3.1.2022 ob 09:49 (*Zadnja sprememba objave: 3.1.2022 ob 09:56 uporabnik SamH.)
Pozdravljeni,
Potreboval bi nasvet kakšno/katero toplotno črpalko vgraditi v:
- novogradnja hiša dvojček
- 129 m2 neto bivalne površine + cca 50 m2 mansarde, ki pa bo malo v uporabi (telovadnica, fitnes, igralnica, prostor za kramo)
- talno ogrevanje (tudi mansarda)
- centralni prezračevalni sistem z rekuperacijo
- debelina zunanjih sten: 45 cm od tega 25 cm izolacija
- debelina izolacije podstrehe: 30 cm
- okna PVC troslojna
- kamin v dnevni sobi v pritličju z razvodom toplega zraka v nadstropje (ena rešetka na hodniku) in mansardo (ena rešetka)
- 4 osebe za ogrevano sanitarno vodo
- lokacija Gorenjska, občina Radovljica
Mojstri ponujajo bodisi 6kw Mitsubishi Ecodan (pravijo, da bi bilo zadosti - je to res) ali pa 8 kw Zubadan (ki pa bi moral biti kakih 5 ur na dan ugasnjen).
Kaj menite vi? Kaj predlagate? Zakaj? Kake alternative bolj primerne kot Mitsubishi?
Zubadan je namenjen predvsem radiatorskemu ogrevanju. 6 kw ecodan bi bila kar pravilna izbira, pa še črpalka deluje tiho in varčno. Je kar nekaj zadovoljnih uporabnikov na tem forumu.
6kw ecodan je preko zadosti 100%. Jaz imam slabše izolirano hišo, 120m2 brez rekuperacije in 5 člansko družino. Drugo leto mašina Laufa bp. Mi je pa takrat montažer predlagal 4kw, ampak ker sem malo pussy, sem raje vzel 6kw,ampak mi je mogoče malo žal, ker bi 4kw bila čisto zadosti.
Seveda bo ecodan 6kw čisto dovolj.
Jasno lahko izbereš tudi kaj drugega, cenejših alternativ ni veliko, v srednjem in višjem razredu imaš pa zelo pestro izbiro naprav, od tistih brez zunanje enote, do praktično skoraj neslišnih in dizajnsko dovršenih. Vse je odvisno od tvojih želj in globine žepa.
Vprašanje, koliko rezerve si je projektant inštalacij vzel pri izbiri ogrevalne naprave - glede na navedeno izolacijo sem dokaj prepričan, da ne potrebujete 7,7kW ogrevalne moči. Sestavni del projekta za izvedbo bi moral biti tudi Elaborat gradbene fizike za področje učinkovite rabe energije v stavbah. Tam lahko preberete izračunane toplotne izgube objekta.
3.1.2022 ob 20:52 (*Zadnja sprememba objave: 3.1.2022 ob 20:53 uporabnik Energetik81.)
6kW Ecodan bo zagotovo dovolj, imamo skoraj enako m2, a manj izolacije, pa je 8kW overkill (ali pač ne, če bo kdaj -20°).
Vsekakor pa ne Zubadana, ki je namenjen bolj radiatorskemu ogrevanju.
Dejansko pri taki izolaciji glej, da bo investicija čim manjša, ker bo poraba tako mala. Glej še LG monoblok. Lahko da ti bo celo več kot pol porabe predstavljala sanitarna voda, če se veliko banjate. Vsekakor priporočam vsaj 300L bojler za tako družino in ker toplotna moč TČ v trdi zimi ne bo prav velika.
V tistih tvojih tabelah moti zgolj ena stvar, da imaš izračun na podlagi 20 C v bivalnih prostorih, kar je v praksi premalo. Iz izkušenj je 6kw polna kapa, rezerva so elektro grelci.