Gradnja in obnova > Energijski viri
Potrebna MOČ TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Potrebna MOČ TČ
#1
Še ena tema od mene potem sem out Big Grin

In sicer potrebna moč TČ.

Ker sem konkretno posegel v toplotno sanacijo hiše sedaj ne poznam njene porabe čez celotno leto.

Vem pa da sem novembra, ko je bil stiropor na hiši že 20 dni porabil 2.5 MwH toplotne energije

in da sem za 22 dni v decembru porabil 2.2 MwH za ogrevanje 160 m^2 ogrevalnih površin, hiša jih sicer ima 260 a garaža in kleti niso ogrevane razen od cevi napeljav.

Se da iz morda zadnjega podatka izračunat primerno moč TČ ali je obdobje prekratko. Moj izračun bi šel nekako takole:
2200000w:22 dni = 100kW na dan za ogrevanje hiše,...
Če to delim z 24 ur = 4.1 Kw/h
Če tu potem vmešam še kvadrate
Ali je to potem to 4100W/h160m^2= 25,6W/m^2/h

A je to kak smiseln podatek, ki kaj pove za december in mojo hišo ali si s tem ne morem kaj pomagat oziroma sem verjetno narobe nastavil računanje in čist zabluzo.

Hvala
#2
Potrebujete najmanj še podatek, kakšna je bila povprečna zunanja temperatura v novembru. Ali pa raje počakate, da bo decembr konec, in izračun izvedete raje za ta mesec, ko je bila hiša že izolirana in tudi segreta - stene so sedaj toplejše, kot so bile, preden se jih je obleklo v izolacijo; toploto za to zvišanje temperature sten je moral dovesti ogrevalni sistem po tem, ko je bila fasada že izolirana.
#3
Žal več nimam tega privilegija, avansirat moram nekje v ponedeljek torek in zaključit zgodbo.
Se pa strinjam da bi bilo bolje, v štartu sem mislil čakat na pomlad ampak ne bo šlo,... (pa ne ker bi potreboval TČ ampak drugi razlogi,.. nebi detajle)
Ampak recimo da je novembra poraba bila višja da je dogrela stene..... Lahko zajamem podatek porabe  od 1.12 do recimo jutri 24.12. - temperature imam iz spleta,... kako se naredi izračun če ni prezapletena formula? Hvala
#4
Toplotne izgube so načeloma premo sorazmerne z razliko med zunanjo in notranjo temperaturo. Če je na primer v nekem obdobju notranja temperatura 21°C in povprečna zunanja 1°C, je to 20K razlike. Če je bilo to povprečeno preko 24 dni, to pomeni temperaturni primanjkljaj za to obdobje enak 480 dan*K oziroma 11520 hK. Če vašo porabo toplote za ogrevanje v tem času v kWh delite s to vrednostjo, dobite porabo vaše hiše v odvisnosti od zunanje temperature v kW/K. Torej, če na primer v tem obdobju za ogrevanje porabite 2.000kWh, da to rezultat 0,17kW/K.

Ta vrednost sicer ne upošteva notranjih in sončnih dobitkov, tako da nekoliko podcenjuje dejansko potrebo hiše po toploti. Sončnih dobitkov se ne da enostavno izračunati, za notranje dobitke pa za stanovanjsko gradnjo lahko upoštevamo pavšal 4W na m2 uporabne površine. V 24 dneh to doda 2,3kWh/m2 k ogrevanju stavbe, kar lahko prištejete k vaši porabi za ogrevanje za bolj realno sliko toplotnih izgub stavbe. Če ima na primer hiša 150m2 uporabne površine, je to dodatnih 345kWh toplote od notranjih dobitkov, torej je v našem primeru hiša dejansko imela 2345kWh toplotnih izgub, torej bi bila dejanska potreba po toploti bližje 0,2 kW/K.

Sedaj lahko izračunamo, kolikšna bi bila razlika v temperaturi pri projektni zunanji temperaturi - to je temperatura, na katero se dimenzionirajo ogrevalni sistemi. Če je na primer za vaš kraj ta temperatura -13°C, je razlika do notranje temperature 21°C enaka 34K. Če torej izračunane toplotne izgube v kW/K množite s 34K, dobite toplotne izgube pri projektni temperaturi v kW, v našem primeru je to 6,8 kW.

Tako kot vedno nam del toplotnih izgub pokrijejo notranji dobitki v vrednosti 4W/m2, v našem primeru hiše s 150m2 površine torej 600W, potemtakem je potrebna ogrevalna moč 6,2kW.

Sedaj pa imamo na izbiro dve možnosti: ena je, da poiščemo toplotno črpalko, ki bo pri -13°C imela vsaj 6,2kW grelne moči. To lahko odčitamo iz krivulj moči, ki so seveda drugačne za vsako TČ in so tudi odvisne od temperature, ki jo mora TČ zagotavljati v ogrevalnem sistemu (radiatorji ali talno). Takšna TČ lahko samostojno ogreva objekt, če ima kakšen kW več pa tudi sanitarno vodo. Bo pa takšna TČ verjetno večino leta predimenzionirana in bo taktirala.

Druga možnost je, da se vzame nekoliko šibkejšo TČ in se v najhladnejših dneh zanašamo na pomoč elektro grelcev ali kakšnega drugega dodatnega vira toplote. Bo pa zato večino ogrevalne sezone TČ delovala ob bolj optimalnih obremenitvah.
#5
BojanF za tole SUPER HVALA. Mislim da sem uspel slediti vsem korakom. Hvala za obsežno razlago. Bom naredil preračun za November in večji del Decembra. Trenutno se spogledujem z NIBE F2120-16 ki je 13kw mašina in ima 8kw pri -25, pri -15 pa še vedno 10kw Po mnenju monterja naj nebi taktirala zaradi zalogovnika in pa da tudi ni kaj narobe če se vgasne in ponovno vžge... zaradi krajšega delovanja naj bi pridobila na dolgi življenjski dobi,... NIBE F2120-12 pa je 9kw mašina in ima pri -15 le še 6.5kw in pri -25 5kw. Občutek imam kot da bo ena rahlo švoh ena pa morda kar nekaj premočna,.. vmesne variante ni. Še enkrat hvala vržem skupaj natančne številke.
#6
Število dni: 23
Poraba po kalorimetru (toplotne izgube): 2500kw (za toplovodom imam izmenjevalec, ki naj bi imel vsaj 10% izgub,... tako pravijo ne vem, grejo pa te izgube v klet,... in grejejo klet)
Notranja temperatura: dnevna 22 nočna 20 -> 21 povprečna
Zunanja temperatura povprečna december: pada od 2 do 1 -> povprečna 1 (nekaj malo rezerve hehehehe)
https://www.accuweather.com/sl/si/velenj...her/301052
Kvadratura ogrevanih prostorov: 160m^2 (klet in garaža se grejeta na cevi inštalacije)

Računam:
Temperaturni primankljaj:
20KX23dniX24h=11040hK
Notranji pribitki:
4W*160m^2*23dni*24h=353kWh
Toplotne izgube:
2500kw (poraba) + 353 (notranji pribitki)=2853kW

2853kW/11040K=0,25kW/K

Zunanja projektna(-13) Notranja željena 22 RAZLIKA= 35
0,25kw/K*35K=8,75kw

Zmanjšanje za notranje pribitke 160m^2x4w=640

8750-640=8,11.

Sicer ne vem kaj zdaj to pomeni še z sončnimi pribitki,.. ker imamo res zlo velko panoramsko okno (8m^2 na jug) in dnevno res lepo greje.
Rečeno mi je bilo tudi da za sanitarno vodo nekje 2kw pribitka,...Torej

10kw mašina - pri minus 13 in taktiranje,... oziroma manj in pomoč grelcev

Doh, in kaj je prava odločitev?

Nibe F2120-12 ima pri -13 7kW moči
Nibe F2120-16 ima pri -13 10,2 kW moči

Kaj mi je boljša izbira? Koliko je problem taktiranja? Zalogovnik bo. Vmesne verzije NI. Minus 13 je pa skoraj nikoli.
#7
Sonca jaz ne bi štel pri izračunu moči. Vsaj pri nas ne, ko komot dobimo decembra tudi po 3 tedne brez pogleda na sonce.
Sicer pa - če ima TČ vsak približno OK krmilnik in imaš zalogovnik, se taktiranja ni treba bati. Če pa imaš še sobni termostat, lahko celo bajto uporabiš kot zalogovnik. Jaz imam v zgodnji pomladi tako nastavljeno, da se kompresor vklopi morda le parkat dnevno. SIcer pa bo spomladi vsaka TČ taktirala. Toplotna moč je takrat tako visoka, da tudi modulacija na nižje obrate ne pomaga.
Tako da jaz sem zagovornik malce predimenzionirane TČ, v smislu da ima večji uparjalnik. Je tišja, ima manj težav v neugodnem vremenu pa še grelci ne obremenjujejo priključka. Če seveda ni hude razlike v ceni.
#8
Mislim, da bi 9 kw glede na opisane karakteristike v hiši komot zmogla, za kritične vrednosti pa poskrbijo elektro grelci. Drugače temperature, ki jih navajaš v zadnjih letih niso bile na vidiku. Lani pri nas rekord -6 C, v 10 letih delovanja nekje -14 ( bi moral preverit). Sicer pa Sasapo , če ti bo montiral, to v nulo pozna.
#9
Malenkosten popravek glede moči, NIBE F 2120-16 je moči 12KW , NIBE F 2120-12 je moči 8KW, vsaj tako so meni razložili ,ko sem jo nabavljal
#10
Zdaj, če ni neke razlike v ceni, potem je močnejša vsekakor boljša izbira.
#11
pa saj ni močnejša, samo softversko jo spusti na večje obrate...
#12
Ne drži. Gre za drugo napravo z drugim kompresorjem in red večjim izmenjevalcem. 16 je tudi opazno tišja od 12.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#13
Citat:Drugače temperature, ki jih navajaš v zadnjih letih niso bile na vidiku. Lani pri nas rekord -6 C, v 10 letih delovanja nekje -14
Odvisno kje kdo živi.... 
Januar 21 https://prnt.sc/24avn64    (tu bi lahko tudi zmot(a)  (u)videl svoje nebuloze o nategih in delovanju s cop 1 Exclamation  Če bi bilo tako, bi na grafu ne bilo delovanja kompresorja, temveč zgolj in edino grelec.... Idea
December 2021  https://prnt.sc/24au8vq    https://prnt.sc/24auml2    
Je pa bilo že tudi -17 v delovanju TČ, vendar še nisem imel nadgradnje oblaka (prikaz). Projektna za Bohinj je -16, očitno ne tako na pamet...
  
Ne se bati taktiranj , oz. (pre)''pogostih'' vklopov- sploh ob zalogovniku. Bolj je vprašanje ga sploh ''nujno'' rabiš? Čeravno je na radiatorjih (slabši izo.) zaželjen. 
Naš on-off TT ima dovoljene 4 vklope na uro. Redko jih doseže 20 dnevno, največ jih je med 12 in 16. Še brez mehkega zagona in je predimenz. TČ; ker enako ni bilo vmesne v programu... HT izvedbe; v 12 sezoni og..

Je pa čudno, ker po desetletju ''bockanj'' okoli TČ = pisanj o št.  defrostov , delovanja kompresorja itd.. ni več podobnih prikazov z grafi... v času digitalizacije?! Vsi -vključno s kupci bi imeli več jasnega vpogleda.
Nekoč nas je Jabk pozvala k dejanskemu prikazu = ne zgolj rekla/kazala....
Je res zgolj naključje, da so najglasnejši promoTČ na PSS... obmolknili ?
#14
Spodaj pripenjam link iz manuala:

https://ibb.co/7bJvkB7

Če prav berem je moč 13kW in pa 9.3kW
#15
Moč TČ trak voda je zelo relativna. Med dvemi različnimi napravami po papirju enakih moči je lahko v realnosti tudi več kot 50% razlika.
To so maksimalne moči, nominalna moč 12 = 8kw , 16 = 12kw
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »