Gradnja in obnova > Energijski viri
Par vprašanj TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Par vprašanj TČ
#1
Pozdravljeni, še par vprašanj o TČ,... verjemite da sem bral po forumih ampak so teme, ki pa po dveh treh postih grejo stran od naslova recimo:

1.\ Kronoterm ADAPT 04-16KW vs Nibe F2120 16
 - če bi se odločeval med tema dvema modeloma in recimo da je cenovna ekvivalenca med obema - kaj je boljše pri enemu in drugemu, katerega raje vzeti.
Za ADAPT je meni to da je razvoj in proizvodnja praktično na mojem pragu in se verjetno za servis in dele v prihodnosti ni za bati. NIBE je daleč stran.
-morda ima NIBE malenkost boljše performanse na papirju (edino kar lahko primerjam) pri zelo nizkih temperaturah ampak po mojem laičnem prepričanju nič posebnega
-lepota zunanja - pač obe grdi škatli to je to,... me ne briga,...

Kaj izbrat od tega - cenovni rank 12 jurjev?

2.\ Če vmešam Viessmann Vitocal 200-S - split naprava, ki lahko ima ali freonsko ali vodno povezavo - naj bi bil klima segment. Prodajalci povejo da Viessmann nima veze s klimami, da definitivno ni klima segment in naj nebi bila zunanja naprava nikakor primerljiva z vzhodno azijskimi. Naprava razvita izključno za ogrevanje. Tudi njihovi monoblok izvedbe naj bi imeli identično drobovje. Cenovno cca 20% cenejši od zgornjih dveh variant, nekje 10 tisočakov. Servis me tule ne skrbi, ker je serviser za Viessmann en mojih kolegov iz otroštva,...
Zdaj se bo nekdo našel in rekel da naprave niso primerljive, pa vendarle lahko primerjamo tudi Fiata 500 z Avdijem A8 - nalogo imata enako torej zadeva je primerljiva. Neprimerljivo bi bilo recimo hruške in kombajn.

Kaj bi bilo v prid Viessmanna če sploh kaj, napram enega od zgornjih kandidatov razen morda 20% na ceni manj.

3\ Še korak dalje ob dodatni 20% degradaciji cene priletim med Orke Zubadane, Daikine, Fujitsuje cca 8 jurjev malo gor malo dol,... Ali sem še na varni strani ogrevalne naprave, ki bo zanesljivo ogrevala našo hišo, ali je s ceno kvaliteta tako padla, da če mi za nekaj jurjev ni problem raje nazaj na točko 1 ali 2?

4.\ Pa še podn cena prve TČ ki sem jo gledal cca 5-6 jurjev  za 16kw napravo se pravi pol od prvih dveh favoritov. LG Monoblok Therma V. Slišal že kar nekaj izkušenj, da jim zadeva dela kot mora. Hiša je topla.

 Ali bo res naprava pod točko 1 ali 2,.. delala vsaj 2X dlje da iz finančnega vidika opraviči ceno? Ali res najcenejša naprava LG Termia V 16kw nebo zmogla ogrevat hiše. Po podatkih naj bi pri -20 še vedno zmogla 50stopinj Res da že kar konkretno manj od NIBE ali ADAPTa. Pol ti pa še povejo da minus 20 itak ni, grelci so pa na mestu za vsak slučaj. Pojma pa nimam koliko na letni ravni lahko prišpara varčnejša TČ napram manj varčni.

Z višjo ceno Kronoterm/Nibe tvegaš manjšo rentabilnost  zaradi višje cene, pri nižjecenovcih se seveda amortizira zadeva prej,... hkrati lahko v obdobju 15 let kupiš dve,... za ceno ene.
Je smsielno sploh računat na to da bi TČ delala več kot 10 let glede na razvoj,.. ko bo verjetno zastarelost TČ neglede na odločitev za točko 1 ali 2 ali 3 narekovala za nakup nove?,...

Hvala za konstruktivna mnenja in pripombe.

Pa še zadnje,... menda zelo pomembno:
Lokacija: Slovenija - Velenje
Mikrolokacija: Stara vas, postavitev zunanje enote ob južno steno cca 60 cm od roba hiše, ob steno. Polna osončenost. Nad njo okno v dnevno sobo (hrup? - trojna zasteklitev) Sosed oddaljen 20 metrov.
Hiša 260 m^2 bruto, 170 ogrevane, 40 cm zida 14 cm grafit stiropor. Nova troslojna zasteklitev. Pritlična, same zunanje stene. Velika kvadratura stekel. Radiatorsko ogrevanje.
#2
Glede točke ena verjetno pravega odgovora ne boš dobil. prednost slovenski črpalki bi dal izključno zaradi dejstva, da je to naš proizvod, ki daje kruh tukaj zaposlenim.
Včeraj sem imel priliko na novogradnji videt novi model Vissmana serija 200 z enim propelerjem in  po mojem mnenju ta črpalka dejansko nima kaj dosti veze z klima izpeljankami oz. bi rekel, da je po konstrukciji sodeč bliže kakšnemu Nibej-u.
Pred klasičnim klima segmentom imaš še črpalke, ki so lahko bi rekli izboljšan klima segment oz. kopija klasičnih proizvajalcev. V tem segmentu sta novi model Daikina in Mitsubishija. Pri klasičnih klima iztopa predvsem Daikin, najboljše razmerje med ceno in kvaliteto pa ima verjetno Hitachi yutaki.
Potrebuješ nekje 8 kw mašino.
PS
Sam januarja 2023 prehajam v 10 sezono ogrevanje -Fujitsu HP-klasiča klima izpeljanka, trenutno poteka menjava motorčkov ventilatorjev, ki so začeli rahlo cvilit, ostalega vzdrževanja ali okvar ni bilo.
Invensticija se mi je povrnila v 4, 5 leta.
#3
Najlepša hvala za ta input.

Torej iz vidika hardwera verjetno NIBE>Kronoterm.

Vitocal 200-s - kar nekaj ceneje od obeh in korektna zanesljiva naprava, ne samo klima izpeljanka (pa ne v smislu da klima segment niso korektne naprave), ki je v osnovi razvita za ogrevanje.
#4
Mislim, da boš težko karkoli ugotovil samo z debato, tule bi rabil gole cifre in statistiko.
Dejstvo je, da 2x dražje naprave nimajo nobenega zagotovila, da bodo dejansko delale 2x dlje od cenejših. Pri dražji dobiš načeloma boljši paket (regulacija, malce boljši SCOP, večji uparjalnik, in pa manjša glasnost), ni pa nujno, da boš čez 10 ali 15 let kaj v plusu.
Če nisi zahteven in če so sosedje daleč, je po mojem LG monoblok kar dobra izbira. Tudi če ga boš slučajno moral menjati prej kot Nibe, je toliko cenejši, da boš še vedno v plusu.
#5
Citat:Invensticija se mi je povrnila v 4, 5 leta.

Meni pa leto več za TT (predhodnica Adapt),  v 12og. sezoni BP (razen menjave kontrolnika faz).
 
Povračilna doba precej odvisi od porabe in cene energenta poprej.... (zahtevnosti objekta , kot okolja).  Glede na različnost teh dejavnikov  se nekomu povrne prej, drugemu kasneje.
 Ne pa nujno , kot pišejo mnogi leta... , da se nakup v dražjo ne povrne.


Še vedno sem zagovornik, da je ob pasmi TČ pomembno:   zaupanje v morebitni potrebni suport v doglednem času,  zanesljivost izvedbe.
Tudi najbolj opevane TČ na PSS nekoč... lahko niso grele ! Ob nazanesljivi montaži, napačni izbiri moči; čeravno so to prtili le drugim...
Citat: Servis me tule ne skrbi, ker je serviser za Viessmann en mojih kolegov iz otroštva,...

Le ta... bi ti lahko  dal več vpogleda od najdražjih dilem do LG; ali  https://www.viessmann.si/sl/stanovanjska...kvoda.html   
Običajno pa vsi peljejo na svoj mlin, tudi kolegi so redko imuni... Wink
#6
Pri LG bi jaz samo pokritiziral krmilje, ki se ne odziva ravno najbolje na spremembe zunanje temperature, zato zna temperatura v prostoru malce nihati. Glasen pa se mi LG sploh ne zdi. Vsekakor je za ta denar LG največ, kar lahko pri nas dobiš. Če pa ti denar ni problem, bi jaz na tvojem mestu vseeno vzel Nibe ali Adapt. Posebej prvi se menda še posebej dobro obnese na radiatorskem ogrevanju. Več bo pa tako in tako povedal Sašo, ko bo utegnil. Wink
#7
Sam ne bi ravno štartal na najcenejšo. Kvaliteta le odtehta svojo ceno.
Moj prvi favorit je sicer tale, tudi cenovno zelo ugodna. preveri.
https://www.vaillant.si/uporabniki/produ...21632.html
#8
Jaz imam predhodnico, nimam pojma zakaj so šli eno najlepših zunanjih enot spremenit v pralni stroj...
Ne vem pa, kakšna je zdaj cena in kakšne so sploh razlike med staro. Vidim le, da je uporabniški vmesnik še vedno v kameni dobi glede na vso konkurenco. Saj regulacija je kar dobra, ampak tale vmesnik pa ni primeren za leto 2021.
#9
S Sašom sma se že pogovarjala in mi pripooroča NIBE,... jaz sedaj še "ventiliram" pred končno odločitvijo in plačilom.... Ali morda kakega jurja zapravit za kaj drugega (točk investicij v hiši nikoli ne zmanjka) ali pa zapečatit zgodbo z NIBE.

Ker če bom imel enako toplo z Viessmann Vitocal 200-s lahko 2 jurja magari zapijem in zajem Big Grin

Seveda si pa nikakor nebi želel da pa dam LG monoblok, ki pa ima kar nekaj slabše podatke na papirju in da sem potem na hladnem,... Ampak sem pa sedaj že slišal veliko primerov ko zadeva očitno dela BP, cena je pa res2X nižja oziroma 2xLG monoblok = 1x NIBE/ADAPT

Za Vailant sem imel dogovorjeno ponudbo a je nisem prejel, tako da cenovno sploh pojma nimam kje so,... in če je jurja razlike do NIBE potem ne prišparam kaj dost, ali je pa mašina boljša od NIBE pa seveda ne vem.
#10
5 let nazaj je bil predračun za VAILLANT aroTHERM VWL 85/2 z vključeno montažo in DDvjem 5.3k€. Na koncu sem vzel drugo tč, ki je bila 20% cenejša (hitachi), z razliko pa sem se tri sezone ogreval.
#11
Meni osebno je novi model Arotherma lepši od starega.
Cenik stran 153. če to drži, potem je smešno poceni.
https://irp-cdn.multiscreensite.com/ee62...MymQ6G.pdf
#12
Sem našel zdaj, Tapro jih ima za 3,8k 8kW model. Stari je pa 3,4k. Brez DDV. Še vedno kar ugodna cena bi rekel. 
Seveda je to samo zunanja kišta, upam da še vedno paše na staro notranjo, kjer itak nima kaj crknit.
#13
Seveda, notranja enota še je, samo cena je pod jurja.
#14
Jup klical uvoznika - 6,100 zunanja+notranja potem še 10% davka,... čakam na ponudbo z montažo od monterja pa da vidim kam pridemo,... Hvala. Kam pa se uvršča v kvaliteti napram NIBE F2120 in Kronoterm ADAPT?
#15
če se ne motim je Vaillant TČ preoblečen LG, potem veš kam sodijo...


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »