
#4
Imaš novogradnjo ali gre za stare inštalacije? Kakšne cevi imaš vgrajene?
#5
Meni to deluje kot slabo pretočen dovod hladne vode do bojlerja, kjer predvidevam da je tudi ekspanzija. Ko ne točiš, tlak vodovoda nafila ekspanzijo. Ko odpreš toplo vodo, tlak v ekspanziji nekaj časa še zagotavlja dober pretok, nato tlak v ekspanziji upade, zaradi zožitve na dovodu tudi pretok upade. To bi bila ena od logičnih razlag.
Torej preglej del cevi med mestom, kjer se hladna voda odcepi proti pipam, in do bojlerja.
#6
Največkrat je za to kriv nepovratni ventil pred bojlerjem.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
Če prav razumem, gre tukaj za toplo sanitarno vodo?
Če je tako, nima nobene veze s TČ ampak z vodovodno inštalacijo.
Po moje prevelika exspanzijska posoda in prenizek tlak v njej.
Ponavadi ga instalaterji nastavijo na 2,5at, odvisno od pritiska na vodovodu.
#8
Dva sta zapisala, da bi lahko bila kriva ekspanzijska posoda... Res bi rad slišal razlago, na kakšen način vpliva ekspanzija na tlak sanitarne vode?
Včasih je dobro premislit, predno zapišemo takšno neumnost...
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#9
Na kakšen način? Ko so pipe zaprte, je tlak po vseh ceveh enak vodovodnemu, npr. 4bar. Če je ekspanzija pravilno napumpana, je v njej denimo 10% vode in prav tako tlak 4bar.
Ko se odpre pipa na toplo, steče voda preko povratnega ventila, ki je recimo da precej ovira pretok. V ekspanziji je na začetku še vedno 4 bar tlaka, zato je na pipah na začetku dober pretok. Ko se iz ekspanzije iztoči tistih 10% prostornine vode, ne vpliva več na tlak tople vode - tlak zaradi upora na nepovratnem ventilu pade na npr. 2 bar, pretok tople vode postane slabši. Medtem ko mrzla voda gre na pipe že pred nepovratnim ventilom, tam ni tega efekta.
Točno tako se obnaša pri meni, sicer komaj opazno, ampak se. Sigurno nepovratni ventil nekoliko ovira pretok, tudi če je brezhiben.
#10
Seveda, ampak to je logika delovanja vsakega sistema z ekspanzijsko posodo, kjer dela probleme nepovratni ventil. Ne more pa ta biti kriva za manjši tlak tople vode!
Kriv je lahko edino nepovratni ventil, (če ni dovolj pretočen) ali večje število npr. alumplast fitingov na dovodu in odvodu bojlerja.
Nepovratni ventil, pa tako ne služi ničemur več, saj so ti že nekaj let sestavni del vodomera.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#11
Imaš prav sassapo, verjetno bo tukaj res kriva slaba pretočnost povratnega ventila, vendar zato ostali še ne govorimo neumnosti.....Če ne bi imel ekspanzije pravilno dimenzionirane, bi imel skoraj identičen primer, ob tako velikem bojlerju in eventuelno bolj vroči vodi pa še večje težave.......
#12
sassapo, imaš prav, glede na to da je nepovratni na števcu, bom jaz ob odpovedi mojega odstranil in dal samo varnostnega.
#13
Hvala za vsa pojasnila.

Gre za novogradnjo in plastične vodovodne cevi z izolacijo Maincor.

Izvajalec trdi za umazanijo v pipah ali na kotnem ventilu. Ne vem...

Torej je problem v slabi pretočnosti povratnega ventila?

Da še omenim: ko je nizek pritisk tople vode, voda ne doseže takšne toplote kot jo ob normalnem pritisku (kot jo imam nastavljeno na TČ). Torej ob nizkem pritisku se lahko tuširam normalno na max vročo vodo, pri normalnem pritisku je max vroča voda prevroča in moram znižati. Vam to kaj dodatno pove?

Spodaj slika inštalacije. Klik za povečavo.


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#14
Hja, očitno nimaš samo ene težave. cirkulacija? Najprej zapri cirkulacijski vod, potem pa poročaj svoja opažanja.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#15
ja imam cikrulacijo vode.

danes naprimer, se tuširam, super pritisk. zaprem vodo za cca minuto, da se namilim. ponovno vklopim vodo, slabši pritisk, še zadovoljiv ampak opazno slabši.

jutri pridejo serviserji, kakšni nasveti?


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »