Gradnja in obnova > Napeljave
Elektro inštalacija in prenova dovoda elektrike v staro hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elektro inštalacija in prenova dovoda elektrike v staro hišo
#1
Pozdravljeni,
V stari hiši, ki jo uporabljam kot vikendico imam  števec elektrike v notranjosti hiše (ne obstaja elektro omarica) in celotna hiša ima  eno varovalko po števcu 16 A in eno pred števcem cca 35 A. Elektro inštalacija je bil obnovljena v 80 letih, dovod elektrike v hišo pa je najbrš starejši. Prvotno bi želel izvesti obnovo dovoda elektrike do števca v hiši in dodati elektro omarico, kasneje pa še ostalo inštalacijo. Zanima me kako se to lotiti. Za dovod elektrike bi moral najverjetneje imeti kaksno dovoljenje elekro družbe oz. bi morali oni izvesti to delo. Ali lahko to delo naredi običajni eletričar? Ali bi moral imeti nujno zunanjo omarico? Prosim z vaša mnenja.Hvala
#2
Dovod te naj ne skrbi, ker je v lasti distribucije. Samo prestavitev omarice ti sicer lahko naredi katerikoli električar, ki ima izkušnje z NN elektropriključki, lahko pa prestavitev naročiš tudi pri pristojnem elektru. Pomeni pa prestavitev določen strošek, ki ni nujno majhen. Na tvojem mestu (če te ne moti števec v notranjosti) bi samo dogradil lastni el. razdelilnik, kjer bi inštalacijo razdelil na razne tokokroge (n.pr. razsvetljava, bojler, el. štedilnik itd).
#3
Instalacija do stevca in stevec je last in strosek lastnika omrezja. V ta del brez njihovega dovolje ja ne smes posegat. 
Kar jenod stevca naprej, oa njih ne briga. 
Ce gres delat obnovo hise, sodec po opisu naredi kpl nov razvod elektirke (vode in kanalizacije (svincene cevi?) In naredi nov (dodatni) dovod elektrike od nove omare do predvidenega zunanjega priklopa elektrike. 

To pa zato, ker bos najbrz prej ali slej moral števec prestaviti ven. Oziroma ga bo prestavol elektro. Ampak takrat bos ti ze pripravljen s kablom cez hiso od nove lokacije stevca  do omarice in ti ne bo treba se enkrat razkopavat po his.
Poleg nove instalacije elektrike razmisli se o TK instalciji. Kaksen lan kabel za domofon, alarm, kamere, TV, dovod optike bos najbrz kmalu zacel razmisljat.
Sonce naj sveti vsak dan!
#4
Čudno, da še imaš stevec v hiši. Sedaj je praksa/zahteva elektrodistributerjev, da so števci zunaj in dostopni brez posredovanja lastnika nepremičnine.

Pripravi omarico zunaj in ustrezne kable do razdelilne omarice hiše. Potem ti pa elektrodistributer prestavi števec.
#5
Zahvaljujem se vam za hitre in izčrpne odgovore. Ker želim najprej obnoviti dovod elektrike do števca v hiši oz. kot predlagate prenos števca v novo zunanjo omarico, me zanima ali bo elektro družba to dovolila izvesti preden naredim nove inštalacije po hiši (bojler, peč, luči itd). Trenutno stroškovno obe investiciji nebi uspel izvesti. Ponovno se vam zahvaljujem za informacije.
#6
Elektro bo verjetno zelo vesel če boš števec prestavil ven, sploh če boš dal kakšno prostostoječo omarico, nekam na rob parcele, ob kakšno cesto. Seveda boš pa vse to mastno plačal. Najbolje, da se oglasiš na lokalnem elektru in zaprosiš za ogled na terenu.

Prej pa ugotovi, kje sploh želiš imeti števec po novem. Jaz bi ga dal nekam na rob parcele.
#7
Kako se tega lotiti: Kot ste ugotovili najprej podate zahtevo na elektro za prestavitev priključnega mesta. Po ogledu na mestu samem in po tem, ko jim boste povedali vaše želje, vam bodo pisno podali zahtevane pogoje za izvedbo del, ki se jih bo treba držat. Skoraj gotovo bodo zahtevali PZI, ki ga lahko zriše samo kvalificiran projektant. Kaj vse bo treba po tem narediti, pa bo zelo natančno napisano v projektu.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »