Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Leseni strop - opaž

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leseni strop - opaž
#1
Za zaključno oblogo na stropih smo se odločili za leseni opaž. Malo sem že brskal po spletu, pa je izbira ponudnikov in izvajalcev bolj slaba. Ima kdo kakšne reference na koga se obrniti v okolici Celja?
Željo imam izvesti sam, zato se najprej zanimam za koga, ki bi lahko dobavil material in še kaj svetoval zraven. Če pa je možnost se pogovarjati še o izvedbi, pa tudi nič ne škodi. Da vidim kakšne imam možnosti.
#2
grega09,
kakšnega ponudnika iščeš? Za " izdelavo in prodajo foršprunga " ali ..........
Veliko je ponudnikov v Sav. Dolini, posebej od Mozirja više proti slapu Rinka. Imaš nekaj jih tudi okoli Rogle - Pohorja.
Pišeš da bo delal sam. Pohvalno.
Svetovanje: predlagam da leseno nosilno konstrukcijo fiksiraš podobno kot za GK , z obešali. Če boš direktno les/les , ti bo zvijalo. Parno zaporo pod nosilne morale. Na spojih predlagam uporabo dveh deščic , ne samo eno.
Lep pozdrav
#3
Som16, hvala za odgovor. Malo bolj natančno:
1) V planu imam cca. 250 m2 lesenih stropov. Cca. 200 m2 jih je poševnin ostrešja, drugo je pa ravno na strope plošč in medetažnih konstrukcij. Nekaj je še bokov kukerlov, kjer je malo treba naštudirati izvedbene detajle, da bo vse skupaj malo izgledalo, pa da ne bo kot v neki lovski koči. Big Grin 
Iščem nekoga pi komu bi lahko kupil material za izvedbo. Kot sem rekel, verjetno bom delal sam, sem se pa pripravljen pogovarjati tudi o izvedbi, če bo komunikacija in tudi cena na kontra strani v pravi smeri. To pri meni pomeni, da se je nekdo prirpravljen pogovarjati o dobri izvedbi detajlov. Bo pa to drugo leto spomladi, tako da se malo pripravljam, da nekoga najdem. Vmes bi rad opaž zložil v prostor in ga tudi celotnega prebarval ko še ni vgrajen. Lepo delo za čez zimo...
Verjamem, da ljudi je v Savinjski dolini dovolj, samo kontaktov nimam, zato se priporočam. Da se bi vozil od grunta do grunta in spraševal kdo dela opaž za strope mi pa tudi ni. Big Grin
2) Kaj je to GK? Gips?
3) O sami montaži sem že razmišljal, ni pa nič dokončno. Čakam, da se malo pomenim s kom, ki je več tega izdelal. Opaž planiram 2 - 2,5 cm debeline, 15 cm širine. Izgled natur, barvan s prozorno zaščito z nekaj dodane bele barve za UV protekcijo.
Ostrešje je narejeno iz 10 cm Termotopa (nad njim seveda sekundarna kritina, zračni most in kovinska kritina), med špirovci je 15 cm kamene volne. Potem sem planiral parno zaporo pritrditi direktno na špirovce. Nato pa izravnalno konstrukcijo, recimo 4 cm morali, ki se jih potem postavi v ravnino z nivelirnimi vijaki. Ta prostor 4 cm med parno zaporo in opažem bi izkoristil še za inštalacije, kar jih je (razsvetljava, nekaj alarma, itd.). Na 4 cm morale pa direktno opaž. Sem se pa sam tudi spraševal o zvijanju in tu nimam izkušenj. O obešalih pa še nisem razmišljal.
Pri tvojem opisu ne razumem čisto kje se nahaja parna zapora. Pod nosilnimi morali? Je to na špirovcih in potem izdelam nosilno konstrukcijo ali nosilna konstrukcija in potem para zapora?
Poleg tega ne razumem dveh deščic na spoju. Kaj si mislil tu?
#4
Imaš tudi na Bolhi ponudnike iz Savinjske. Jaz sem enkrat od enega takega naročil 50m2 za strop garaže.
Malo sem moral počakati, da mi je pripeljal, ko je imel za več strank v mojem koncu. Kvaliteta OK.
Ti pa imaš dovolj za celo furo, tak da ne bo problem.

Aja: nekateri imajo grdo navado, da v paketih dajo zgoraj in spodaj lepo desko, vmes pa vse živo. Že vnaprej mu daj vedet, da boš odprl pakete in naj ne skriva.
#5
2.5cm debel opaz? To so ze brune skor... videz lovske koce bo pa itak. Ker "moderen" videz opaza v slo pac ne gre...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
Da, res je. Tu jih preko gipsa večina ne seže...
#7
Aja, to 2,5cm sem pa spregledal. Ne ga srat, to so colarce Smile
Vzame se najtanjši 15mm ali koliko je že. Jaz sem ga še dodatno obrusil in pobarval z brezbarvno lazuro. Itak še porumeni čez čas.

Tu imaš opis razredov (A,B, AB itd.):
https://www.abc-net.si/images/a-mojeslik...ACESNA.pdf

Na garažo sem ga dal zato, ker imam pod stropom obešene razne zadeve (lestev itd) in vsake toliko s čim butnem ob njega. Na opažu se ne pozna nič, na gipsu pa bi bile že grde poškodbe.
Ampak v bajto sem pa tudi jaz raje dal bel gips.
#8
Ne, pod 2 cm ne grem. Hočem masivo in to je to. Drugače je vse skupaj bolj labavo.

Sem pa odprt za kakšne druge predloge. Ko gledam malo slike po spletu, so izvedbe lesenih stropov bolj ostrih linij. Iščem mogoče bolj nekaj v tej smeri, da ne bo preveč na 80a in 90a potegnilo. Imamo radi dolgočasne, enotne in nerazgibane površine z ostrimi linijami. Npr.: https://ibb.co/tHnnXSh

V glavnem, na sprednji strani ne iščem utorov in tudi posnetja pod 45° ne vem kakšno funkcijo imajo. Ali samo estestsko ali še kaj drugega.
So mi pa tudi neznanka utori na zadnji strani, ki je nevidna.
Malo tule gledam različne izvedbe:
http://mizarstvo-blazic.si/stropne-in-stenske-obloge/
#9
Nič ni labavo, saj imaš špirovce vsakih 70-80cm Wink
Lahko delaš tudi iz colarc, ni problema, samo 2x dražje bo. Če ne bo na pero in utor bi ti znalo kje zazevati, to je pač les ki se širi in krči.
#10
Napiši mi mail, ti poslikam, kako sem rešil jaz. Slik tu ne morem prilepit iz telefona.
#11
jaz mam 22mm direktno na špirovce in zgoraj na škarje.....zgleda solidno, le ko prižgeš luč se vidijo kje pa kje neravnine....nič pretresljivega_ni pa več "fansy" 27 let nazaj se mi je zdelo ok.
#12
grega09 ,
ti si prilimal link za masivne lesene stene in stropove.
Pero/utor imaš, ker je ladijski pod. Tudi če je " na knap " imaš preo /utor, le da nimaš na vidni strani vidnega folca.
Masivna deska se mi nekoliko bolj dopade kot klasični 15/13 mm ladisjki pod.
Posneti robovi so zaradi neravnine deske , ki je odžagana = estetika/izgled. Kolikor sem videl , ni mašine da bi ravno naredila ladijski pod. Morda so se v zadnjih letih kaj spremenili.
Lep pozdrav
#13
No, nekaj informacij sem dobil. Tudi nekaj proizvajalcev, npr. https://www.talg.si/storitve/opaz/. Bom malo pri njih povprašal, kaj je še možno glede izgleda opaža, da ne bomo sanjali o nečem, kar nihče ne more izdelati.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zdaj je pravi čas za najem kredita
25.11.2021 ob 14:17:40
Zdaj je pravi čas za najem kredita
Vašim sanjam o novem domu dajemo priložnost Izkoristite izjemno ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo... Beri dalje »
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
Zgradite dom za dva ali vikend za oddih
05.10.2021 ob 12:12:19
Zgradite dom za dva ali vikend za oddih
Spoznajte Ytong hiše manjših kvadratur V bogati in cenovno dostopni ponudbi Ytong tipskih hiš je zbranih več kot 50... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »