Splošno > Kr neki
Rezervni sklad in korekcijski faktorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rezervni sklad in korekcijski faktorji
#1
Upravnik nam je letos pričel zaračunavati rezervni sklad. Upravnik noče slišati za upoštevanje korekcijskih faktorjev. Zanima me:
ali je upravnik dolžan upoštevati korekcijske faktorje
ali jih lahko upošteva
ali jih lahko upošteva šele, če obstaja uradni zapisnik/cenitev.

Površine stanovanj, parkirišč, balkonov, lož in teras so znana. Ni neka težava pomnožiti s korekcijskimi faktorji. Po mojem mnenju je nepošteno, da se za dva parkinga plačuje enako vsoto v RS kot za garsonjero.
#2
Kaj imajo korekcijski faktorji z rezervnim skladom?
#3
Kake faktorje ??? To je rezervni sklad....
#4
Jabolka pa veverice ali ... ?

Rezervni sklad je fiksni, mesečni znesek, za katerega se dogovorite na sestanku stanovalcev (hišnega sveta). Uporablja se za izboljševanje skupnih prostorov, za zamenjavo strehe, zamenjavo fasade, ... za bogatijo upravnikov, brez dodatnih stroškov ...

Korekcijski faktorji so pa za razdelitev toplote (obvezni kalorimetri na radiatorjih). Torej, da sosed, ki ima orientacijo na jug in ima pozimi večje sončne dobitke in posledično toplejše stanovanje z manj pokurjenega energenta, nek pavšal za plačevanje kurjave. Tako naj bi se uravnotežilo plačevanje za energent ogrevanja stanovanj. Pač, sosed na severni strani si ni sam kriv, da mora pokuriti več, ker nima toliko sonca.

Za ostale faktorje (za NUSZ - Nadomestilo za Uporabo Stavbnega Zemljišča), je pa pristojna Finančna Uprava RS. Torej, upravnik nima nič s tem.

npr. občina Bled, 10. člen
LP, steklenička
#5
malo zgrešeno izražanje, ampak tudi po mojem mnenju pravilno razmišljanje:

"Po mojem mnenju je nepošteno, da se za dva parkinga plačuje enako vsoto v RS kot za garsonjero. "
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#6
Kaj imaš za plačevati v rezervni sklad od parkinga?! Razen če sta v garaži pod hišo, potem je pa logično. Ker plačuješ za delež vrednosti objekta.

Korekcijski faktorji? A misliš to, da je 3 sobno stanovanje v pritličju nekaj večje, kot tisto v 10 nadstropju (blok se dviga v minimalen konus zaradi stabilnosti)? Ja, lahko.

Potem je pošteno, da najprej ugotovite, koliko ima kdo od vas neto površine stanovanja. Seštevek tega je 100%, vaši deleži pa par %. In tako si opredelite, koliko boste plačevali na neto površino stanovanja oz. za m2.

Plus parkingi, katerih nadomestitvena vrednost ni enaka stanovanjski (se ji pa približa na 50 - 75%).


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »