22.11.2021 ob 18:22 (*Zadnja sprememba objave: 22.11.2021 ob 21:26 uporabnik Hanzi.)
Sem mnenja da v radiatorje pod 30 nima smisla posiljat.
Ali imaš kaksen sobni korektor oziroma termostat
Ali vse regulira samo zunanji senzor?
Alj ta krivulja tudi pove pri kateri temperaturi zacne ogrevat?
Naj pove nekdo ki ima tc v malem prstu..
Kako ves temepraturo dviznega voda iz krivulje?
Tam kjer se ti dotakne krivulje zunanja temperatura (x os) tinpove temperature dviznega voda.
Po tvoji krivulji bos imel pri 0°C zunaj DV 30C.
Pri monterjevi nastavitvi pa 40C priblizno.
Ne vem natancno kaj naredi monterjeva korekcija 5°C.
Sassapo?! Razlago.prosim
22.11.2021 ob 19:22 (*Zadnja sprememba objave: 22.11.2021 ob 19:24 uporabnik MAGS.)
Nastavi krivuljo na +2 ,po dveh -treh dneh boš videl kako je , če ti bo še pretoplo znižaj na +eno , če ti bo prehladno , kar dvomim ,povečaj na +tri , vse ventile na radiatorjih odpret do konca
Pri radiatorskem ogrevanju se navadno nastavi začetek krivulje pri cca 29°C in zunanji temp. 17°C. Nižje vstopne temp. so pri radiatorskem gretju neuporabne in TČ deluje dejansko v prazno. Preko 30°c pa je lahko pri višjih zunanjih temp. že tudi preveč.
zlatinejc... Vse nastavitve delaj v majhnih korakih, drugače ne boš nikoli ujel pravilne krivulje. 1 ali max 2°C v 24/h
Ja, zalogovnik je pri takšnem sistemu kot ga imaš res obvezna komponenta, razen če boš napravil tako kot sem ti napisal in temperaturo hiše reguliral izključno z vremensko krivuljo ne pa z ventili na radiatorjih.
Če je glava nameščena lahko radiator še vedno zapreš, če je ni, ne moreš.
22.11.2021 ob 21:33 (*Zadnja sprememba objave: 22.11.2021 ob 21:38 uporabnik Hanzi.)
Na desni, pri zunanji 17C zacnes dvigovat krivuljo s startno 29C.
Sasapo je govoril o tej tocki.
Je panta tocka in tocka drugega zloma na levi strani na vsaki hisi drugacna. Odvisna od izolaciej, velikosti radiatorjev, navad stanovalcev....
22.11.2021 ob 22:14 (*Zadnja sprememba objave: 22.11.2021 ob 22:16 uporabnik zlatinejc.)
Hanzi, hvala za razlago. Sem nardil tak, samo da sem postavil levi rob 45 / -15 desnega pa tak kot sta povedala. Ce prav razumem, mora biti radiator malo bolj topel od mlacnega stanja ?
Jaz zalogovnik pod 35 ohlajam zelo pocasi. Zato bi najbrz vvtc najnizjo temperaturo v radiatorje nastavil nekje na 30- 35.
Pa raje potem na casovnik laufal tc v prehodnih obdobjih, dokler bi za ogrevanje zadostovalo manj kot 35C.
Ali pa delovanje tc nastavil na precej nizko zunanjo temperaturo. (Okoli 10 ali celo manj, ptecej odvisno od izolacije objekta)
Ne vem kaj vse omogocajo tc glede casovnikov (pa gretja SV v primeru da imas gretje prostorov s casovnikom ugasnjeno)
Jaz zalogovnika sploh nimam, niti mi ni kapnilo, kaj sele, da bi mi ga monter predlagal...
Potem takem predvidevam, da mi tudi timer funkcije niso kaj prevec v pomoc ?
Mogoce se ga bo v prihodnje res splacalo vgraditi, vendar je ta kurilnica tako majhna da niti ne vem ali pride nekako notri. Ce pa ze, se bo monter namucil do amena...
Nikakor pa ne znam ugotoviti koliko vklopov ipd statistike ima TC. Uporabniski menu je malo cudno speljan.
Zalogovnika ne rabiš. Za začetek poglej na katero hitrost imaš nastavljeno obtočno črpalko. Zaželjeno je, da je ta čim višja, na ta način je delta t manjši, radiatorji so bolj enakomerno topli po celi površini, posledično se s tem poveča njihova moč, kar pomeni nižjo temperaturo obtoka. Zaradi omenjenih dejstev so termostatski ventili nezaželeni.
Sam ogrevam na 22,5 c neprekinjeno 24 ur, kolikšna je poraba pojma nimam, ker ne gledam več na števec, tvoja se mi sicer ne zdi pretirano visoka za trenutne zunanje temperature.
Moč same črpalke ni problematična, gre nenazadnje za 240 m2, problem je, da bi bil dovolj Ecodan, ki je v praksi bolj varčen in manj se kvari. Drugače pa sama črpalka ni slaba, si pa po nepotrebnem zapravil kakšnega jurja več.
Termostatski ventili so še kako koristni pri južni legi prostorov. Sončni dobitki so lahko veliki in prednost radiatorskega ogrevanja je ravno hitra regulacija v tem primeru. V ostalih prostorih pa so pri dobri hidravlični uravnoteženosti sistema nepotrebni.
miro2x, kaj vremenska regulacija ne trza na sončeka.
Če pa vsi pravijo da korigira na zunanjo temperaturo bolj sonček bolj niža T vode ,torej
nebi smelo bit pregrevanja,edino če bi imel na konstantno temperaturo samo potem nebi bili pretoki pod vprašanjem in bi lahko po hitri regulaciji vrglo TČ v napako ali ne?
Vremenska regulacija regulira glede na zunanjo temperaturo. Tipalo zunanje temperature pa bi moralo biti nameščeno na severu in tam ni sonca. Če bi bilo na soncu, bi bila meritev temperature napačna in bi bilo v vseh neosončenih prostorih premrzlo.
miro2x,
"V ostalih prostorih pa so pri dobri hidravlični uravnoteženosti sistema nepotrebni."
Po tem pa ne vem zakaj dosti ljudi tu na forumu odsvetuje uporabo termostatskih ventilov, in prisegajo na dobro hidravliko in pametno nastavljeno vremensko regulacijo.
Eventualno še dopuščajo sobni korektor v sodelovanju z vremensko.
Gremo čitat po forumu da vidim kaj je boljše in kerih predlogov je več...
Sassapo in ostali kaj je bolj pravilno?