Gradnja in obnova > Energijski viri
Katera TČ zrak - voda?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Katera TČ zrak - voda?
#16
Citat:STČ lahko prodaš. Jasno ti nihče ne bo dal zanjo 1.000€
600, ali celo malenkost več € boš pa takoj dobil.
Odvisi za kako STČ gre...!  Prej verjamem , da ni tako lahko... Razen, če nekdo pozna ljudi (kot ste monterji...) , ki bi kupili za ''pošteno'' ceno . Da jo ''šenkam'' ? Ne hvala.
Osebno je nisem dal proč , čeravno se je res vrtela cele noči...  Izpih je   pozimi  napeljan iz objekta..., poleti kontra. 
V primerjavah ogrevanja zgolj san. vode s TČ identična poraba; ob identičnih pogojih. Pozimi je TČ razbremenjena , neogrevalne  4-6mesece lahko miruje.
Če ima STČ možnost ogrevanja (''kača'') prek drugih virov ... (tudi TČ), zame osebno prodaja ni smiselna; če jo uporabiš zgolj kot zalogovnik san. vode pozimi, poleti pa lahko brni samo STČ.  Koliko bi dal za zalogovnik san. vode...?!
O izboru ne bi... o tem odloča vsak zase...

Z leti opažam pri prostih postavitvah (pa grešijo tudi monterji ne-prostih ...!) ,  da ob sneženju lepo vleče sneg vanje..., dodatno zmrzovanje  manjša pretok zraka, če nimajo primerne zaščite (strehica) kot npr. alira V-line LWAV+ serija
Tej pa kontra lahko predstavlja ''problem'' višina snega; pri nas je že bila dosežena 70+cm.
  Zato primerna postavitev (tudi glede slišnosti -prenosa zvoka...), višina, odtok kondenza, kot kaka strehica; zanesljiv monter... niso nepomembni pri odločtvi... in kasnejšem (ne)zadovoljstvu; ne glede na pasmo TČ... Wink 
Niti ne zanesljiv in odziven, morebitno potreben, suport...  Idea
#17
@bohinc je navedel
"Osebno je nisem dal proč , čeravno se je res vrtela cele noči... Izpih je pozimi napeljan iz objekta..., poleti kontra."
ampak če jaz to prav razumem, potem ti dobiš pozimi glede na to da imaš izpuh ven za 1m3 izpihanega zraka recimo temperature 10 stopinj v prostor 1m3 zunanjega zraka, ki pa je lahko odvisen od zunanje temperature, torej lahko tudi -20 stopinj. Vsaj taka je moja logika, saj za izpuhan zrak je potrebno dobit nekje isto količino v prostor .. in to je vsaj mislim da vedno od zunaj...
#18
Laguna1, točno tako! To potrjujejo tudi izkušnje Bohinca, ki pravi, da mu pozimi STČ ropota cele noči. Zadeva lahko do neke mere učinkovito deluje le v povsem vkopanih kleteh, kakršno imam sam, a le pod pogojem, da vsaj tla kleti niso izolirana!
#19
Imamo 3/4 vkopano klet , brez izo.. Na 300l STČ nas je bilo še par let nazaj 9 oseb. Vsaka manj pomeni toliko delovanja manj, ne?!
Dokler nisem imel izpuha ven, je bilo v kleti, odvisno od zun. temp., 5 do 7 st. manj- kot nadalje...
''Žvižgajoča'' ključavnica ob tem, je bila povod luknji v vrata fi 160 za zadosten pretok zraka .
Da ne piha nazaj not, ob nedelovanju STČ, skozi fi-160 imam zgolj nalimano ''zaporo'', ki ob prenehanju izpiha zapre luknjo.
 Prej je v kleti padlo lahko pod 10st.C, nato zelo redko pod 15. 

Neprodušno zaprt v objekt pa ni nihče , ne? Nekaj svežine  pride že ob izstop -vstopih v objekte, ne?!
Luftanje...okna, ključavnice, ipd.
#20
STČ 200lit  z lčenim uparjalnikom v bivši garaži nad radiatorjem dela celo leto, padec temperature ob delovanju za kake 2°C in se hitro nadoknadi, poraba skozi celo leto enakomerna (250kWh , ob poračunu dobim še kaj nazaj), možnost ogrevanja z centralno ob okvari STČ. V desetih letih BP delovanja sem zamenjal samo kondenzator motorja v uparjalniku, vrti kot cirkularka Smile
Imam 4 do 5 intervalov vklopa za cca 1 uro dvočlansko gospodinjstvo brez nekaga "šparanja", delovna temp 42°C
#21
Citat:Najcenejšo, brez razmišljanja.
Sicer pa imaš kvadriljon že odprtih tem. Lahko bi malo prebral.
Pa ponudb imaš malo malo. Vsaj 35 jih rabiš. Da se lahko odločiš.
Stari dobri fery... drži !
 Če imaš na ''zalogi žnj'' ogrevalnih naprav , katerih cen nam še nisi izdal. V samoizdelavi so gotovo nekaj cenejše. Navedi koliko bi prišle vse skupaj ob tebi zadovoljivi montaži , vključno TČ  Wink ?!
Tudi par deset konj na štirih kolesih služi namenu...prevozu od  točke A do Žnj? Imajo klimo -gretje, radio....itd....? Tudi okna, vrata vse služijo podobnemu namenu...pa so vsa ista glede na ceno?
Hvala za mnenje o 35 ...ko bom zbiral okna , kamin , peč , avto ipd... Tongue
#22
še zdej mi ni jasno, zakaj bi STČ odstranil?!? Enostavno povežeš z ogrevalno TČ in stvar rešena....ko se ti zahoče (poleti) laufaš kompresor iz STČ.....na 10 let stati TT dela odlićno...problem teh STČ je le  da za ogrevanje iz 40 na 50c potrebuje skoraj dve uri...11FWHP to opravi (oz. takrat greje iz 37 na 45) v 25 minutah....kaj je ekonomičnejše pa res ne vem, sem pa prrpričan, da gre za nijanse....


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
26.05.2023 ob 13:26:45
NLB Stanovanjski krediti z jamstvom države
Mladi do 38 let lahko ob prvem reševanju stanovanjskega vprašanja pridobite stanovanjski kredit po pogojih Zakona o... Beri dalje »
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
19.05.2023 ob 08:49:06
Kako izbrati pravo kombinacijo senčil?
S kombiniranjem notranjih in zunanjih senčil lahko ustvarimo prijetno in udobno vzdušje v svojem domu. Tudi ob poletni vročini.... Beri dalje »
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
17.05.2023 ob 12:20:44
Odkrijte prednosti bivanja v mansardi
Tondach rešitve za šarmanten dom Ko izbiramo nepremičnino, je zdravo in kakovostno stanovanje, v današnjem času... Beri dalje »