Gradnja in obnova > Energijski viri
samostojna sončna elektrarna

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
samostojna sončna elektrarna
#1
Je kdo razmišljal/postavil samostojno sončno elektrarno. Torej elektrarno ki samo oddaja energijo. Kakšne so sploh cene odkupa energije(tega nisem nikjer našel, samo neke stare cifre iz leta 2012) v tem primeru?
 Izračun donosa je v tem primeru precej lažji in bolj zanesljiv, prav tako lahko elektrarno postaviš kjerkoli. S  tem pa lahko optimiziraš letno proizvodnjo pri isti investiciji. 
Obstajajo kakšne sončne celice, ki prenesejo večjo moč sončnega sevanja kot običajno? V temprimeru bi lahko invsesticijo optimiziral z dodajanjem ogledal, ki sonce koncentrirajo n krat, na majhno površino panela.
Vsaka debata na to temo je dobrodošla
#2
Vsaka elektrarna oddaja električno energijo.

In ja, teoretično bi lahko koncentriral svetlobo in jo usmeril na fotovoltaični panel, "edini problem" bo hlajenje panela. Praktično neizvedljivo

mislim da bo potrebno pred nadaljevanjem debate se najprej poglobiti v literaturo u delovanju fotovoltaičnih panelov ter zakonske podlage za izdelavo sončne elektrarne.
Tudi to, za fizično osebo, na kratko povedano -> neizvedljivo  Blush
#3
Imas razpis kjer lahko dobis 50% subvencijo za SEbki jo bos izgradil za namen prodaje SE.
https://www.kgz-ptuj.si/novice/ArtMID/88...cleID/2396
Pricakovana odkupna cena pa je najbrz nekje okoli 5 ali 6c. Lahko pa povprasas dobavitelje elektrike(trgovce). 
Torej slaba polovica tistega kar sam placas elektriko oziroma bi pokompenziral pri net metering sistemu
Sonce naj sveti vsak dan!
#4
Ne vem sicer ali se je o tem že tukaj kaj pisalo, ampak js imam nekaj vprašanj...
Zanima me ali je kdo tukaj že postavljal sončno elektrarno (ne za samooskrbo)?

1. In sicer me zanima kakšni so kaj stroški investicije za recimo 100kw in koliko letno prinese ta elektrarna?

2. Se sploh izplača to... kakšna more biti kaj površina strehe za takšno elektrarno?

3. Ali se to sploh izplača?
#5
kaj se izplača in kaj ne, je zelo relativno. Če želiš boš naredil. Če računaš, da boš s SE dobro služil, se motiš. Predvsem moraš to vzeti kot hobi, kateri ti bo prinesel tudi nekaj €
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#6
Mislim, da smo na tej strani zbrani uporabniki SE za samooskrbe.
Gradnja in nato prodaja je nekaj drugega.
Nekaj se pa ve,  cena 100kW SE bo po moje okoli 100 tisoc€.
Ce bo lega ugodna bo elektrarna neredila več kot 100.000 kWh.velikost strehe take elektrarne pa bo konkretna,  okoli 700 kvadratnih metrov. Koliko bo pa profita, pa ne vem.
Obstaja tudi možnost investicije v sončno ponuja firma Sončna Elektrarna, obljubljajo 3% letni donos vložka, več ne vem.
Predlagam pridobiti ponudbo od ponudnikov, ki postavljajo recimo GENI. Oni vejo vse odgovore na tvoja vprašanja.
#7
Narobe sem napisal.
Vlaganja ponuja Moja Elektrarna.
Se opravičujem.
#8
Ni bistvo, da bi "fajn" služil ker vem da tukaj ni to to... je pa nek prihodek...
#9
Če imaš na razpolago kakšno halo z primerno streho potem bi se ti investicija v elektrarno lahko dokaj hitro povrnila. Če pa bi vse želel narediti iz nule pa verjetno ne. Železo se je konkretno podražilo. Beton prav tako. Gradinci so napolno zasedeni. V samo investicijo je potrebno všteti tudi izgradnjo transformatorja poleg elektrarne.
#10
Pozdravljeni.

Sem v dilemi, zato bi prosil za pomoč oz. vaša mnenja.

Odločil sem se za postavitev sončne elektrarne in pridobil kar nekaj ponudb. Na koncu sem se že praktično odločil, da bom za izvajalca izbral Gen-I, zato sem se dogovoril za njihove meritve strehe za točno ponudbo. Po meritvah smo ugotovili, da bi lahko na strehi imel 11,2 kW elektrarno. Moduli bi bili sledeči:
Monokristalni solarni paneli JINKO TR JKM400M-6RL3 BLACK FRAME, proizvedeni na Kitajskem; nazivna moč: 400 W; učinkovitost pretvorbe modula 20,96 %; toleranca moči: 0 do + 3 %, dimenzije: 1855×1029×30 mm, teža 20,8 kg; garancija: 12 letna garancija na proizvod in 25 letna linearna garancija. Na streho bi lahko šlo 28 modulov.

Moja trenutna letna poraba znaša slabih 10.000 kWh, za kar je to popolnoma dovolj, a razmišljam, da bi v prihodnosti še kupil električen avto, pri čemer bi omenjena sončna elektrarna zadoščala za približno 10.000 km.

Med ponudbami pa sem dobil tudi eno od podjetja Sončni sistemi d.o.o., ki mi za zelo podobno končno ceno (s financiranjem) ponujajo sledeče module:
AU 460-36-MH, Moč 460W, mono kristalni, poz. toleranca do 473W, kaljeno steklo, zaščita IP67, 15 let garancije na izdelek, TUV in CE certifikati. 30 let garancije na linearno padanje 85%. D2115*Š1035*V40mm.

Torej dobim za celo malo manj denarja močnejše module z boljšo garancijo. Vem, da so moduli malenkost večji, a mislim, da bi vseeno šlo na streho podobno število modulov, kar bi zadoščalo za okoli 13 kW elektrarno. V njihovi ponudbi je že tudi povečanje varovalk iz 3x20A na 3x25A.
Ker je pričakovana doba sončnih elektrarn 30 let, to pomeni, da bi jo imel do okoli leta 2052. Napovedi so, da do bodo do tega leta večinoma v prodaji še samo električna vozil, kar pomeni, da bosta pri hiši vsaj 2 električna avta, za kar bo potrebno več energije.

Moja dilema je sedaj seveda koga izbrati. Večja verjetnost je, da bo čez 25 let Gen-I še vedno obstajal, kjer bi bilo možno uveljavljati morebitno garancijo. Ali ima kdo izkušnje z omenjenimi moduli? Kakšne kvalitete so eni in drugi? Kaj pa izkušnje s podjetjem Sončni sistemi d.o.o.? Za koga bi se vi odločili in zakaj?

Že v naprej hvala za vsa vaša mnenja!
#11
Kar se tiče garancije se dobro pozanimaj; načeloma so mi vsi ponudniki povedali da po 3eh letih računajo posebej,.. se pravi če ti crkne modul ti priskrbijo novega montaža in demontaža se plača in ti je tako praktično vseeno kateri ponudnik bo preživel 25/30 let. GEN-I je pri moji ponudbi načeloma bil celo eden dražjih tako da dobro preveri trg. Pozanimaj se kako je z menjavo števca in ali je le ta v ceni. LP


Skok na forum:
Zadnje novice

Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
28.03.2023 ob 13:35:52
Skrbno načrtovanje prihrani čas in denar
Kdor se je kdaj v življenju lotil prenove kopalnice, ve, da se ta lahko hitro spremeni v nočno moro. Še posebej, če imamo smolo z... Beri dalje »