Gradnja in obnova > Energijski viri
Toplotna črpalka - Hiša + delavnica!??!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotna črpalka - Hiša + delavnica!??!
Pozdravljeni. 

Je mogoce kdo tu, ki se bavi z izracunom moči toplotnih črpalk? 
Imam Mitshubischi power inverter 8KW črpalko od orke.

S tem ogrevamo stanovanjsko hišo. Po vsej hisi je talno gretje. 
Okrog 85m² pritlicje (visina stropov ca. 2.5m) 
Okrog 85m² 1. Nadstropje (visina ca. 2.4m) 
Debelina sten je 30cm in so izolirane z 16cm stiroporm. Streha je enokapnica pokrita s paneli s 3cm poliuretansko izolacijo. Znotraj pa je 30cm steklene volne. 
Zraven hiše je delavnica 12m x6m x 3m(visina). Zazidana z ytongom 20cm. 

Zanima me če bi s to črpalko lahko grel tudi delavnico. 

Moja zamisel je sledeča: iz črpalke speljati 2cevi (ca. 8metrov povezava). V delavnici pa bi po celi dolzini (12m) in v višini 1.3m zalepil sistemske plošče (5,5cm)  in po teh speljaj cevi na razmaku 10cm. To bi vse skupaj prekril/pokril z aluminijasto pločevino, da bi zgledalo/delovalo kot radiator.
Dovolj mi je, da je prostor/delavnica ogreta vsaj 15°C.

Če je komi situacija zanimiva ali mi lahko prekalkulira/izracuna ali bi to lahko delovalo mu z veseljem pošljem še kaj podatkov mogoče tudi slik.  

Hvala za vse pozitivne/negativne odgovore. 

Lp 
Namesto da vlagaš v upgrade ogrevalnega sistema v delavnici in do nje in na to obesiš tč, ki po prebranem rekel, da ravno prav pokriva hišo, bi jst raje gledal na neko klimo, mogoče celo talno, ki bo tak prostor dogrela verjamem da bp na želenih 15C. Mogoče v razmislek.
Se strinjam. Dvomim da bo tvoja tc dovolj mocna se za delavnico. 
Montiraj klimo pri tleh, ali pa talno klimo. Eno mocnejso ali dve svohnej..
Edino ce imas veliko prahu, potem bo treba veckrat prepihat klimo.
Sonce naj sveti vsak dan!
Tudi sam ogrevam 9x8x3,3m delavnico s klimo.
Zraven imam odprta še vrata v 2 sosednja prostora (skupno dodatnih 35m2)

Tudi moja želja v štartu je bila da dosežem nekih 15 stopinj.
Montirana lani 1. decembra, pa sem pol celo zimo z lahkoto vzdrževal 20 stopinj v prostoru.
19:00 - 7:00 jo imam nastavljeno na 19 stopinj, čez dan na 22 stopinj.

Vzel sem Mitsubishi LN35 katera bi naj šla do max 6,3kw pri gretju.
Takrat še ni bilo na razpolago modelov FT, katere sem v druge prostore dal letos.
FT25 bi naj po ogrevalni moči šla tudi do 6,2kw, je pa nekaj cenejša.

Še nekaj cenejše so Samsung Elite in Pure, katere bi naj po podatkih tudi dosegale kar velike grelne moči.

Za lansko zimo nimam podatkov o porabi, ker sem bil len in se nisem ukvarjal z povezavo na wifi.

Letos sem jo zagnal 15. oktobra.

Moj sin si je za ogrevanje servisne delavnice 6x5m, višina 2,4m, omislil čisto navadno klimo.
Sicer ni primerjave, je manjši prostor, pa vseeno za neko orientacijo....
Ni hotel pretiravati z investicijo, ker ni vedel ali bo to vredu ali ne. Po 2. letih obratovanja, gretje 24/7 čez zimo in poleti čez dan za hlajenje, ima letno porabo malo manj kot 1200kWh.
Nabavil je najcenejšo, VOX za 300€, 3,5kW, vseskozi ogreva na minimum in ima v delavnici slabih 20°C. Več kot dovolj. Naredil je veliko z minimalno investicijo Tongue 
Objekt je samostojen iz lesenih brun, kot kakšna večja vrtna uta, znotraj10cm izolacije in parno zaporo, znotraj oblečeno z osb ploščami, strop ima 20cm izolacije.

Skok na forum:

Zadnje novice