Gradnja in obnova > Energijski viri
zamrzovanje toplotne črpalke

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zamrzovanje toplotne črpalke
#1
   
Imam tč hitachi yutaki S80 staro 3 leta in sem letos opazil, da se ustvarja led na robu tč, ki tudi defrost ne odpravi. Gmota ledu se ustvari v 2 dneh. Nad tč je zaščitna streha, ki preprečuje kapljanje vode s strehe. Kaj bi bil lahko vzrok temu?
#2
Na ohišje primrzne para, ki jo spusti ob defrostu, počasi se kopiči. Tudi na moji, bi rekel da to ni odvisno od firme, razen če ima še ogrevan pleh...  Big Grin
Zdaj ko imamo 24/7 negativne temperature, je vsa okolica TČ v ivju, živa meja, drevo, kolesa pod napuščem...
#3
Postavitev na sončni strani odlično odpravlja takšne anomalije, če se navežem na sosednjo temo. Drugače pa nadstrešek precej pomaga.
https://www.bauhaus.si/nadstresek-basic-...0-x-750-mm
#4
+1
tudi zavetrje...
#5
Za tiste, ki ne zanikajo mikroklime.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=...w50NR-u-4g

   
#6
Lahko bi eno obnovo naredil, če si že šel brat (priznam - za nas lenuhe Wink )
#7
Že po sliki vidiš, da bližje objektu senzor stoji, višje temperature so skozi dan, ponoči se izenači.. S tem da so razdalje po 5m narazen...zdej al je nekaj oddaljeno pol metra ali meter pa ne igra takšne vloge.
#8
Finta je pa ta, da senzor tam samo stoji, TČ pa črpa par 1000m3/h zraka iz okolice. In bo v parih minutah podrla to "mikroklimo".
#9
Finta je v tem, da so bile meritve izvedene v realnih pogojih, kar vključuje tudi veter in termiko. Sama termika ob stavbi pa premika še večje količine zraka.

Če veter piha s hitrostjo 1m/s skozi prerez 10x10 metrov, dobimo pretok 360000 m3/h.
#10
Verjetno že več kot 10 let trobim o mikro klimi, da je lokacija TČ zelo pomembna, da enaka naprava, ki deluje na x lokaciji bp. zmrzuje in se ukvarja sama s sabo ne Y lokaciji oddaljeni nekaj 100m.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#11
Enako jaz enim, ki so trdili , da jim v mrazu TČ pod -5 (''klim'') šele ''zadihajo''= manj srežijo.  Odvisno kje so (mikro)lokacijsko...
Oni o ''pomanjkljivosti'' večrednega uparjalnika napram dvo..., da lamel ''ne'' omenjam.  Wink   V drugi ''sapi'' pa tudi Telmos zagovarjal predimenz. TČ ? Ravno s teh vzrokov....  Idea
 Srce Migaj je bil nato realen, pri opazovanju različnih naprav v okolici in priznal zmoto. 
Pri nas zaradi relativno visoke vlage tudi v mrazu, posledično defrosta ''več''... tudi pod -5 (še vedno malo... zaradi predim.).
http://www.bohinj.eu/template/pages/stat...=01&y=2021
https://prnt.sc/24hfeq8
Jezero, bližina vodotokov, kotlina... nam pozimi niso ravno v pomoč...


Skok na forum:
Zadnje novice

iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award
16.05.2024 ob 10:12:44
iQwood v Berlinu prejel zlato nagrado German Innovation Award
Najvišjo zlato nagrado je prejelo 15 izmed 520 prijavljenih inovacij iz 23 držav Maribor, Mengeš, 15. maj 2024 –... Beri dalje »
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
07.05.2024 ob 11:28:26
Strešna okna in senčila Tondach za popolno harmonijo doma
Eleganca in funkcionalnost na vaši strehi! V današnjem času, ko mnogi izmed nas velik del dneva preživimo v notranjih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »