Gradnja in obnova > Energijski viri
Peč se zaganja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Peč se zaganja
#1
Lp.
Imam težavo,peč na podpih gori v glavnem samo v zgornji komori,čez šobo pa samo prvih 15 min,naprej pa vsake toliko.
Sliši se kot da buta.vse spihano,in pretesnjeno.ali je lahko težava z elektroniko?
Je pa peč z lambdo.
#2
Ker na forumu nismo vedeževalci ,da takoj vemo kakšnega uplinjaka imaš, ne moreš dobiti pametnejšega odgovora kot to, da peč dobro očisti. Pa tu ne mislim toliko na cevni izmenjevalec, kot na čiščenje dovodnih kanalov za primarni in sekundarni zrak.

Vzami v roke navodila in ugotovi, kje lahko kaj razstaviš in očistiš.
#3
Živjo,

Lahko da je lambda fuč  in daje napačne podatke kontrolerju za primarni in sekundarni zrak.

Moj KWB stroj se tudi začel čudno obnašat sploh na začetku kurjenja, se pravi pri vžigu. Sem spremljal % kisika, ki je bil pri odprtih srednjih vratih 11 do 14 %!!!
Drva suha, peč očiščena!
Ni druge kot lambda. Poiščem oznako in najdem na rezervnih delih za avto. In to je to. 

Cena 95€ ( cena pri servisu 250 + montaža).
Peč stara 9 let 9000ur.

lp
#4
peč je burnit sunsystem pyroburn lambda.vse spihano in predihtano
#5
En vzrok bi lahko bil, da naložiš spodaj in zakuriš s preveč drobnega materiala. Takrat se lahko zamaši šoba. Podobno je v primeru, da zakuriš z ogljem pa je med ogljem preveč pepela.
Ni nujno, da je težava z elektroniko. Lahko je le zamaščen senzor lambda in tipalo za temperaturo. Odvij lambdo in jo očisti - presesaj. Najlažje boš to storil s sesalcem. Na cev sesalca daš pokrovček od npr. kislih kumaric v katerega zvrtaš luknjo prereza glave lambda. Sesaj tako, da zrak vstopa skozi reže na vratu. Očisti tudi temperaturni senzor.
Potem zakuri in opazuj na zadnji stranici kotla kako se odpirajo in zapirajo lopute za  zrak. Običajno je zgornji primarni sp. pa sekundarni. Lahko je tu razrahljan stik pogona in lopute.
Pa še link. Ni sicer tvoj kotel, je pa njegova enostavnejša različica. 
pyrroburn - Bing video
#6
Najbrz je vse ok
Narobe je z drvmi oziroma kurjacem.
Takega gorenja se izogibaj. Bo dobro za pec in tvojo okolico. Poglej kaj gre takrat iz dimnika ko ni ognja spodaj. Zakadis celo vas, ulico.
Pisem na osnovi izkušenj z attackom
In vem da nima samo attack teh tezav.
Predvidevam da nalozis drobiz ali pa se ti kako drugace "zapre" soba na vrhu oziroma vzge cela naklada drv v peci in imaš prevec plina.
Attack to zelo rad naredi nekje med 15 minut do pol ure po tistem ko zakuris.
Sploh ce ni podlage oglja/pepela spodaj (ociscena nalagalna komora).
Jaz to "resujem" (ce opazim) tako da z neko bambus palico poskusam povecati odprtino v šobo, ker je najverjetneje pokrita z zerjavico.
Lahko tudi kaksno drugo palico, stil, cev uporabiš. Ni nujno da bo prvi poskus uspesen.
Ker s tem početjem (ze odpiranje vrat zmede lambdo) totalno zmedes lambdo in povecas TDP zato potem pec ko zapreš vrata ima nastavitve primarnega in sekundarnega zraka totalno napacne.
Daj sliko tvojih drv.

Vrsta lesa?
Poskusaj za začetek s polovicnim nalaganjem peči, pa potem po uri ali dveh preden dogori dolozis polno. Ce imas dovolj velik zalogovnik.
Pri meni na dolaganje se nisem opazil problemov.
Sonce naj sveti vsak dan!
#7
drva so suha bukova.ali je normalno, da je primarni zrak na 68,sekundarni pa ves čas na 100 %?Izgleda kot da gori samo s polovično močjo,lopute pa odpre normalno.ostaja pa žerjavica cca 15 cm visoko.Tdp pa od 155 do 170.
Zalogovniki 2000 l.
#8
Zaključek kurjenja je običajno vezan na temperaturo dimnih plinov. Da ostane dovolj oglja (cca 0.5 do 1.0l) za podkurit naslednji dan, imam nastavljeno temperaturo dimnih plinov 90°, ko naj se kotel ustavi. Pri nastavitvi 80° mi ostane v kotlu le par pesti oglja, ki pa ne zadostujejo za vžig. Tu se malo poigraj.
Glede odprtosti primarca in sekundarca. Veliko je odvisno od moči ventilatorja. Na splošno pa velja, da ob zakurjenju sekundarni zrak ni zaželen. Ustvarit se mora najprej primerna temperatura gorišča. Zato najraje zakurim z ogljem. Po nekaj minutah pa se prične odpirat sekundarni zrak. Glavnina gorenja pri meni je nekje med 70 in 80% sekundarca. V začetku pa 90 do 100%. Zadnjo uro, uro pa pol, pa se sekundarc popolnoma zapre. V glavnem, ko imaš v kotlu samo še oglje sekundarnega zraka ne potrebuješ.
Primarni zrak določa intenzivnost gorenja. Običajno se regulira s temperaturo dimnih plinov. Od kotla je odvisno kakšna je optimalna temperatura. Pri meni je nekje med 175 in 180°. Če plini presežejo 180° se prične primarni zrak zapirat. Ni pa to za vse kotle enako. To so pač nastavitve iz izkušenj, ki veljajo za moj kotel.
#9
Sekundar na 100 premajhna raven kisika. Prevec odprt sekundar dovede do prekinitve plamena. Kontroler misli da je premajhna raven kisika ti pa imas prevec kisika. Ce nimas casa odklopi sekundar ter ga rocno pusti na 10mm odprto ne bo optimalno bos vsaj videl ce kotel deluje brez tezav. Ce imas cas:
-Lepo posesaj lambdo, nesmes jo spihati ampak lepo posesaj. Na prikljucnih sponkah imas 4 zice preveri napetost ki gre na grelec same sonde, nato preveri upornost grelnega elementa same sonde. Ce pac ne gre probaj sondo demontirati zagnati kotel ter cez minuto dve preveri ali je sonda vroca, kar da vedeti da grelec deluje.
#10
Sekundarc na 100% stalno zagotovo ni.normalno. 
Imas v menuju dostop do podatka lambde -preistsnka kisika. 
Jo  lahko kalibriras? 
Preveri k po navodilu SID3
Oziroma dobi drugo enakega tipa.
Sonce naj sveti vsak dan!
#11
Oj,

Še enkrat - lambda.
Ali pa pokliči servis.

lp
#12
SID3,vsa čast,vsaj eden ki ve zakaj se gre.
Zaprl sekundarni zrak,peč dela kot šus.razlog? možakar,ki mi je menjal šobo,je na servotu obrnil smer odpiranja. Zakaj ne vem,pa tudi šobo mi je narobe obrnil.
Zaenkrat deluje kot mora. Dolžan sem ti 6 pack. Pa že od septembra mi mojstri hodijo po kurilnici,pa nihče ni na to pomislil.
#13
Saj ne morem verjet.
#14
A si mozakarja seznanu da je zajebal? 
Njegov komentar?
Nas si tudi po delih seznanjal Wink
Lepo da si resil
Sonce naj sveti vsak dan!
#15
vzel mi je 85 eur,polovico mi je pozabil zadihtat,pa še šobo mi je seštemal,ko bi jo lahko popravil.
sem mu poslikal,pa pravi da on že ni zafrknil.itak.
Zraven je bil tudi centralar,s katerim sodelujeta,pa nič.
S tem,da mi elektroniko za peč dobavljajo že od avgusta lani.(Veto).


Skok na forum:
Zadnje novice

Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »