Objave: 1355
Teme: 13
Ocena:
38
Hvala, zaenkrat raje ne bi šel na 3x25A dokler se ne razčistijo te zadeve okoli novih omrežnin. 3x20A mi trenutno zadostuje glede odjema.
Do sedaj je bil limiter na 8.8kW (glede na prvo soglasje SE in enaka je tudi nazivna moč panelov) oz. po mojem prosjačenju povečan na nekaj čez 9 (gratis), novo soglasje pa je 11.2kW da bo mir pri hiši.
Tako bo tudi nekaj rezerve za eventualno povečanje SE v prihodnosti, če se pred hišo pojavijo električna kolica.
Objave: 696
Teme: 0
Ocena:
-37
Pa vedi, da elektro soglasje velja dve leti. Po preteku dveh let ga lahko dvakrat podaljšaš za po eno leto. Če v tem času ne skleneš nove pogodbe o priklopu in pogodbe o uporabi sistema samooskrbe ti bo veljala obstoječa.
Torej, če v dveh letih ne dvigneš moči SE ina 11,2 kW in skleneš novo pogodbo o uporabi samooskrbe ti elektro lahko kadarkoli pride in nastavi omejitev na 8,8 kW. Tvojo neizkoriščeno moč pa dodeli npr. sosedu. Ni rečeno da bo to tudi kadarkoli storil,...
Preveri kaj ti piše v obstoječih pogodbah (Priključna moč odjema in Priključna moč proizvodnje naprave) pa se pri pristojnem elektro podjeu informairaj kaj to pomeni, glede na novo soglasje...
Objave: 1355
Teme: 13
Ocena:
38
Zanima me, kako bo glede novih cen omrežnin.
Bi me te stale (veliko) več, če bi šel na 3x25?
Predvidevam, da bodo cene blokov različne če bi imel isto porabo, vendar v 3x25A odjemu namesto v 3x20.
Se že kaj ve, kolikšna bi bila razlika? Sedaj je to mesečno ranga 5÷10€ če se ne motim, ni take panike...
Objave: 6889
Teme: 51
Ocena:
-69
8.9.2023 ob 19:36
(*Zadnja sprememba objave: 8.9.2023 ob 19:39 uporabnik JaBK.)
Isto, kakor razumem jaz nov sistem... edino glavne varovalke bi ti kasneje ven vrglo, ce bi nevemkaj gor priklopil.
Pa v osnovi imas lahko omejitev oddaje 13,6kw, ampak tebe omejujejo ze prej.
Objave: 3909
Teme: 21
Ocena:
73
8.9.2023 ob 19:42
(*Zadnja sprememba objave: 8.9.2023 ob 22:53 uporabnik Zaspanc.)
Fantocci2,
za povečavo pač daš tistih 150÷200 eur enkratnega stroška, če ti bodo odobrili.
Za povečanje oddaje seveda rabiš novo soglasje (ker že zdaj ima marsikdo 3x25 pa je dobil soglasje za npr. samo 8kW ali pa še to ne, torej s samimi varovalkami ne moreš kar avtomatično dobiti višjega soglasja).
Sledi pa zgolj moje razmišljanje:
Glede mesečnih stroškov bo razlika v tem, da po starem 3x25Amperaši plačujemo 10kW, ne glede ali 15-minutna povprečja dosegamo zgolj 3kW ali pa polnih 17kW kolikor zdržijo varovalke. No, pravzaprav bi kak interval lahko "nabil" tudi krepko prek 25kW, zaradi karakteristike varovalk, če nimaš aktiviranega tarifnega odklopnika.
Po novem pa bomo plačevali glede na nastavljeno pričakovano mejo teh 15-minutnih, + penali ob morebitnih preseganjih.
Nekateri bodo torej lahko na boljšem, nekateri pa na slabšem (močnejše polnilnice eavtov, ...).
Dejansko pa ne bo nihče plačeval manj, le več ali manj nad trenutnim.... Oziroma drugače, imeli bomo možnost da si sami nekoliko omilimo podražitve.
Objave: 1
Ocena:
0
Živjo @Nike_Laker
lahko tudi meni prosim posreduješ vzorce, se tudi v lastni režiji matram oddat vlogo do konca leta.
raff2taff@gmail.com
HVALA.
Objave: 76
Teme: 47
Ocena:
0
Še en kandidat za vzorce prosim.
m.marled@yahoo.com
Hvala
Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
Pozdravljeni,
Meni bi tudi prav prišel en vzorec, erzin.blaz@gmail.com
Lp, Blaž
Ocena:
0
pozdrav
ali lahko tudi meni kdo poslje vse potrebno za soglasje za netmetering?
mail: jetam1@gmail.com
hvala ze vnaprej.
Ocena:
0
Dober vecer, ce kdo, ki ima vzorce slucajno prebere temo, bi tudi jaz prosil zanje.
Email: nasal afna outlook pika com
Hvala!
Objave: 2
Ocena:
0
25.10.2023 ob 13:41
Imetniki sončnih elektrarn lepo pozdravljeni,
osebno se odločam glede postavitve SE, vendar s samo postavitvijo mislim še malo počakati, da se mi sprostijo določena finančna sredstva (in zadeva se mi trenutno še zdi malo predraga).
Bi pa želela vložiti vlogo na Elektro Ljubljana za postavitev elekrarne. Nekaj ponudb sem že prejela, vendar bi vlogo vložila sama (ker drugeče se je verjetno potrebno zavezati). Varovačke so: 3*20A
V veliko pomoč bi mi prišlo, če kdo razpolaga z že izpolnjeno vlogo, da lahko lažje izhajam (kot ženska na žalost nisem ravno najbolj tehničen tip).
Se priporočam za osnutek vloge na: petra.gradisek@gmail.com.
@Nike_Laker
Ocena:
0
Spoštovani.
Tudi jaz si želim uloviti te neto meritve za rep. Pa bi prosil nekoga za vzorec potrebnih prilog za pridobitev soglasja za SE, ki jih zahteva ECE. Imam priključek 3x20A, kar odgovarja za SE max 11,2kW.
Že v naprej se najlepše zahvaljujem.
Lp
P.S.: Pošljite prosim na email: deltoid003@gmail.com
Objave: 48
Teme: 2
Ocena:
0
No pa da pristavim še svoj lonček.Imam priključek 3x20A na El. Primorska
Rabil bi potrebne priloge. Se v naprej zahvaljujem.
mail: mailzasw76(a)gmail.com
Objave: 17
Ocena:
0
Potem še 1 lonček :
mausmb@gmail.com Elektro Maribor
Hvala !
lp