Gradnja in obnova > Energijski viri
Naknadna vgradnja radiatorskega ogrevanja

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naknadna vgradnja radiatorskega ogrevanja
#1
Pozdravljeni,

za nakup gledam novejšo hišo (leto gradnje 2012), ki ima ... nekonvencionalen tip ogrevanja - velik zidan kamin sredi sobe in "naknadno vgrajeno električno talno gretje odkar imamo dojenčka". Po energetski izkaznici je sicer solidno izolirana (40 kWh/m2a za ogrevanje, P+M, 190 m2 površine, 133 m2 znotraj toplotnega ovoja, Porotherm 38 cm + 12 cm stiroporja, lesena troslojna okna).

Imam občutek, da ta način ogrevanja ni OK. Bodisi zaradi našega komforta ("blokovc" in partnerica, ki je 10 let živela v hiši s TČ) bodisi zaradi neenakomerno segretih prostorov bodisi ker mogoče v resnici večino gretja opravi elektrika... Bi se povabil na dodaten ogled na kak res mrzel dan, pa jih letos ni bilo.

Glavno vprašanje je, koliko okvirno stane naknadna vgradnja radiatorskega ogrevanja. Da poudarim, hiša sedaj nimam nobenega centralnega ogrevanja oz. cevi za vodo za ogrevanje. Govorimo o cca. 5.000, 15.000 ali 30.000 EUR? In pa, a se bo montiranje merilo v tednih ali mesecih?
#2
Žal tukaj ni enoličnega odgovora.
Že pri izbiri načina ogrevanja ne. Lahko daš za centralno navadno peč za 1000eur in potem pridno kuriš na drva, lahko peč na uplinjanje za 10k€. Lahko pa TČ ZA 5K€ Šali za 15k€.

Kar se tiče ogrevanja na radiatorje. Računajo 200eur za neki normalni radiator za en prostor. Na hitro recimo 2000eur za radiatorje. Potem pa verjetno baker ki urah ko svinja, pa delo... Pa potem komplet kurilnica... Z delom si lahko hitro na velikih cifrah.
Jaz mislim da realno 15-20k€
Za izvedbo pa se ziher lahko pogovarjamo o mesecih, če ne poznaš nikogar.

Drugače pa imaš še varianto, v kolikor ogrevaš el.talno (in v kolikor imaš vse dobro dimenzionirano, se pravi imaš dovolj mrež po bajti) da postaviš Sončno elektrarno, boš cenovno tu nekje, pa imaš zastonj ogrevanje po trenutnih predpostavkah...

Lp
#3
Montiraj klimo v nahladnejsi del hise. Malo ti bo tudi premešala zrak od kamina. Ali pa kaksna cev in ventilator v njej..
Ali pa panele nad posteljo ce ti odgovarjajo. Pa grejes samo ko spis.
Sonce naj sveti vsak dan!
#4
Bolj problem kasnejše montaže radiatorskega ogrevanja kot vse skupaj je razvod cevi,.. Kako boš speljal cevi od kleti po celi hiši med sobami ect ect,.. pa še v mansardi,.. vse mora bit povezano,.. saj ne da se ne da ampak bo potem to zgledalo kot v starih hišah ko so cevi bile vsepovsod,... Ja saj so po kotih in podobno,... Pa navadiš se,.. pa saj niso napoti AMPAK Big Grin
Jaz sem pred tremi leti dal za 7 radiatorjev,.. alumplast v tlak, pumpo, montažo 3000€. Cene so seveda poskočile,...
Seveda so še enostavnejše rešitve kot so IR paneli in pa za kako prostor morda top klima,... Če ti pa kurjenje kamina ni všeč in je v stavbi mišljen kot glavni vir ogrevanja pa ali morda nisi v pravi nepremičnini in išči naprej,.. ali pa rušiš in delaš ogrevanje na novo...
Me pa bega kako lahko "naknadno" vgradiš električno talno gretje. Jaz bi ga tudi imel v kopalnici, a pol dam tepih čez=? Big Grin
#5
Imeti morate predviden nek prostor, ki bo postal kurilnica (na razpolago). Če se odločite za TČ je nabava TČ ravnga 8 jurjev, ter samo radiatrosko ogrevanje z razvodom še okoli 5. Kot rečeno...opcij je več..ali peljati nadometno (materiali so lahko različni) ali poštemati in peljat podometno (to bi bil boljša opcija, a...umazanije bo 'jo'j...je pa res, da en teden trpljenja..nadaljnih 30 let imaš skrite cevi).

Cene seveda lahko precej varirajo, ker zavisi koliko radiatorjev se rabi, kako je možno peljat cevi, kako veliko Tč potrebujete (oz izberete proizvajalca)...a nekej s 13 jurji, brez preseravanja bi bili cenovno v realnih okvirjih.
#6
Največji problem pri tem je dimnik, če ga ni do kleti. Tiste cevi se že razpelje.
#7
Elektricno talno gretje gre pod talne obloge. Če je bilo delano naknadno, je bilo to najbrž še najceneje od vsega, če kamin ni zadoščal. Kamin seveda je zadoščal na papirju, tale hiška rabi malo, kamini dajo od sebe pa veliko. Ampak ena generacija je bila potrebna, da se je pozabilo na glavno prednost ogrevalnih teles v vsaki sobi - povsod je potem toplo! Ne pa nekje vroče, nekje mrzlo, povprecna bilanca pa res nekako štima.

Ta hiša ne porabi veliko, če se ogreva 133m2. In dogrevanje z električnim talnim ne more biti prav drago. Imajo znanci takole narejeno. Kamin v dnevni, povsod drugje pa električno talno. In jim spila. Je bila pa v zamisli tudi od starta SE na streho, sicer še ni izpeljana, ampak če bi govorili o nekem silnem stroški za elektriko, bi pa bila.
#8
Glede na opis, kleti ni. V poštev pride zemeljski plin, panterm ali pa TČ.
Kar zahtevna zadeva, vendar z pametnim načrtom se da vse skrit, brez da bi kaj štemal, razen prebojev skozi ploščo in stene seveda.
#9
"Panterm" že majo...
#10
Sem se širil v mansardno podstrešje.
Bakrene cevi okoli zunanjega oboda čist ob steno . Se ne opazijo ,ko so prefarbane. 
Radiatorje pod okno aklimat, termostacke ventile , toplotno črpalko in gas.
Cene so, kod so ! Mal je treba keglat.
#11
Citat:Lust: Panterm" že majo...
Jaz razumem, da imajo v estrihu električne mreže.


Skok na forum:
Zadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »