Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Je ta parcela zazidljiva?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Je ta parcela zazidljiva?
#1
Pozdravljeni mojstri,

spodaj prilagam skico parcele za lažjo predstavo. Parcela se nahaja na območju stanovanjskih površin.

Čez parcelo 1 vodi pot do parcele 2. Služnost ni vpisana v zemljiško knjigo.

Na parceli 1 ni nobenega objekta, zaradi česar bi šlo v tem primeru za "gradnjo v vrzeli". Po lokacijski informaciji je v Ljubljani možna gradnja v vrzelih na zemljiščih površine 400m, pri čemer je dovoljeno odstopanje 10%, površina zemljišča torej najmanj 360m.

Celotna parcela meri 523m, vendar jo seka pot do parcele 2, ki ima površino 94m. Na drugi strani poti je še košček parcele s površino 79m.

Bi se dalo graditi ali ne? Kaj se šteje v tistih minimalnih 360 kvadratnih metrov?

Hvala in lp!


Priložene datoteke Predogledne slike
   
#2
Odgovor: parcela je zazidljiva.

360m2 mora biti minimalna velikost gradbene parcele, vanjo se šteje vse kar vanjo vključi projektant.

Glede na podane podatke bi se dalo. Je pa še kar nekaj drugih spremenljivk. Določitev služnosti s strani sodišča, odmiki, zagotavljanje potrebnih faktorjev, ...
#3
Kecko najlepša hvala za odgovor!

Bi pa glede na napisano vprašal, ali bi bila zazidljiva tudi v primeru, da se najprej uredi služnost in se jo vpiše v zemljiško knjigo? Se lahko površina služnostne poti šteje v površino, ki je potrebna za gradnjo? V primeru, da ne, ali se lahko potem šteje v površino potrebno za gradnjo, tisti košček parcele, ki je na drugi strani služnostne poti?
#4
V gradbeno parcelo ne sme biti vključena dovozna pot do drugih parcel.

V tej skici tako kot je, ja gradbena parcela premajhna (350m2). Glede na to, da govorimo o gradnji v vrzeli je najverjetneje v ortofotu vidna dostopna pot do parcele 2, kjer mora biti že postavljen nek objekt (drugače ne gre za vrzel).

Se pravi ali se delaš da dostopa ni (ga MOL in UE ne bosta opazila) in je gradbena parcela enaka zemljiški v celoti. Ali pa zožaš (če je možno) dostopno pot tako, da ti ostane omenjenih 360m2.
#5
Ja, drži, v ortofotu se vidi dovozna pot in na parceli 2 že stoji objekt. Zato bi verjetno težko na UE to spregledali.

Torej se tistih 79m na drugi strani dovozne poti nikakor ne bi moglo prišteti zraven, da pridemo na ustrezno kvadraturo?
#6
Ne
#7
Najlepša hvala obema za odgovore!

Lp
#8
čisto kmečko razmišljanje: Če služnost ni vpisana v zemljiško knjigo, je praktično ni oziroma se da marsikaj zmeniti. Zakaj pa ne bi tisto pot premaknili na drugo stran parcele in jo zožali na maximum? S tem bi namreč parcela 1 postala enovita, ne pa da jo seka tista potka.
Nigdar je ne tak bilo, ka nekak nej bilo i nigdar nebu ka nekak nebu.
#9
Sam glede na razpoložljive podatke vidim več možnosti:
- Za gradbeno parcelo upoštevate 350+79 m2. Kolikor berem gradbeno zakonodajo, ni potrebno, da se gradbena parcela drži skupaj.
- Za gradbeno parcelo upoštevate 350 m2, kot individualno odstopanje po 129. členu ZUreP-2, če se občina strinja.
- Od parcele, ki predstavlja pot do parcele 2, odparcelirate ozek pas ob stiku s parcelo 1, ki je velik 10m2, da skupaj s parcelo 1 tvori gradbeno parcelo, veliko 360 m2.
#10
Živjo,

če si smes sposoditi temo,

Zanimam se za nakup starejse hise v Ljubljani ki ima 2 parceli (po gursu) in sicer 362m2 kjer stoji hiša in 353m2 kjer je vrt. Zanima me, če je možno razparcelirati tako, da se odmeri recimo 315m2 stari hisi in 400m2 za bodočo novo hišo (meje še niso urejene.

Na koga bi se obrnil, da bi mi preveril parcelo, ali bo možno zgraditi še eno hišo. Hvala.
#11
Ne bo šlo na ta način, v OPN MOL piše: "Parcela, namenjena gradnji, na kateri stoji objekt oziroma je bilo zanj pridobljeno gradbeno dovoljenje, je lahko predmet parcelacije samo v primerih, če sprememba meje ali površine parcele ne bo povzročila kršitve s tem odlokom predpisanih prostorskih izvedbenih pogojev, ki veljajo za objekt (velikost parcele, namenjene gradnji, FZ, FBP ali FZP, FI, odmike od parcelnih mej, regulacijskih linij, normativi za parkirne površine in podobno)."

Torej, obstoječi hiši mora ostati 400m2, oziroma če izpolnjuje pogoje za gradnjo v vrzeli potem lahko 10% manj, torej 360m2. Vkolikor bi tudi parcela za novo stavbo predstavljala gradnjo v vrzeli, bi tudi ta lahko bila le 360m2, ampak vam to nič ne pomaga ker imate tudi za tak scenarij premalo skupne kvadrature. Glede na to, da bi vam v tem primeru manjkalo le 5m2, lahko povprašate na občini, ali bi bil poseg izvedljiv kot individualno odstopanje (seveda, če stavba izpolnjuje pogoje za gradnjo v vrzeli).


Skok na forum:
Zadnje novice

Zdaj je pravi čas za najem kredita
25.11.2021 ob 14:17:40
Zdaj je pravi čas za najem kredita
Vašim sanjam o novem domu dajemo priložnost Izkoristite izjemno ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo... Beri dalje »
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
Zgradite dom za dva ali vikend za oddih
05.10.2021 ob 12:12:19
Zgradite dom za dva ali vikend za oddih
Spoznajte Ytong hiše manjših kvadratur V bogati in cenovno dostopni ponudbi Ytong tipskih hiš je zbranih več kot 50... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »