Gradnja in obnova > Energijski viri
toplotna črpalka za ogrevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
toplotna črpalka za ogrevanje
#1
Pozdravljeni.

Razmišljam o nakupu toplotne črpalke za ogrevanju, mogoče tudi sončna elektrarna, vendar za slednjo še nisem prepričan.

Imam stanovanjsko hišo:

1. etaža: ogrevanje radiatorji, 78 m2 (brez kurilnice in kleti)
2. etaža: ogrevanje radiatorji, 95 m2
3. etaža: talno ogrevanje, 95 m2
stopnišče: 15 m2, samo en radiator

Izolacija je JUB 14 cm, ekvivalenten 16 cm navadnemu stiroporju
proti strehi 30 cm - knauf isolation

Trenutno imam peč na drva + hranilnik vode + sanitarno toplotno črpalko 300 l, zaenkrat porabim nekje 16 m drv. Vse skupaj je staro 12 let. Ali je smiselno zamenjati tudi sanitarno toplotno črpalko? Lani sem dofilal plin in zaenkrat dela.

Malce sem že spraševal za toplotne črpalke in dobivam različne informacije. 

Ponujali so mi 

1. Mitsubishi Zubadan 14 kw + Termo+ notranja enota za cca 9200 eur
Ne vem sicer zakaj ni notranja enota tudi Mitsubishi, ampak ok. Tukaj so mi rekli da naj bi porabil nekje 1000 eurov za ogrevanje.
2. Kronoterm Adapt 0416, za cca 13000 - 14 000 eurov, strošek ogrevanja nekje 800 eurov

Kolikor sem videl Zubadan nima grelcev, Adapt pa ima grelce, vendar je bistveno dražja. Imate še kakšen predlog oz. komentar?

Zanima me tudi sončna elektrarna, glede na pozicijo hiše imam zgleda idealno streho za sončno elektrarno. Dobil sem ponudbo za 13.5 kw elektrarno. Ali taka elektrarna pokrije strošek elektrike za ogrevanje ter ostalo?

Hvala za komentarje.
#2
Sončna elektrarna in toplotna črpalka sta odlična kombinacija. 13.5 kw sončna elektrarna bi vam morala zagotavljat tako potrebo po gospodinjski elektriki kot tudi za napajanje toplotne črpalke, če le ne živite v šotoru (blazno energijsko potrošni hiši). Zagotovo pa vam bo prevelika brez toplotne črpalke,.. če ste kolikor tolikor zmerni/povprečni uporabniki elektrike. Skratka - če je možno - obe napravi.
#3
... pa rok trajanja neto meteringa? Prispevkov? Ni vse zlato kar se sveti. Kdor bo ujel pravi čas, utegne zvoziti...
#4
Zubadana ne rabiš v nobenem primeru, ecodan bo boljša izbira. Moč bo glede na m2 kar prava. Sicer pa ogled izkušenega monterja, ki ti bo svetoval še kakšno drugo opcijo. Ga najdeš tu na forumu.
#5
Meni so pa glih Zubadana priporočal? A ni Ecodan za talno?

Kaj pa priporočate, vodno povezavo ali plinsko povezavo?
#6
Ce mislis dat ogromne vsote za toplotno crpalko (tj. nad 10000 Eur) potem kupi skandinavsko (tj. nibe, thermia...). Pa najdi si dobrega serviserja... Japonci se dosti kvarijo (lahko rečete kar koli, ampak je res)... torej od spontanega puščanja plina do prebitih uparjevalnikov... Kar sem pa od skandinavskih slišal pa same dobre stvari... Pa obvezno al montiraš na fasado al pa na podstavek, nad katerem je streha.

Pri monoblokih je načeloma manj problemov, ker ti lahko plin začne puščat samo v eni enoti in je vse bolj lokalizirano. Ampak če maš dobro toplotno črpalko pa dobrega monterja, potem je zadeva skoraj brez predmetna... tako da se raje odloči za dobro tč nasploh kot da izbiraš med mono blokom pa splitom.
#7
Glede na izolacijo objekta (koliko je izolacije proti tlem?) bi mogla delat tudi nizkotemepraturna črpalka. Itak greješ 24 dnevno, troej bo zadosščala temp v radiatrjih do 40 stopinj (v povprečju med 35 n 40). Jaz bi na tvojem mestu pel na drva ohranil, ker jo še vedno lahko zakuriš..ko in če se ti da oz. če so neke ekstremne temeprature. Ker metat ven razmeroma novo kotlovnico je rahlo nesmiselno.

Pri nas lavfa 11 kW Toshiba Estia od 2011 (seveda brez ene okvare ali problema).
#8
hja, ne mislim dat nad 10 000 evrov. V bistvu me zanima, ali je ta Termoshopova zadeva v redu? Pa zakaj je taka cenovna razlika proti Kronotermovi?

Proti tlom pa žal ni tolk izolacije, so stari estrihi, ki (mislim) da je pomešan beton s pluto.
#9
Kronoterm je čisto drugi kakovosten razred, podobno kot Nibe
Termoshop izdeluje svojo notranjo enoto, tako, da tukaj velja splošno spoznanje, da se kupuje komplet original Mitsubshijeva zadeva.
Sicer pa tukaj gor se ogromno sprašuje o črpalkah, obstajajo tudi druge znamke od najnižjega pa do srednjega cenovnega razreda, posledično je s tem povezana kvaliteta. Preživeli pa smo oboji, vsaj za enkrat.
#10
Imaš solidno izolirano hišo, pa ga nikar ne serij z Zubadanom. Druga kot, plačal ga boš več, porabil ti bo več, crknil bo prej, bolj glasen bo, koristi od njega ne boš imel pa čisto nobene.
Če želiš Mitshubishi kupi ecodan in to original, ne Orca ali Termo Shop.
Mitshubishi spada v tako imenovani klima segment TČ. To so naprave, ki so bile izdelane iz zunanjih enot klimatskih naprav.
Adapt pa že spada v srednji oz. pri nas celo v višji segment naprav. Primerjat to dvoje pač ne gre.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#11
ok, eno so izpeljanke iz klim, to se pravi, da so nižji razred? Kronoterm pa je srednji oz. višji razred. Pa je ta zadeva bistveno boljša? Po pogovoru s prodajalci sem dobil podatek, da bi s Zubadanom porabil nekje 1000 eurov elektrike, z Kronotermom pa nekje 700-800 eurov. Če je to res, potem se bolj splača na Kronoterm. Ali se motim?
#12
Lenovo: če bi bil na tvojem mestu, bi se zapeljal k prijatelju, znancu (gotovo poznaš koga), kateri uporablja tovrstno ogrevanje in se na mestu prepričal kako je s tem. Ker prodajalci seveda svoje hvalijo. Vsak ima najboljšo robo.
#13
Gre za kvaliteto vgrajenih materialov, posledično daljšo življensko dobo, razlike v prihrankih, saj pri teh novejših modelih pa so minimalne.
#14
Ah, ne vem. Zdi se, da gre tu za dosti napihovanja (še več kot pri SE).
#15
@kadotr kaj pri neteranju ne veš? Zadeva je zlo enostavna, vse SE v obratovanju do konca leta 2023 lahko ostanejo na neto meritvah (letni poračun) za čas trajanja SE.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Na individualno prilagojena hiša Lumar Primus-D 146 s paketom Design
14.06.2024 ob 08:28:20
Na individualno prilagojena hiša Lumar Primus-D 146 s paketom Design
V podjetju Lumar v torek 18. junija, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili izjemno... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »