Objave: 70
Teme: 6
Ocena:
1
Pozdravljeni.
Razmišljam o nakupu toplotne črpalke za ogrevanju, mogoče tudi sončna elektrarna, vendar za slednjo še nisem prepričan.
Imam stanovanjsko hišo:
1. etaža: ogrevanje radiatorji, 78 m2 (brez kurilnice in kleti)
2. etaža: ogrevanje radiatorji, 95 m2
3. etaža: talno ogrevanje, 95 m2
stopnišče: 15 m2, samo en radiator
Izolacija je JUB 14 cm, ekvivalenten 16 cm navadnemu stiroporju
proti strehi 30 cm - knauf isolation
Trenutno imam peč na drva + hranilnik vode + sanitarno toplotno črpalko 300 l, zaenkrat porabim nekje 16 m drv. Vse skupaj je staro 12 let. Ali je smiselno zamenjati tudi sanitarno toplotno črpalko? Lani sem dofilal plin in zaenkrat dela.
Malce sem že spraševal za toplotne črpalke in dobivam različne informacije.
Ponujali so mi
1. Mitsubishi Zubadan 14 kw + Termo+ notranja enota za cca 9200 eur
Ne vem sicer zakaj ni notranja enota tudi Mitsubishi, ampak ok. Tukaj so mi rekli da naj bi porabil nekje 1000 eurov za ogrevanje.
2. Kronoterm Adapt 0416, za cca 13000 - 14 000 eurov, strošek ogrevanja nekje 800 eurov
Kolikor sem videl Zubadan nima grelcev, Adapt pa ima grelce, vendar je bistveno dražja. Imate še kakšen predlog oz. komentar?
Zanima me tudi sončna elektrarna, glede na pozicijo hiše imam zgleda idealno streho za sončno elektrarno. Dobil sem ponudbo za 13.5 kw elektrarno. Ali taka elektrarna pokrije strošek elektrike za ogrevanje ter ostalo?
Hvala za komentarje.
Objave: 413
Teme: 9
Ocena:
16
Sončna elektrarna in toplotna črpalka sta odlična kombinacija. 13.5 kw sončna elektrarna bi vam morala zagotavljat tako potrebo po gospodinjski elektriki kot tudi za napajanje toplotne črpalke, če le ne živite v šotoru (blazno energijsko potrošni hiši). Zagotovo pa vam bo prevelika brez toplotne črpalke,.. če ste kolikor tolikor zmerni/povprečni uporabniki elektrike. Skratka - če je možno - obe napravi.
Objave: 7849
Teme: 18
Ocena:
-189
... pa rok trajanja neto meteringa? Prispevkov? Ni vse zlato kar se sveti. Kdor bo ujel pravi čas, utegne zvoziti...
Objave: 5765
Teme: 1
Ocena:
32
5.1.2022 ob 07:49
(*Zadnja sprememba objave: 5.1.2022 ob 07:50 uporabnik xavi.)
Zubadana ne rabiš v nobenem primeru, ecodan bo boljša izbira. Moč bo glede na m2 kar prava. Sicer pa ogled izkušenega monterja, ki ti bo svetoval še kakšno drugo opcijo. Ga najdeš tu na forumu.
Ocena:
1
5.1.2022 ob 11:11
(*Zadnja sprememba objave: 5.1.2022 ob 12:06 uporabnik lenovo2010.)
Meni so pa glih Zubadana priporočal? A ni Ecodan za talno?
Kaj pa priporočate, vodno povezavo ali plinsko povezavo?
Objave: 6
Teme: 2
Ocena:
0
6.1.2022 ob 00:09
(*Zadnja sprememba objave: 6.1.2022 ob 00:14 uporabnik tilen221.)
Ce mislis dat ogromne vsote za toplotno crpalko (tj. nad 10000 Eur) potem kupi skandinavsko (tj. nibe, thermia...). Pa najdi si dobrega serviserja... Japonci se dosti kvarijo (lahko rečete kar koli, ampak je res)... torej od spontanega puščanja plina do prebitih uparjevalnikov... Kar sem pa od skandinavskih slišal pa same dobre stvari... Pa obvezno al montiraš na fasado al pa na podstavek, nad katerem je streha.
Pri monoblokih je načeloma manj problemov, ker ti lahko plin začne puščat samo v eni enoti in je vse bolj lokalizirano. Ampak če maš dobro toplotno črpalko pa dobrega monterja, potem je zadeva skoraj brez predmetna... tako da se raje odloči za dobro tč nasploh kot da izbiraš med mono blokom pa splitom.
Objave: 11287
Teme: 92
Ocena:
5
Glede na izolacijo objekta (koliko je izolacije proti tlem?) bi mogla delat tudi nizkotemepraturna črpalka. Itak greješ 24 dnevno, troej bo zadosščala temp v radiatrjih do 40 stopinj (v povprečju med 35 n 40). Jaz bi na tvojem mestu pel na drva ohranil, ker jo še vedno lahko zakuriš..ko in če se ti da oz. če so neke ekstremne temeprature. Ker metat ven razmeroma novo kotlovnico je rahlo nesmiselno.
Pri nas lavfa 11 kW Toshiba Estia od 2011 (seveda brez ene okvare ali problema).
Ocena:
1
hja, ne mislim dat nad 10 000 evrov. V bistvu me zanima, ali je ta Termoshopova zadeva v redu? Pa zakaj je taka cenovna razlika proti Kronotermovi?
Proti tlom pa žal ni tolk izolacije, so stari estrihi, ki (mislim) da je pomešan beton s pluto.
Ocena:
32
6.1.2022 ob 11:27
(*Zadnja sprememba objave: 6.1.2022 ob 11:28 uporabnik xavi.)
Kronoterm je čisto drugi kakovosten razred, podobno kot Nibe
Termoshop izdeluje svojo notranjo enoto, tako, da tukaj velja splošno spoznanje, da se kupuje komplet original Mitsubshijeva zadeva.
Sicer pa tukaj gor se ogromno sprašuje o črpalkah, obstajajo tudi druge znamke od najnižjega pa do srednjega cenovnega razreda, posledično je s tem povezana kvaliteta. Preživeli pa smo oboji, vsaj za enkrat.
Objave: 12982
Teme: 12
Ocena:
-503
Imaš solidno izolirano hišo, pa ga nikar ne serij z Zubadanom. Druga kot, plačal ga boš več, porabil ti bo več, crknil bo prej, bolj glasen bo, koristi od njega ne boš imel pa čisto nobene.
Če želiš Mitshubishi kupi ecodan in to original, ne Orca ali Termo Shop.
Mitshubishi spada v tako imenovani klima segment TČ. To so naprave, ki so bile izdelane iz zunanjih enot klimatskih naprav.
Adapt pa že spada v srednji oz. pri nas celo v višji segment naprav. Primerjat to dvoje pač ne gre.
Ocena:
1
ok, eno so izpeljanke iz klim, to se pravi, da so nižji razred? Kronoterm pa je srednji oz. višji razred. Pa je ta zadeva bistveno boljša? Po pogovoru s prodajalci sem dobil podatek, da bi s Zubadanom porabil nekje 1000 eurov elektrike, z Kronotermom pa nekje 700-800 eurov. Če je to res, potem se bolj splača na Kronoterm. Ali se motim?
Objave: 46
Teme: 0
Ocena:
0
Lenovo: če bi bil na tvojem mestu, bi se zapeljal k prijatelju, znancu (gotovo poznaš koga), kateri uporablja tovrstno ogrevanje in se na mestu prepričal kako je s tem. Ker prodajalci seveda svoje hvalijo. Vsak ima najboljšo robo.
Ocena:
32
Gre za kvaliteto vgrajenih materialov, posledično daljšo življensko dobo, razlike v prihrankih, saj pri teh novejših modelih pa so minimalne.
Objave: 46
Teme: 0
Ocena:
0
Ah, ne vem. Zdi se, da gre tu za dosti napihovanja (še več kot pri SE).
Objave: 413
Teme: 9
Ocena:
16
@kadotr kaj pri neteranju ne veš? Zadeva je zlo enostavna, vse SE v obratovanju do konca leta 2023 lahko ostanejo na neto meritvah (letni poračun) za čas trajanja SE.