Gradnja in obnova > Energijski viri
toplotna črpalka - odtajevanje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
toplotna črpalka - odtajevanje
        Naftni trgovec Petrol mi je prodal in instaliral TČ, sedaj pa imam problem ki se pojavi ob odtajevanju satovja. Voda namreč teče po podstavku in po tleh, posledično pa nastaja led. Kje mislite da je težava. prilagam sliko
Normalno in pričakovano delovanje.

Za odvod te vode TČ pod sabo rabi 3/4m globoko luknjo, kar pa verjetno niste želeli, bodisi zaradi estetike, gradbenih del, cene...

Zakaj že jih je večina na nekih čudnih (grdih) betonskih podstavkih?
Slikaj še malo iz druge perspektive, ker tako se nič ne vidi. Približaj podnožje.
Podnožje je železna pručka (na 4 palicah fiks. v tla).
Morda so naredili odvod kondenza v bližnji odtok, pa "pozabili" na grelni kabel (ki tudi rabi elektriko).
TČ se ne jemle pri PETROLU in podobnih
Naredili so tisto in tako kot je lastnika zahteval- plačal.
Ni nujno .
''najcenejše'' običajno to ni ... ne z vidika vgradnje (niti same naprave?) , niti delovanja.

Se strinjam, da se TČ ne jemlje pri naftnem trgovcu, ki vidi zgolj EUR! Le ta ima neredko ''knauf'' instalaterje , ki jim je v vidu čim hitrejši odhod iz objekta. O kvaliteti, zadovoljstvu stranke se ne ubada noben...
Stranka sama je ''kriva'' premalo osveščenosti- zanimanju pred nakupom.
Odvod kondenza, če vsaj og. objekta zadovoljuje potrebe (že brano... s strani iste ponudbe...) je še najmanjši problem ! Oz. uradno ni, saj TČ ogreva objekt?

Sam lahko poskrbiš za ta nemoten odvod problematične vode- z namestitvijo pladnja -zbirnika kond. vode, ter dalje odvodom v kako cev- odtok, ne pozabi že omenjenega grelnega kabla! 
Ali pa skoplješ pod (pred, ob...) TČ jamo -ponikovalnico in jo nafillaš s kamni.

C: Soliš drsalnico ali jo pustiš v veselje otrokom...? Spomladi oz. v odjugi je ne bo več Wink
Jast sem jo pred 5leti tudi na Petrolu vzel. Pred vgradnjo se je inštalater oglasil svetoval mi je kako je najbolj optimalno tudi zaradi kondenza jast sem povedal svoje želje najdla kompromis. Povedal tudi koliko denarja kaj doprinese. Tako da mislim da tukaj petrol ni nič kriv. Zmeraj je v igri denar. Itak majo pa za montažo zunanje izvajalce.
slike iz druge perspektive

Priložene datoteke Predogledne slike

Citat:Itak majo pa za montažo zunanje izvajalce.
Eni vedo kaj in kako se dela-ji je mar za stranko.
Smo že brali, ko TČ ni ogrevala objekta...kriv pa ne naftni trgovec, ne instalater, oba neodzivna.  Ob krepko zasoljeni ceni montaže!
Je tudi tu kriva stranka ?       Deloma da...
Če si kot kupec ''oborožen'' z vsaj malo ''predznanja'' , te bodo težje peljali žejnega čez vodo.
 So pa starejši itd., ki se ne spoznajo in slepo zaupajo vse v roke trgovcu! 
Če se ta bavi od prodaje žvečilke dalje..., ne osnovno og. sistemov ?! 

Če se ponudnik spozna v to kar prodaja.... , si ne bi smel niti privoščit prodaje oz. napačne montaže! V nezadovoljstvo kupca (sploh glede poddimenzioniranosti  TČ Idea ). 
Drsalnica je še najmanjši problem, čeravno bi ga moral vsaj opozoriti monter na to ! Idea  Pa ga je , glede na vprašanje in slike na forum...?!
 Cena gor-dol...
Nekaj mi ne gre v glavo: videt je kot da je obrnjena narobe in slika zrcaljena? Odprta rebra na ven, ventilator z rešetko k steni?
Aha, malo bolje pogledal, priklop videt na desni, torej morda je samo ecodan s črno plastiko.

Pa oddaljenost od stene je tudi videt občutno premajhna...

Na podstavku je sicer videt nekaj grelcu podobnega, kar pa samo po sebi ne pripomore kaj dosti...
Pod podstavkom postavit posodo in občasno ročno praznit. Občutka, koliko vode dnevno nateče pa nimam.
Nekaj takega ustrezne dimenzije:
https://www.inpos.eu/maltarka-zidarska-4...rol-pak-20
Viške vode lahko žena uporabi za peglajzl.
Vsem, ki ste se oglasili majhno pojasnilo. Ker sem podobne primere odtekanja kondenza že prej videl v tej rubriki sem točno vedel kako mora biti narejeno in to sem povedal in monterju in svetovalcu Petrola. Oba sta zagotovila, da je montaža opisanega problema šlamparija in da bo to pri njih 100 % v redu. Temu primerno so mi tudi zaračunali dodatno delo za montažo. Po enem letu dopisovanja z energetskim centrom Petrola ne priznajo napake v izvedbi, dosegli pa so zastaralni rok ko jim ni potrebno napake odpraviti. Glavni problem pa je v premajhni lovilni posodi za kondenz. Dimenzija ohišja zunanje enote je 950 x 580 mm posoda pa meri 65 x 380 mm. Pomagaj si če si moreš s takimi strokovnjaki, ki ti naredijo premajhne čevlje. Petrol je pa kriv, ker mi je on prodal TČ in pripeljal svojega monterja, nisem ga jaz izbral.
lp
V mrazu pa v posodi sproti zmrzne... Če gre samo malo mimo posoda na tla primrzne.
Ni to baš neka rešitev po vakumirani denarnici...
Lahko pa nad drsalnico postaviš za stopnico nad tlemi pohodno rešetko, pa hodiš po njej... A tudi to je šalabajz izhod v sili.

Zimo nekak pregurat, potem pa uredit kot je treba, ni druge.
Do takrat lahko kvečjemu podajamo ideje in možne rešitve, če bomo videli boljše slike celotne situacije.
mesteka,
kam imaš odvod kondenza odpeljan? Ni na sliki vidno? Imaš to na keramiki postavljeno?
Na kak način imajo zastaralni rok 1 leto??
Kaj nisi že med montažo opazil način izvedbe?
Lep pozdrav

Skok na forum:

Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »