Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Toplotni most

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Toplotni most
#1
Pozdravljeni,

Je to toplotni most, kakor je na slikah izvedena tale atika? 

Je hiša sploh lahko pasivna, če naredimo, kot je prikazano?

Lp,
Katja


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Po definiciji to je toplotni most.
V praksi: zanemarljivo

Pravi odgovor pa ti bo dal arhitekt s PHPP izračunom.
#3
Za žaluzijami bo večji toplotni most Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#4
Kakor vidim gre za balkon. Večina novogradenj nima balkonov zaradi dodatnih stroškov in potencialnega toplotnega mostu. 
Mi smo sicer tudi naredili balkon, predvsem zaradi pritiska boljše polovice. 
Bil pa je kar drag, predvsem zaradi vgraditve iso corb elementov, ki zmanjšajo toplotni most. Poglejte si te elemente iso corb. Je pa cca 100€ na tekoči meter.
#5
To sploh ni balkon, ker je preozek. Verjetno samo senčenje spodnjih oken. Predlagam kakšne jeklene konzole na razmaku, namesto Ab plošče.
#6
Katja19,
po projektantovo, ni, saj je obdelal konzolo; če Phpp pokaže sprejemljivo ni toplotni most. Praktično bi rekel da je. Povečaj toplotno izolacijo.
Ali ni tvoja hiša montažna gradnja - Lesena ( ne zidana)??
Komentar " firefly " je bolj na udaru!! Tu popravite.
Lep pozdrav
#7
Ne tu ne gre za balkon, ampak za 1m širok napušč ali konzola, bolj za senčenje in nadstrešek.
Gre pa ta konzola okrog in okrog hiše.

Zato me res zanima, kako bi to pravilno izpeljali?

Je še kakšna druga opcija za to konzolo, razen ,da podaljšujemo ven AB ploščo?

Som:

Ne, naša hiša bo zidana, je bila pa umes tudi montažna v igri.
#8
Premislite, če ta "obroč" okrog hiše res potrebujete. Seštejte vse investicijske stroške (cca 50m^2 večja plošča, več betona, več armature, opaža, izolacije, zaključnega sloja fasade, hidroizolacije, podov) in tekoče stroške zaradi "toplotnega mostu". In to primerjajte s koristmi, ki jih jaz osebno ne vidim oz. bi se jih dalo rešit na drug način. Razen, če seveda obstaja kakšen drugačen razlog.

"Toplotni most" v narekovajih zato, ker je štrcelj oblečen v izolacijo. Kot je napisal gradnja_mengeš, glede na izvedbo to ni klasičen toplotni most, vseeno pa nekaj pretoka toplote bo. Kriterij za pasivno hišo je specifična poraba energije za ogrevanje, zato bo tukaj merodajen rezultat PHPP izračuna, kjer pa mora biti "obroč" seveda pravilno upoštevan.
#9
Katja, še enkrat: jekleni konzolni nosilci, vpeti s strani v AB ploščo. Bistveno boljša rešitev. Od tu dalje se bo vsak projektant že znašel.
#10
Sicer nimam dovolj podatkov o projektu, da bi lahko sodil o (ne)doseganju pasivnega standarda, ampak 24 cm fasadne izolacije se mi zdi nekoliko malo za pasivno hišo.

Nadstrešek, kot je narisan predstavlja toplotni most velikosti cca. 0,3W/mK. Če bi bil neizoliran, bi bil okoli 0,5W/mK, če bi namesto izolacije uporabili element za prekinitev toplotnega mostu Isokorb pa bi bil okoli 0,15W/mK. Če bi namesto AB plošče nadstrešek izvedli kot jekleno konstrukcijo, ki je pritrjena le točkovno in ne linijsko, bi bil toplotni most še manjši, v vsakem primeru pa toplotni most bo in ga je v phpp izračunu potrebno upoštevati.

Polega samega toplotnega mostu pa je pri energetski bilanci potrebno upoštevati tudi manjše sončne dobitke zaradi dodatnega senčenja oken, ki ga tak nadstrešek povzroča.

Če vam ob upoštevanju vsega tega phpp izračun pokaže, da je hiša še vedno pasivna, potem ok. Bi pa bil pasivni standard gotovo lažje dosegljiv brez tega nadstreška.
#11
Glede na moje izkušnje, kar je več kot 20cm navadnega eps kot izolacije je slab koncept pasivne gradnje.
#12
Živjo;

imamo 3m podoben balkon, narejen zaradi senčenja pritličja; balkon (beton) je od hiše ločen z isokorbi, ki rešujejo problem toplotnega mostu na stiku balkon-hiša.; balkon je izoliran samo s 5cm izolacije in FLIR posnetki na hiši sredi letošnjega januarja, v hiši je bilo pa zaradi sušenja estriha 40 stopinj, pa niso pokazali nobenih hladnejših con na tisti steni.

Poceni stvar ni, računajte na 150€/m; k temu je treba prišteti še streho, ki zna biti problematična, tako z vidika stroškov, kot do izvedbe ravne strehe nekompententnih krovcev.

V glavnem, naša bajta ima konkreten betonski balkon z minimalno izolacijo, teoretično je po PHPP 9.7, praktično toplotnega mostu ni možno izmeriti ali občutiti.

S primerno konkretno izolacijo atike se da gotovo doseči isti učinek.
#13
O PHPP govorite kot o čudežnem orodju za računanje toplotnih mostov, ki pa to ni.

PHPP sploh nima opcije računanja oz. simuliranja toplotnih mostov. Jih samo upošteva v celotni bilanci, če jih vneseš notr.
#14
Iz lastnih izkušenj povem, da moraš za pasivno ZIDANO gradnjo biti tudi sam hudičevo aktiven. Vsi detajli zelo povečajo tako stroškovno kot časovno samo gradnjo. Povečini sem vse detajle v smeri pasivne gradnje sam reševal in izvajal. In na ta račun še sedaj nismo notri...
Tisti vpliv žaluzije na toplotni most rešiš tako, da okno v celoti sega iz stene in ga oblečeš v izolacijo, vendar s tem potegne vsaj 28 cm fasade, da pokriješ škatlo žaluzije.
Pri nas sva tudi na začetku tuhtala da bi bila atika naokoli hiše ter streha brez napuščev, vendar je ta varianta podražila osnovno gradnjo za 8 % (kaj češ- ravna streha in špenglarija je draga...). Pa tudi mi nihče ni znal odgovoriti kako pravilno urediti streho/naklone atike v primeru odvodnjavanja meteornih voda.

Bom videl kako bo, ko bomo vseljeni. Ali sem ustvaril pasivno ali NEH gradnjo? Zdaj čakam na test zrakotestnosti...
#15
@gregorjanc, se strinjam in te popolnoma razumem, tudi sam sem se moral precej angažirati, pa mi je gradbeništvo popolnoma na koncu liste zanimanj.

Na podlagi svojih izkušenj bi rekel, da naredit pasivni zidan objekt ni neka huda umetnost (seveda, če je objekt tako načrtovan), treba je pa paziti na ne ravno veliko stvari. A žal so majstri površni in veliko njih teh par konceptov preprosto ne razume, ali pa noče razumet.

Pred testom zrakotesnosti se splača iti po bajti in v lastni režiji zatesniti potencialne špranje in elektro inštalacije, sploh skozi doze zelo rado piha.


Skok na forum:
Zadnje novice