Gradnja in obnova > Energijski viri
Podjetja zaradi visokih cen elektrike razmišljajo o začasni zaustavitvi proizvodnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Podjetja zaradi visokih cen elektrike razmišljajo o začasni zaustavitvi proizvodnje
#1
Podjetja zaradi visokih cen elektrike razmišljajo o začasni zaustavitvi proizvodnje

Gospodarstvo opozarja na nevzdržne razmere zaradi visokih cen električne energije. Kot opozarjajo v GZS, cene elektrike za dobavo v letu 2022 dejansko dosegajo tudi do šestkratne vrednosti cen iz letošnjega leta, zato vse več podjetji razmišlja o začasni zaustavitvi proizvodnje. Gospodarstvo čaka na ukrepe države.
Kot poudarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), izredno zvišanje cen elektrike vpliva ne le na poslovanje velikih energetsko intenzivnih proizvodnih podjetij, ampak na vse gospodarstvo, vključno z malimi in srednjimi podjetji. "Cena električne energije, ki na slovenskem trgu dosega več kot 400 evrov za megavatno uro, je med najvišjimi v Evropi," opozarja generalni direktor GZS Aleš Cantarutti.
GZS je sicer že v začetku oktobra vlado in pristojni ministrstvi spodbudila k takojšnjemu ukrepanju zaradi izjemnega porasta cen energentov. Vlada se je na poziv sicer odzvala, a brez konkretnejših ukrepov za gospodarstvo, poudarjajo.

Po predstavitvi konkretnega predloga sheme pomoči za gospodarstvo v začetku decembra naj bi medresorska delovna skupina po zagotovilih Ministrstva za infrastrukturo pripravila različne simulacije možnih rešitev, a GZS vse do danes povratne informacije ni prejela.
[/url]
Danes je vodstvo zbornice na sestanku ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška seznanilo z razsežnostmi rastočih cen energentov. "Minister Zdravko Počivalšek je izrazil jasno podporo rešitvi problematike in zagotovil, da bodo predlog sheme, ki ga je pripravila GZS, ponovno preučili," so zapisali v zbornici v sporočilu za javnost.

Evropskim težavam s cenami energentov ni videti konca 

Francija je te dni zaradi vzdrževalnih del zaustavila štiri jedrske reaktorje. Glede na omejene zaloge in dobave zemeljskega plina v Evropo in dogajanja v Ukrajini obstaja upravičena bojazen tudi slovenskega gospodarstva, da se dviganje cen zemeljskega plina, ki predstavlja osnovni vzrok skokovitega porasta cen predvsem električne energije, ne bo kmalu umirilo, svarijo v GZS.
"Države EU se soočajo z izzivom, kako pomagati svojim gospodarstvom. Kako in kdaj bo ukrepala Slovenija?" se sprašujejo v gospodarski zbornici.


Link [url=https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/podjetja-zaradi-visokih-cen-elektrike-razmisljajo-o-zacasni-zaustavitvi-proizvodnje.html?fbclid=IwAR0MCy0JEOAx8869SxHvuA0br3rsNR7LsV5v4FF29tMXi8KMkZjYVNpW5io]Podjetja zaradi visokih cen elektrike razmišljajo o začasni zaustavitvi proizvodnje - 24ur.com

#2
Tole ni preveč vzpodbudno brat, veliko reči potegne za seboj, če se dražijo energenti, se bo podražilo vse. Kako nadomestit vso to energijo in se ničemur odreči, bo pa kar zalogaj, sploh za take male igralce kot Slovenija vsekakor je. Poraba električne energije bo naraščala, novim virom pa slabo kaže. Očitno bomo prisiljeni lepo ubogat, upam, da ne bodo na koncu še električni avtomobili padli v kakšen sistem omejitev. Lahko je nekaj obljubit , težje pa to izpolnit- najbrž nas v bodoče čaka kar kakšna trša realnost.
#3
400 EUR za MWh??? Mislim, da je tu ena ničla preveč. Najbolj črne napovedi predvidevajo ceno 75 EUR/MWh v letu 2025 za Slovenijo.
#4
Ne smemo pozabiti na korona dodatke,katere dobivajo po EU in teh oseb ni malo.
Da bi korona dodatke talali,rabijo evre tiskati,to pa pelje v klasično inflacijo.
#5
Kdor dobavlja v avtomobilsko industrijo ne sme ustaviti proizvodnje. Če ustavi in ne dobavi, bo hitro na stranskem tiru.
Je pa noro leto. Najprej materiali, sedaj energija ter s tem verjetno tudi vse drugo.
Težko bo dobaviteljem vse podražitve vnesti v cene izdelkov.
Bo nujno nizati stroške, opustiti ne nujne investicije. Dobiček se o zmanjšal.
#6
Edid
Ni nicla prevec. Na zalost.
Cena elektrike na borzi je sla iz nekdanjih povprecnih cca 50e/mwh (5c/kwh) na 200-500e.
Je pa res, da je ska samo v zafnjem tednu iz 200 nazaj na sto skoraj
https://hupx.hu/en/market-data/dam/weekly-data
A je to posledica praznikov in manjse porabe pa bomo videli cez en teden.
V torek 21 je bila najvisja cena 620, povorecna preko 400 vec dni prejsnji teden
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

Bivalni navdih v garsonjeri
19.04.2024 ob 11:21:48
Bivalni navdih v garsonjeri
Majhen prostor ne pomeni nujno kompromisa pri udobju in stilu. Z domiselnim pristopom in pohištvom po meri lahko tudi garsonjera... Beri dalje »
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
21.03.2024 ob 14:30:40
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
Ko gre za energijo v domu, je vsak korak k večji energetski učinkovitosti in zmanjšanju porabe energije ključnega pomena. V... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »