Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Idejna zasnova enodružinske hiše

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Idejna zasnova enodružinske hiše
#1
Pozdravljeni

Trenutno sem proti koncu idejne zasnove. še nekaj malenkosti bova s projektantom spremenila, zanima me pa tudi vaše mnenje. 
Kar se tiče umestitve na parcelo je dokončna. 
Če imate kakšen predlog predvsem iz izkušenj, saj trenutno ne živim v hiši in iz praktičnega vidika nimam izkušenj. 
Kot je razvidno iz slike bo hiša enodružinska, mansardna. Mansardo imam zamišljeno do konca, ne rabim popravkov. Slika je tloris pritličja, na zahod je nadstrešek za 2 avta ter neke vrste shramba/utility. Glavni vhod v hišo je izpod nadstreška, ter še dodatna vrata v utility zaradi praktičnosti ("umazan vhod"). Dnevni prostori so obrnjeni proti vzhodu, terasa bo iz dnevnega prostora na vzhodno stran.
Predvsem me zanima dejanska raba kamina v dnevnem prostoru (če je praktično), ter dvom panorame v dnevnem prostoru. Ali drsna vrata ali veliko okno z steklenimi (balkonskimi) vrati. Ter ali so potrebna dodatna vrata iz jedilnice oz kuhinje, ali naj bo tam samo okno. 
Vsako mnenje je dobrodošlo. 

Hvala, LP


Priložene datoteke Predogledne slike
       
#2
Arhitekturno bi se dalo tudi kako stvar speljati bolje. Vhodna vrata se odpirajo v napačno smer. Dnevna soba je zelo globoka in zelo ozka (neproporcionalno, jedilnica pa bo v real-life situaciji v južnem vogalu, kjer bo drugače ostal čuden prazen prostor. Iz tega bo verjetno odpiranje glavne zasteklitve moralo biti na drugi strani. Pa tudi orientacija jedilne mize je vprašljiva.

Kar se tiče kamina je ta predvsem za tisti občutek ognja v prostoru. Kot uporabni element ali tehnični za ogrevanje je vprašljiv.

Drsna vrata iz dnevnega prostora so tudi precej stvar osebne odločitve. Vedeti je treba, da so drsna vrata (odpiranje) sorazmerno počasna in če imaš blizu klasična krilna vrata boš verjetno prej uporabljal ta. Poleg tega, če je hiša na deželi, je hitro težava v mrčesu in s tem zamreževanju drsne stene proti klasičnim krilnim oknom.

Če potrebuješ izhod iz kuhinje in/ali jedilnice pa v dani situaciji najverjetneje ne.
#3
Hvala za izčrpen odgovor. sam sem podobnega mišljenja. 
Kar se tiče vhodnih vrat po pravici povedano sploh nisem opazil oz imel za mar. Res je, odpirat se morajo kontra. 
Kamin v dnevni sobi vem da je v večini samo zaradi ambienta, res pa je da v hudem mrazu kar paše malo ognja in dodatnega ogrevanja. 
Za jedilnico tudi meni ne potegne po načrtu, sam bi jo tudi dal v južni kot, posledično odpadejo vrata in odpiranje panorame od severa proti jugu. 
Jaz sem bolj za klasična vrata a kaj ko žena nabija da bi rada drsna ? 
Mogoče se premisli ko ji pokažem cene
#4
Kje bos mel, kosilnico, kolesa in sanke?
#5
sprva v shrambi, po selitvi je na severni strani hiše planiran oporni zid, poleg tega lopa za lopate, smučke, kosilnico in take zadeve. Torej med hišo in opornim zidom na severni strani.
#6
Jaz kuhinje ne bi delal v U, ker so vogali neracionalni. V primerjavi z ravnim pultom za vogal več plačaš (ker moraš vgraditi razne izvlečne "ledvičke") za manj funkcionalno površino. Tudi če vgradite raven pult z polotokom, bo površine dovolj. Obenem se na ta način odpre možnost izhoda ven iz kuhinje. Opcija je tudi otok namesto polotoka.

Jedilno mizo bi pomaknil proti vogalu, kot so že drugi zapisali, in jo najbrž zavrtel za 90°, da bo boljši dostop iz kuhinje do mize in tudi več prostora med mizo in kuhinjo, še posebej v primeru otoka da se vzpostavi neovirana krožna pot okoli. Zasteklitev bi zrcalil in verjetno nekoliko podaljšal, da bi stoli ob steni tudi dobili pogled ven. Zasteklitve ne bi delil, pač pa bi dal balkonska vrata in zraven fiksno steklo v enem kosu. Bo malo dražje, ampak bi moralo biti še vedno ceneje kot dvižno-drsna stena, pa po mojem mnenju lepše, ker bo eno steklo res veliko.

Za kamin meni ni mar, imam raje bolj odprt prostor. Za občutek toplote bi raje povečal debelino izolacije oziroma investiral v rekuperacijo, če ta še ni predvidena. V sodobno izoliranih hišah je kamin običajno ravno najhladnejša točka, ker se ga večinoma ne kuri, obenem pa je dimnik toplotni most.
#7
Se kar strinjam z vsemi komentarji. In vse živo bi spremenil na svoji trenutni hiši. Tega, da ne bi imel kamina, pa nikakor. Komaj čakam, da se shladi, pa da imam spet priložnost ga zakurit. Ne potrebo, ampak priložnost.
#8
Hvala vsem za uporabne odgovore. 

LP


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »