Gradnja in obnova > Energijski viri
Priprava drv za uplinjak

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Priprava drv za uplinjak
#1
Pozdravljeni vsi skupaj.

Verjetno je kje že bila debata na to temo ampak je žal kljub istanju nisem našel, bom pa vesel če mi kdo poda kakšen link, a zato sprašujem tukaj v tej temi.

Imam staro peč, skoraj 40 let, ki so ji dobesedno šteti dnevi. Menjal bom z uplinjkakom, se še odločam med attack in atmos, moči cca 25KW. Za kaj več nimam finančnega dometa tako da prosim ne mi razlagat kako so nekatere peči boljše in oh in sploh - vse verjamem, ampa bo pač ena od teh saj za kaj več finanšno ne gre, žal. Centrometal sem odmislil zaradi premajhnega kurišča tamalega modela. Za večjo centrometal pa rabim večji zalogovnik kar pa spet ne gre - ni prostora, kurilnice pa ne bom širil. Atack ali Atmos ena od teh dveh pač bo in konec. Tudi zaradi bližine lokalnega prodajalca in lokalnega serviserja. Oba osebno poznam, nekaj bo popusta in oba sta zame dosegljiva 24/7.

Imam svoj gozd, sam podiram, žagam, sekam, plačam samo vleko in prevoz, tako da prosim, ne mi reklamirat toplotnih črpalk, ker me ne zamima in pika! Kakorkoli propaganda energetike obrača številke bo cena mojih drv zame vedno nižja od elektrike.

Zanima me, predvsem iz strani lastnikov in uporabnikov teh dveh peči (!!), kako pripravljate drva za svojo peč. Drva bom tako ali tako sušil vsaj dve leti, to je jasno samo po sebi, že sedaj to počnem - v povprečju tri leta - imam prostor in rad drva pripravljam na zalogo.

Predvsem me zanima na kakšno dolžino jih žagate in kašno debeljino cepite. Je bolje za to peč, da so drva debelejša ali tanjša. Krajša ali daljša. Ste naleteli na kakšne težave s predebelimi/pretankimi drvi? Predolgimi/prekratkimi? Koliko so te peči občutljive na različne vrste drv. Rad bi dosegel optimalno delovanje in izkoristek peči. Kuril bom v največji meri bukev, a v mojem gozdu rastejo tudi druga drevesa in vsak hrast pač ni za prodat, (debelih) vej pa tudi ne puščam v gozdu. Ste naleteli na kakšne težave s kakšno določeno vrsto lesa? Kako je z vejami? Sicer ne vozim vsake vejice domov ampak kar je naprimer debeljine roke v zapestju pa sem do sedaj pridno kuril. Bo to gorelo v novi peči ali raje žagam krajše za v šporhet. 

Hvala za odgovore.

JF
#2
Vse bo gorelo kot do sedaj. Dolžina nima veze, da le gre v peč. Suha pa morajo biti za eno in drugo peč. Tudi iglavci gorijo... pač malo bolj paca dimnik in peč. Debelina načeloma nima veze. Drobna se prej in bolje posušijo. Neko pravilo pa je, da če skleneš palca in kazalca dobiš priporočeno debelin drv... če so bolj drobna nič za to.
#3
Pa ne bi kupili raje TČ? ??? (hec)
Vse bo gorelo bp. Imam nekaj ljudi v žlahti in kolegov kateri kurijo vsega boga v takih oz. še boljših pečeh (od topola preko bukve do smreke in bora) tudi odrezke iz žage (žvorcle). Vse zgori. Najpomembneje je sprotno čiščenje in je to to, pa da so drva suha in da nimaš preveč svinjarije na lubju (pesek in blato).

Lp
#4
Kater attack
Dpx ali slx
Dpx ima obsirno temo, precej uporabnikov ga ima.
Veliko drobiža ne mara ker se ga preveč vname in ga šoba ne podela.
Potem imas titanik na vrhu dimnika.
Sicer pa debela polena vmes pa cetrtina smrekovih vej se cisto ok razume.
Debeli (okrogli) iglavci prej zoglenijo kot pogorijo. Imaš se za naslednji dan dovolj oglja za start.
Z bukvo pa nimam veliko izkusenj.
Prav tako ne z atmosom. Sicer ga na veliko hvalijo, vem pa da zna se bolj nagajat kot attack ce ga "izzivas". Ga imata dva znanca pa vidi kaj se iz dimnika vali....
Smrekove veje pogorijo brez posebnih oblog v peci/dimniku.
70cm dolga polena v 30kw attacku pri vratih obicajno ne pogorijo dobro. Imaš za naslednji dan
osnovo.
Sonce naj sveti vsak dan!
#5
Jaz imam Windhager in je svetovano, da so drva od 8 do 15 cm debeline in dolga do 53 cm. Teta ima Attacka in deluje kar dobro. Edino malo več časa potrebuje za čiščenje in zagon peči, ker ima samo 2 odprtini. Dražje peči imajo 3 odprtine, kar olajša in zamakne čiščenje na tedensko, mesečno in letno.

Hrast gori zelo dobro, če so drva suha. Se pravi 3 do 4 leta sušenja. Jaz sem letos ko imam malo debelejša drva opazil, da se peč malo bolj paca in tudi temparatura gorenja je malo nižja. Lansko leto tanjši hrast do 750 stopinj, letos ko je kar konkretno debelejši od 650-700 stopinj v izgorevalni komori. Drži se navodil za svojo peč pa ne bo problemov.
#6
Jaz samo.malenkost pogrebam pepel da pride oglje na povrsje. V kotlu ostane pol vedra pepela in oglja. Se ne sekiram vec za njega. Varuje šobo.
Zakurim z.mastno krpo in nalozim najprej mal vej potem pa polena in veje na vrhu zafilam.
Attack dpx ima zelo nizko  kurisce, zato ga to lahko v.dolocenih primerih tepe. Pa pretok zraka je manjsi kot pri pri CM, ali mercedes kotlih. Ali pa je to samo pri meni zaradi 2x 90 ° dimniskega prikljucka. .
Vem pa da tudi nekateri drugi attacki ne "pomedejo" peci tako kot CM, mercedesi.

Se mi pa zdi "pometanje" peci ob koncu gorenja nesmiselno.
Ogromno toplega zrakangre v dimnik, tolote pa ne odda nekaj posebej.

Se mi pa zdi "pometanje" peci ob koncu gorenja nesmiselno.
Ogromno toplega zrakangre v dimnik, tolote pa ne odda nekaj posebej.
Sonce naj sveti vsak dan!
#7
JanezFord,
sem šele vidu da nisi " Alan Ford " Wink in da TNZ grupa, pa sem moral popraviti!!
Ali si iz FB??, ki menjava peč?
Imaš nekaj tem o Attacu in veliko komentarjev glede kurjenja.
- https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...8Dina+drvi
- https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...htanje+dvi
V primeru Atmosa se obrni na " Cratos "-a. Tudi Gomi, Sid,.......imajo veliko priporočil/nasvetov na zalogi. Sem se tudi učil od njih. Hanzi pa itak vse povsod prijazen z priporočili.................
Lep pozdrav
#8
Priprava drv za navadno peč in uplinjevalno peč se res ne razlikuje.
Edino mogoče v dolžini samih drv, če je navadna imela kurišče za 33cm dolga drva, nov uplinjak 25kW bo imel verjetno kurišče za 50cm dolga drva.

V gozdu poberi vse kar se ti zdi vredno vzeti. Vse do debeline zapestja precepi. Sploh bukev ali gaber lahko prej prepari, kot pa posuši, potem ni nič od tega. 
In ja, drva se naj pred kurjenjem sušijo zunaj vsaj dve leti. Za kak teden ali dva je tudi dobro imeti potem zaloge v kurilnici, da se posuši kondenz, ki se nabere na njih, ko pridejo mrzla na toplo.
#9
Če boš kuril kakšno smreko, (smolnate) ostanke sečnje, kjer je veliko smole, ta drva nalagaj, ko je peč na delovni temperaturi, da to bolje zgori s čim manj saj. Nekateri celo odsvetujejo smreko, bor, macesen za kurit.

Dolžino drv režeš na dolžino kurišča minus 5 cm, da ni težav pri nalaganju v kurišče, sploh ta debele.
Debelina je pa fajn mešano od 5 do 15 (ali celo več) cm, drobiž prez zagori, debele trajajo dalj časa.
Sušenje drv klasika, 2 leti, seveda zgoraj pokrita, če so pod milim nebom.
#10
Zahvaljujem se vam vsem skupaj za odgovore. Se mi je zdelo, da ne bi smelo biti preveč drugače kot za sedanjo peč a se raje prepričam, kot da usekam (užagam) mimo. Lep pozdrav in še enkrat hvala.
#11
Jaz sem precej smreke in bora pokuril, pa se jo bom. Tudi veje. 
Ni nekih tezav, razen to da vej me smem prevec naenkrat gor nametat, pa smolante smreke tudi ni pametno celo pec nabutat....
Sonce naj sveti vsak dan!
#12
Zakaj ne smeš polno smreke naložiti?
Jaz v mojga vigasa naložim polno smrekovih obrezlin pa lepo pogori.
#13
Zato ker ima tezave z gorenjem v šobi attack.
Sonce naj sveti vsak dan!
#14
Tudi jaz sem zagovornik drv iz moje hoste. Imam Atmosa z lambdo. Dolžina drv 50 cm, jaz žagam nekje na 48 a sem opazil da gre tudi kak cm več kot 50 cm, sicer pa skoraj enako kot za navadno peč. Drobna hitreje gorijo, včasih skoraj malo buta in ne ostane žerjavica. Sedaj sem načel novo zalogo bukev cepljeno že ko smo imeli ta kotel, sem cepil malce bolj debelo, sušene 2 leti pod kozolcem, gori in zjutraj je še vedno nekaj žerjavce. Nekdo je rekel debelina če stakneš palce in kazalce, no jaz imam sedaj nekaj debelejše in ni težav. Gori pa vse, razlika je le v času, bukev gaber, hrast ti bo gorelo malo bolj počasi in dlje, mehka drva zgorijo hitreje, a dajo pribribližno enako toploto. Pri smreki nisem opazil nekega pacanja dimnika, seveda mora peč goreti na polno in za to je bolje imeti malo večji kot manjši zalogovnik. Z25 KW ogrevamo skoraj 300 kvadratov izolirane hiše
#15
Sem opazil, da je v domači ponudbi zopet Stadler TVT uplinjak, ki je isti, (celo barva), ki je nadaljevanje proizvodnje na pogorišču WV Term.
Imam GT20, sedem let in prav zadovoljno delujeva Smile.

Kurim večinoma mehki les, tudi slabe kvalitete, vendar suh. Zunanje pokrito sušenje tudi jelki, smreki ali boru je eno leto tako-tako, bolje sušenje dve leti. Tudi okroglice pod 8 cm precepim, kajti skorja-lubje ima nalogo, da drevo ščiti pred izgubo vlage in preden se okroglica zadovoljivo posuši, navadno že začne trohneti.
 Podkurim vedno s pestjo polmetrskih smrekovih trščic, pri zagonu kotel naložim le za četrtino in tako se v prvih nekaj minut izognem "Titaniku nad dimnikom".  

Vsak uplinjak je občutljiv na (ne)suhost drv, zagon in problematika okrog kurjenja je tudi pri cenovnih Mercedesih, Fröling, Kwb... enaka.


Skok na forum:
Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »