Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplovodni kamin na toplotno?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplovodni kamin na toplotno?
#1
Namen se imam ogrevati s toplovodnim kaminom na pelete, 5 radiatorjev. Hisa je majhna 100 m2, dvoslojna okna, 16 cm fasade. Vecina kaminov na trgu je premocna (sedaj kurim na toplozracni kamin na drva 6 kW in je se to prevec), zato razmisljam o zalogovniku oziroma toplotni crpalki za prehodno obdobje in sanitarno vodo. Ampak mislim, da je 300 L premalo, kaj menite? Sploh ce bi zelel malce vec avtomatike preko noci in toplote.
Kot drugo opcijo vidim 1000 L zalogovnik in pa elektricni bojler za sanitarno vodo.
Kaksna druga resitev, mnenje? Na trgu namrec ne najdem drugih toplotnih crpalk razen 300 L.
#2
Sedanji kamin na drva pusti, kot je rezervo, pelete pozabi. Kupi primerno toplotno črpalko, naj ti greje radiatorje in bojler za sanitarno vodo s kapaciteto po želji. Da si našel zgolj 300 litrskega? Pač nisi iskal. Tu na forumu imaš dobrega mojstra, naj ti naredi ogled, povej mu samo kateri cenovni razred želiš. Kdo ti je dosedaj svetoval?
#3
Preveč zmede si delaš in prevelika investicija, za 100m2.
Toplozračni kamin lahko obdržiš, za radiatorje in sanitarno vodo kupi monoblock TČ, lahko kot osnovno ogrevanje, kamin pa samo za romantiko.
Toplozračni kamin je drag, zalogovnik 300 l absolutno premajhen. Zalogovnik bi moral biti od 1000 do 2000 l, če želiš akumulirano toploto uporabiti v nekaj dneh. V nasprotnem primeru ti bo 300 l absolutno premalo, ker boš kamin kuril neprestano, zato da boš z vodo filal radiatorje. Čez noč se ti bo vse ohladilo, ker tudi zalogovnik izgublja temp., ne glede na to, da je izoliran, in v toplem prostoru.
#4
Če boš ogreval na toplovodni kamin, niti ne potrebuješ zalogovnika, saj ti delujejo avtomatsko, lahko nastaviš tako časovnik kot moč.
Jasno potrebuješ bojler, katerega boš preko ogrevalne sezone ogreval s kaminom, izven na elektriko.
Če si pripravljen globje seči v denarnico, pa seveda TČ. Obstoječi kamin lahko ostane za romantiko in rezervo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#5
Kronoterm ima 500l tc, samo je 3 jurje. 
Ampak za kamin na pelete je tudi 300l ok. Bos pac malo se z urniki igral glede na zunanje temperature in mogoce dovolil vecjo znizanje temperatire ko te ne bo doma. Tako bo kamin samo popoldne in zvečer laufal tako dolgo da bos segrel bojler po večernem tuširanju (al se zjutraj tudi tuširate?)
Imam se nekaj "norih" idej ampak si premalo opisal tvoje zelje in navade.
Ce ne rabis poletnega hlajenja hiše, potem res lahko bojler montiras namesto stc.
Sonce naj sveti vsak dan!
#6
A mi to o bojlerju ali zalogovniku? 500L TČ!?
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#7
Tudi meni to ni bilo glih jasno..........
#8
Vidim da Karmen1 in kadotr nista ravno dovolj dobro prebrala mojega prvega posta...

Pa tudi ostali ne ravno. Toplovodni kamin bom kupil zaradi romantike in zaradi ogrevanja. Ne vem zakaj bi kuril elektriko in TČ, nisem nikjer tega napisal, niti ne želim tega. Vreče bom že hebal iz palete do kamina, kaj pa je to 2 minuti dela.

Ampak za poleti seveda rabim nekaj drugega, da ne bom kuril v kamin. Ali pa se da te toplovodne kamine nastaviti tako, da ogreva samo zalogovnik?
Torej sprašujem za opcijo za poleti za tuširanje. Ali TČ (ki so očitno samo 300 L, ne pa tudi 1000 L), ali pa recimo 100 Lelektrični bojler, ali pa zalogovnik (ki verjetno tako ali tako mora biti poleg kamina za več avtonomije)?
#9
Ne kompliciraj o zalogovnikih, ki sploh niso potrebni. Vzemi toplovodni kamin na pelete in 100l bojler, ki ima vgrajen el. grelec. V času kurjave boš ogreval teh par radiatorjev in bojler, poleti pa vodo v bojlerju greješ na elektriko. Pa predno forumski pametologi spet začnejo o potrebi zalogovnika, ne NI POTREBEN pri toplovodnem kaminu na pelete. Vse dela avtomatika, kot je sassapo že povedal. Aja, pa tak način imam jaz že nekaj let in nikoli nobenih problemov, zato govorim iz IZKUŠENJ !

Aja, še to. Noben toplovodni kamin ni "premočen". Glede na tvoj opis kvadrature, št. radiatorjev in želje imaš podobno, kot jaz. Furam 11.3kw kamin, od tega gre 2kw v sevanje, ostalo imaš za radiatorje in ogrevanje SV. Lahk vzameš 15kw, ampak ni potrebe.
#10
Cevko, tvoje izkušnje niso edine, niti edino zveličavne.  Tu nas je kar nekaj, ki smo v dolgih letih dali skoz premog, drva, olje, pelete, tudi kak šparovni radiator, talne klime, nato pa pristali na toplotni črpalki. Torej si s svojimi izkušnjami malo zadaj, nimaš prav nič razloga, da kogarkoli obkladaš s pametologi. Zakaj si svetoval navaden električni bojler, ko pa je na trgu dovolj sanitarnih toplotnih črpalk od 80 litrov naprej, tudi z vgrajenim izmenjevalnikom, kadar se kuri pelete? Sam STČ imam, cene so od cca 600 € navzgor, prihranek na elektriki pa najmanj trikraten. Peletni kotel v stanovanju: ni problem, če ti  je vseeno glede prahu od peletov, čiščenja, odnašanja pepela...in morda sploh nimaš direktnega zunanjega dovoda zraka v kotel... O potrebnosti zalogovnika je treba prebrati Ur. l. 46/2019, pogledati navodila proizvajalca kotla, vprašati dimnikarja, šele potem ugotoviš, ali je potreben ali ne. Ni druge...
#11
Me  prav zanima kaj bodo porekli takrat, ko bo cena štroma 2x ali 3x višja in so ti danes svetovali ogrevanje/TSV na elektriko (ne na TČ!! ampak direkt na štrom). Jih že kr vidim kako bodo nosili drva v peč Smile))
#12
Zakaj to...? Zakaj ono...? Zakaj si to....bla, bla, bla...To je tipičen primer forumskih pametologov ! Zakaj sem predlagal ? ZATO, KER LAHKO ! Tip je sam predlagal 100l električni bojler, ne jaz ! El. bojler ( 100l ) je, na pamet, od 200eur naprej, TČ je od 600eur naprej. Osebno imam v tistih poletnih mesecih z takim bojlerjem 10 eur več elektrike za plačat. STČ bi pokurila manj ? Bi bilo mogoče z STC doseči "samo" 7 eur več ? Vav, to pa je res prihranek, glede na to, da je že začetna investicija veliko dražja. In koliko poletnih mesecev rabiš, da upravičiš 300eur ali več samo zato, da boš na mesec prihranil 3eur ? Če. In ja, imam zunanji dovod zraka, brez skrbi. In ne, nobenega prahu ni po stanovanju, če veš, kaj delaš. Za dnevno čiščenje kamina porabim ravno 2 minuti. Potem nastavim cev od sesalca na vrhu kamina, da ko vsipam pelete v zalogovnik, posrka tisti prah. Pa se lahko še tako zelo trudim, pa mi ne bo uspelo zaprašiti okolice kamina, niti zgornji del. Pepel iz kamina se nikamor ne odnaša, za to je sesalec, ki ga izpraznem 1x mesečno. Pa aja, sem že povedal, da imam sesalec za pepel za 30 eur ? Ne moreš verjet, brez problema mi dela že 7-8 let. Nimam nobenih super duper homemadeDIY ciklonskih zadev, sploh pa ne sesalca za 100 eur+ ! Zalogovnik za kamin pa ni potreben, ker je zadeva narejena, da gori vseskozi, saj sam tudi seva toploto v prostor. In OT je bojler, kamin in ideje predstavil sam, jaz sem mu samo odgovoril, da imam jaz že nekaj let popolnoma isto, kar bi on rad imel. Ne govorimo o premogu, drvih, plinu, itd....OT je povsem jasno povedal svoje želje in ideje.
#13
A so kje kaksne TC za sanitarno vodo, ki bi sluzile kot zalogovnik hkrati? Tam od 800 L dalje? Kot sem rekel, mislim da je 300 L TC premalo.
#14
Najbolje, da vprašaš Cevkota...

Tudi sam sem pred časom želel spariti orla in konja. Zjutraj za v službo ga lepo zajahaš, odletiš na parkplac v firmi, privežeš. Ni problema ali je poledica, sneg ali  ni. Vrag se skriva v vprašanju: kaj bo tista žival jedla, ali meso (predrago) ali seno (močno zaželeno). 

Kaj bi pa ti sparil, mi ni čisto jasno. Na jugu temu pravijo: očeš da =beš, a da ne udje...
#15
Daj raje spregledaj temo, če nimaš kaj konkretnega za napisati.
Če pa že odgovoriš, pa vsaj preberi za kaj se gre.


Skok na forum:
Zadnje novice

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award
16.05.2024 ob 10:12:44
iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award
Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav Maribor, Mengeš, 15. maj 2024 –... Beri dalje »
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
07.05.2024 ob 11:28:26
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
Eleganca in funkcionalnost na vaši strehi! V današnjem času, ko mnogi izmed nas velik del dneva preživimo v notranjih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »