Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Napušč-Atika

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Napušč-Atika
#1
Pozdravljeni,

Kako naj bo izveden napušč, kot je prikazano na slikah, da bo ustrezalo pasivnemu standardu? 

Projektant je recimo predlagal, da se podaljša AB plošča in se naredi atika. Vendar mislim, da je to z vidika pasivne gradnje najslabša izbira. 

Kaj vi mislite? Kako bi se še drugače lahko izvedlo? 

Lp,
Katja


Priložene datoteke Predogledne slike
           
#2
Naj izračuna oz. oceni toplotne mostove, saj jih mora za v phpp. Če so ustrezno rešeni in jih ni preveč potem lahko gre skozi. Je pa z vidika pasivnosti prilepljen koncept daleč od dobrega.
#3
Ena možnost je podaljšana AB plošča in izolacija celotne konstrukcije.
Druga pa je Isokorb, kjer "prekineš" AB ploščo. vendar je nosilnost slabša. Jaz sem ravno reševal to situacijo za balkone, ampak pri meni ni bilo težav s statiko, ker so podprti z nosilci.
#4
Katja19 ,
opcija da se izdela montažno z lesom.
Zavisi, kako bodo tvoje učke mislile. Wink
Lep pozdrav
#5
Katja,
Kakšen gabarit imate predpisan? Tam kjer je zunanja miza zgleda precej podaljšano?

Ravno namreč iščem info ali je podolgovat gabarit absolutna mera najdaljših izrastkov ali pač mora biti pravokotna hiša.
#6
Jaz moram zapreti napušč (špirovce,kapno lego). ima morda kdo kašne slike kako je naredil konstrukcijo pod napuščem? ali se prvo naredi izolacija fasade do vrha kolenčnega zidu in potem na izolacijo fiksira konstrukcija ali je bolje prej narediti sidra/konstrukcijo na goli zid in potem obdelat s fasadnim stiroporjem? za slednje vzame več dela, ker je potrebno rezati in upasati striropor okoli konstrukcije....
škatlo bi delal s stirodurjem. ali lahko kar direktno na konstrukcijo ali je potebno prej kakšne osb plošče....

bom vesel slikovnega materjala, hvala
#7
Fasada do konca (vsaj 1x lepilo + mrežica,...), nato podkonstrukcija...

   
#8
ok, sem bil za to varjanto. vprašanje kako in kakšno konstrukcijo. ponavadi potem zaprejo z mavčnimi ploščami. jaz se bol nagibam k stirodurju. prvič delam za hišo in nevem točno kako bi se lotil.... slike bi mi prišle prav
#9
   

   
#10
super, hvala gregorjanc
a mora biti konstrukcija plavajoča ali imaš to fiksno pritrjeno?
imam sier popolnoma drugače narejen napušč. iz čelne strani je širok samo 35cm. zadnji špirovec je zakrit s fasadnim stiroporjem 18cm. preko špirovca debeline 3-5 cm. tako da je popolnoma skrit. sedaj moram izravnat samo še letve od strešnikov. ali bi lahko kar direktno na te letve privijačil XPS 3cm?
#11
Niso to naše slike, samo je podoben princip... Pri nas je čelni 40 cm in smo XPS pritrjevali direkt na "colarce", ostala podkonstrukcija je pritrjena samo na špirovce...
#12
OK, bom na čelni strani direktno na letve. Bo xps 3cm čisto dovolj. na garaži sem delal z 2 cm pa se malo težje ravna.
za stranski zid bi pa spustil letve/profile od špirovca navzdol po fasadi, potem pa še vzdolžno po zidu in proti žlebu, na katere bi pritrjeval xps. ali bi bilo dovolj, če bi bile te horizontalne letve fiksirane zgoraj na špirovec in prilepljene s purpenom/fasadnim lepilom na fasado? ali je potrebno pritrditi z vijaki skozi fasado v opeko? itak bo mrežica povezana horizontalno in vertikalno....
kaj pa glede tistih trikotnikov, kateri mi še manjkajo. zidar mi ni povlekel zidu do špirovca in imam sedaj 15cm razmika in mi manjka podlaga za lepljenje. če trikotnike zlepim s purpeno skupaj z ostalo izolacijo in še privijem v špirovec/lego ali bo vrdu? ti trikotniki so debeline 3-5 cm. verjetno ni dobro, da jih trdno fiksiram na špirovec, ker se bo ta lahko še kaj sukal (ostrešje narejeno letos maja) in mi bo počila fasada....

https://file.si/POd/napu-s.jpg
https://file.si/Zpm/napu-elni-z.jpg
https://file.si/Yy8/napu-z.jpg
#13
Mi nismo nič v fasado pritrjevali, tukaj je itak povezava z vogalniki in mrežico, povsod 3 cm XPSa.

Ne vem zakaj pri strehi niste pustili čelne vetrne zaščite in bi sedaj samo vstavili XPS.

Takle je blo pri nas...

   

Zdej je pa takle...

   
#14
Vetrna letev se pride in nanjo nataknjena alu plocevina siroko cca. 15cm antracit. Tako da bo vseskupaj z robom zakljucnega stresnika, nekako 25cm. 
Imas lepo narejeno. Jaz sem se odlocil da naredim venec povsod po zidu, da je vse skupaj bolj povezano. In se plosco nad verando mi drzi, za kar je drugace bil predviden podporni steber, katerega sedaj nimam.
#15
Iz česa ste naredili konstrukcijo in kako ste jo naredili pri kapnih legah? je morda kakšna slika?


Skok na forum:
Zadnje novice

Zdaj je pravi čas za najem kredita
25.11.2021 ob 14:17:40
Zdaj je pravi čas za najem kredita
Vašim sanjam o novem domu dajemo priložnost Izkoristite izjemno ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo... Beri dalje »
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
Zgradite dom za dva ali vikend za oddih
05.10.2021 ob 12:12:19
Zgradite dom za dva ali vikend za oddih
Spoznajte Ytong hiše manjših kvadratur V bogati in cenovno dostopni ponudbi Ytong tipskih hiš je zbranih več kot 50... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »